Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
7 Ocak 2021
Tam Güneş Tutulması 2020
Bilgiler
Yorum (0)
Tam Güneş Tutulması 2020
Güney Amerika’nın güney bölgesini, Şili ve Arjantin üzerinden geçen dar bir yol boyunca izleyen 2020 yılının son yeni ayı, 14 Aralık’ta Güneş’in önünden geçti. Bu yılın tek tam Güneş tutulması oldu. Bu dramatik birleşik görüntü kaydedildiği sırada yaklaşık 2 günlük yerberi noktasında olan, yani eliptik yörüngesindeki en yakın nokta, yeni ayın yüzeyi Dünya ışığı ile hafifçe aydınlanmakta. Görüntü, 55 adet 1/640 ila 3 saniye arasında değişen pozlamaların birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Tam tutulma sırasında çekilen bu görsel geniş bir parlaklık aralığını kapsıyor ve loş Ay yüzeyi ile arka plandaki yıldızları ortaya çıkartıyor. Aynı zamanda Güneş’in kenarında gezegen büyüklüğündeki fışkırmalar da görülmekte. Devasa koronal kütle atımı olarak da bilinen bu yapılar normalde Güneş’in parıltısında gizleniyorlar. Sol alttan, yaklaşık saat 7 konumundan Güneş’e yaklaşmakta olan Kreutz ailesinden talihsiz kuyruklu yıldıza (C/2020 X3 SOHO) yakından bakın. 2021’de tutulma avcıları, 10 Haziran tarihinde gerçekleşecek olan halkalı bir Güneş tutulması görecek. Ancak 2021’in tek tam Güneş tutulması için 4 Aralık’a kadar beklemeleri gerekecek. Bu tutulma Antartika kıtasının en güneyinde dar bir yol boyunca gerçekleşecek.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Miloslav Druckmuller, Andreas Moller, (Brno Teknoloji Üniversitesi),
Çeviren: Seda Baştürk
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
50
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10782
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1079 (%10.01)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close