Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
3 Ekim 2021
Holografik Prensip ve Bir Çaydanlık
Bilgiler
Yorum (0)
Holografik Prensip ve Bir Çaydanlık
2 boyutlu renk dikdörtgenlerini görebilirsiniz ancak daha da derini görebiliyor musunuz? Görseldeki renkli parçaları sayarak, bu 2 boyutlu dijital görüntünün barındırabileceği en fazla bilginin yaklaşık 60 (yatay) x 50 (dikey) x 256 (olası renkler) = 768.000 bit olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bununla beraber henüz kanıtlanmamış Holografik Prensip, 2 boyutlu paneldeki bilgilerin bu panel tarafından çevrelenebilecek bir 3 boyutlu odadaki tüm bilgileri içerebileceğini belirtir. Prensip Planck uzunluğunun, yalnızca bir bitlik bilgi barındırabilen bir alanın bir tarafı olduğu fikrinden ortaya çıkmıştır. Planck uzunluğu kuantum mekaniğinin klasik kütleçekimine hakim olmaya başladığı uzunluk ölçeğidir. Limit ilk olarak 1993 yılında fizikçi Gerard’t Hooft tarafından ortaya atılmıştır. Bir karadelik tarafından tutulan bilginin, karadeliğin kapalı hacmi tarafından değil olay ufkunun yüzey alanı tarafından belirlendiği genellemelerinden kaynaklanabilir. “Holografik” terimi, ışığın düz bir ekrandan yansıtılarak üç boyutlu görüntülerin oluşturulduğu hologram analojisinden ortaya çıkmıştır. Görsele bakan bazı kişiler bunun 768.000 bit – hatta 2563.000 bit permütasyon – kodladığını düşünmeyebilir. Onun yerine üç boyutlu bir çaydanlığı kodladığını pekala iddia edebilirler.
Görsel Kaynağı: Caltech
Çeviren: Seda Baştürk
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
15
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close