Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
17 Kasım 2019
Rho Ophiuchi Bulutundaki Genç Yıldızlar
Rho Ophiuchi Bulutundaki Genç Yıldızlar
Açıklama
Yıldızlar nasıl oluşur? Gökbilimciler bunu bulmaya yardımcı olmak için; Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini, WISE Teleskopu ile kızılötesi dalga boylarında toz bulutları ve bu bulutların içlerindeki yeni doğan yıldızlardan oluşan bu cezbedici sahte renk kompozisyonunu oluşturdular. Fotoğrafı oluşturan bu kozmik tuval; belirgin Ophiuchus takımyıldızının güney kenarına yakın, yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta, Rho Ophiuchus bulut kompleksinin bir parçası olan en yakın yıldız oluşum bölgelerinden birini gösteriyor. Genç yıldızlar, büyük bir soğuk moleküler hidrojen gazı bulutu boyunca oluştuktan sonra, etraflarındaki tozu ısıtarak bu kızılötesi ışımayı oluştururlar. Oluşum aşamasındaki yıldızlar (İng: "young stellar objects", kısaltması "YSOs"), burada görülen kompakt pembemsi bulutsuların içine gömülüdür. Ancak, bunun dışında optik teleskopların meraklı gözlerinden gizlenirler. Bölgeye nüfuz edebilen kızılötesi ışıkta yapılan bir araştırmaya göre, oluşmuş ve oluşmakta olan yıldızların ortalama yaşlarının sadece 300.000 yıl olduğu tahmin ediliyor. Bu, Güneş'in 5 milyar yıllık yaşına kıyasla son derece genç olduğu anlamına gelmektedir. Sigma Scorpii yıldızını çevreleyen sağ altta göze çarpan kırmızımsı bulutsu, toz saçan yıldız ışığı tarafından üretilen bir yansı bulutsudur. 2012 yılında yayımlanan ve WISE'den alınan bu görüntü, neredeyse 2 derecelik bir alanı kapsamaktadır. Aynı zamanda, Rho Ophiuchi bulutunun tahmini 14 ışık yılı mesafesini de kapsıyor.
Görsel Kaynağı: NASA, JPL-Caltech, WISE
Çeviren: Osman Akman
Çeviri Editörü: Çınar Civan
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
0 Yorum
Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı: ASD @ NASA / GSFC, NASA Science Activation & Michigan Tech. U.
APOD Arşiv Büyüklüğü: 10540
APOD Türkçe Çeviri Sayısı: 860 (%8.16)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close