Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
3 Aralık 2019
M27: Halter Bulutsusu
M27: Halter Bulutsusu
Açıklama
Güneşimizin geleceği bu mu? Büyük olasılıkla. Güneşimizin geleceğine dair ilk ipucu tesadüfen 1764'te keşfedildi. O sırada Charles Messier, kuyruklu yıldızlarla karıştırılmaması gereken dağınık nesnelerin bir listesini oluşturuyordu. Messier'in listesindeki 27. nesne, artık "M27" veya "Halter Bulutsusu" olarak biliniyor, gezegenimsi bir bulutsu ve Güneş'in çekirdeğindeki nükleer füzyon durduğunda oluşacak türden bir bulutsu. M27, gökyüzündeki en parlak gezegenimsi bulutsulardan biridir ve dürbünle Tilki takımyıldızına (Vulpecula) doğru bakıldığında görülebilir. Burada hidrojen ve oksijenin yaydığı renklerle gösterilen M27'den ışığın bize ulaşması yaklaşık 1000 yıl sürüyor. M27'nin fiziğini ve önemini anlamak, 18. yüzyıl biliminin çok ötesindeydi. Bugün bile, M27 gibi çift kutuplu gezegenimsi bulutsular hakkında, düşük kütleli bir yıldızın gazlı dış zarfını dışarı atarak geriye X-ışınları saçan sıcak, beyaz cüce bırakan fiziksel mekanizma da dahil olmak üzere pek çok şey gizemini koruyor.
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Steve Mazlin
Çeviren: Simay Aladağ
Çeviri Editörü: Çınar Civan
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10560
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 875 (%8.29)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close