Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
27 Kasım 2019
Hoag Cismi: Neredeyse Kusursuz Bir Halka Galaksisi
Bilgiler
Yorum (0)
Hoag Cismi: Neredeyse Kusursuz Bir Halka Galaksisi
Burada bir tane mi galaksi var, yoksa iki mi? Bu soru, 1950 yılında astronom Arthur Hoag tesadüfen bu olağandışı galaksilerarası nesneyi bulduğunda ortaya çıktı. Dış tarafında, parlak ve mavi yıldızların hakim olduğu bir halka varken merkezin yakınlarında, muhtemelen çok daha yaşlı ve çok daha kırmızı olan yıldızların oluşturduğu bir top yer alıyor. İkisi arasında ise neredeyse tamamen karanlık görünen bir boşluk var. Neredeyse kusursuz bir yuvarlak olan yıldız ve gaz halkası da dahil olmak üzere Hoag Nesnesi'nin nasıl oluştuğu hâlâ bilinmiyor. Varoluşuna dair hipotezler, milyarlarca yıl önce meydana gelen bir galaksi çarpışmasından ve o zamandan bu yana ortadan kaybolan merkezi bir çubuğun kütleçekimsel etkisinden bahsediyor. Bu fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş ve yakın zamanda yapay zekâ gürültü giderme (İng: "de-noising") algoritması kullanılarak yeniden işlenmiştir. Radyo dalgalarındaki gözlemler, Hoag Nesnesi'nin geçen milyarlarca yıl süresince daha küçük herhangi bir galaksi oluşturmadığını gösteriyor. Hoag Nesnesi, yaklaşık 100.000 ışık yılı genişliğindedir ve Yılan (Serpens) takımyıldızı yönünde yaklaşık 600 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunur. Uzaklardaki pek çok galaksi sağ tarafta görünürken tesadüfen saat yedi yönündeki boşlukta, yine ama daha uzakta olan bir halka galaksisi gözükmektedir.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, Hubble; İşleme: Benoit Blanco
Çeviri Editörü: Çınar Civan
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
64
APOD Arşiv Büyüklüğü 10749
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1015 (%9.44)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close