Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
7 Haziran 2021
Cassiopeia’daki Parlak Nova
Cassiopeia’daki Parlak Nova
Açıklama
Cassiopeia’daki bu yeni ışık noktası da nedir? Bir nova. Her ne kadar novalar evrende sıklıkla gerçekleşiyor olsa da, Nova Cas 2021 veya V1405 Cas olarak bilinen bu nova, geçen ay Dünya’nın semalarında öylesine olağandışı boyutta parlak hale geldi ki, çıplak gözle bile görülmesi mümkündü. Nova Cas 2021, ilk olarak Mart ayının ortalarında parladı. Lakin daha sonra, beklenmedik bir şekilde Mayıs ayının ortalarında daha parlak hale geldi ve yaklaşık bir hafta boyunca oldukça parlak şekilde kendini gösterdi. Nova daha sonra Mayıs ayı başındaki parlaklık seviyesine geri döndü. Ancak şimdi tekrar parlaklaşan nova, dürbünle görülebilmekte. Okla gösterilen nova, Kabarcık bulutsusundan fazla uzakta olmayan Cassiopeia takımyıldızı yönünde oluştu. Bir novaya, tipik olarak ikili yıldız sistemini oluşturan arkadaşından maddde toplayan beyaz cüce yıldızın yüzeyindeki termonükleer patlamalar neden olur. Lakin bu patlamaların detayları şu an bilinmemektedir. Novalar oluştukları yıldızları yok etmezler. Bazen tekrarlandıkları da gözlemlenmiştir. Paylaşılan görüntü, Detroit, Michigan, ABD’deki 14 saatlik görüntülemeyle oluşturuldu. Hem profesyonel hem de amatör gözlemciler, Nova Cas 2021’i gözlemlemeye muhtemelen devam edecek ve oluşma sebebi hakkında varsayımlarda bulunacaklar.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Chuck Ayoub
Çeviren: Ege Can Karanfil
Çeviri Editörü: Eda Alparslan
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10562
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 877 (%8.3)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close