Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
23 Mart 2014
Bir Karadeliğin Sınırlarında
Bilgiler
Yorum (0)
Bir Karadeliğin Sınırlarında
Uzayda meydana gelen sıcak gaz girdaplarının merkezinde, muhtemelen daha önce kimsenin doğrudan gözlemlemesinin mümkün olmadığı bir canavar saklandığını söylesek pek de yanılmış olmayız. Bu canavarın adı da karadelik. Bir araya gelip bir girdap oluşturan bu sıcak gazların yaydıkları parlak ışık üzerine yapılan araştırmalar, sadece bu girdapların merkezinde bir karadelik bulunduğu düşüncesini desteklemekle kalmayıp aynı zamanda bize karadeliklerin muhtemel nitelikleri hakkında bazı ipuçları da veriyor. Mesela, GRO J1655-40 isimli yıldız çiftini çevreleyen gazın, saniyede 450 kez gibi sıra dışı bir frekansta titreştiği tespit edilmiştir. Daha önceki çalışmalar sonucu varılan, girdabın merkezindeki nesnenin Güneş'in kütlesinin 7 katı değerinde bir kütleye sahip olduğu yönündeki tahmini de işin içine katarsak bu olağanüstü hızdaki titreşim oranını, yalnızca çok hızlı bir şekilde dönmekte olan bir karadeliğin varlığıyla açıklayabiliriz. Karadeliklerin ve nötron yıldızlarının etrafındaki yığılma (akresyon) disklerinde gerçekleşen bu titreşime ve görece daha yavaş olan yarı düzenli salınıma (YDS, İng: "QPO") tam olarak nasıl bir fiziksel mekanizmanın neden olduğu konusundaysa henüz net bir sonuca varılmamış olup konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir.
Görselleştirme Kaynağı: April Hobart, CXC
Çeviren: Tolunay Dündar
Çeviri Editörü: Çınar Civan
1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
16
APOD Arşiv Büyüklüğü 10749
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1015 (%9.44)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close