Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
18 Şubat 2009
Alçak Dünya Yörüngesinde Uydular Çarpıştı
Bilgiler
Yorum (0)
Alçak Dünya Yörüngesinde Uydular Çarpıştı
Uydular ne sıklıkla çarpışır? Çok küçük uzay enkazı parçaları zaman zaman herhangi bir uyduya çarpabilir; ancak iki tam uydunun bilinen ilk uydu-uydu çarpışması daha yalnızca geçen hafta yaşandı. Binlerce uydu fırlatılmış olsa da çarpışmaların bu kadar seyrek olmasının nedeni uzayın akıl almaz genişliği. Yine de geçen hafta, çalışmayan Rus haberleşme uydusu Cosmos 2251, Sibirya üzerinde, Rusya'da, faal ABD haberleşme uydusu Iridium 33'e doğrudan çarptı. Her iki uydu da yok oldu. Yukarıdaki görselde küçük bir ek pencerede gösterilen, dağılan enkaz bulutu içindeki iri parçacıkların çokluğu, diğer çalışan uyduların da hızlı hareket eden zararlı bir mermiyle vurulma riskini artırıyor. Çarpışma, yerden yalnızca 750 kilometre yükseklikteki alçak Dünya yörüngesinde gerçekleşti. Bu yükseklik pek çok uydunun paylaştığı bir bölge; ancak insanların bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 350 kilometrelik irtifasından da belirgin biçimde daha yukarıda. Uydular, hızlı hareket eden uzay çöpü tarafından vurulunca parçalanabildiği için, bu kaza gelecekte yaşanabilecek daha dramatik bir uydu çarpışmasının bir gün art arda çarpışmaları büyüten bir ablasyon kaskadını tetikleyebileceği endişesini öne çıkarıyor. Sonuç olarak, ilerideki insanlı uzay uçuşları giderek daha riskli ve pahalı hale gelebilir; uyduların kullanım ömürleri de giderek kısalabilir.
Görselleştirme Kaynağı ve Telif Hakkı: Analytical Grafiklers, Inc.
Çeviren: Evrim Ağacı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
1
NASA APOD Arşivi (Toplam) 9243
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 6922 (%74.89)
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Uyduların, gezegenlerin, güneşlerin ve evrenin, hatta evren sistemlerinin yasalarla yönetilmesini anlayabiliyoruz; ancak ufacık bir böceğin özel bir şekilde yaratılması gerektiğine inanıyoruz."
Charles Darwin
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)