Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Antik Yılanlar Nasıl Gözüküyordu?

Antik Yılanlar Nasıl Gözüküyordu?
2 dakika
4,035
Tüm Reklamları Kapat

Antik sürüngenlerde yapılan en detaylı araştırmalara göre, günümüzde çimenlerde gezinen antik yılanlar aslında ormanda yaşıyorlardı. Yale Üniversitesindeki paleontologlar tarafından yapılan detaylı analizler, yılanların kökeni ve erken dönem tarihleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkardı. Ayrıca, ilkel yılanların şimdiki hallerine ulaşana kadar geçen evrimleşme süreçlerinde, son anlarına kadar ‘arka ayakları’ denilebilecek çıkıntıları vardı. BMC Evolutionary Biology dergisinde çevirimiçi olarak yayınlanmış olan araştırmanın baş yazarı ve Yale Üniversitesi’nde Jeoloji ve Jeofizik departmanında doktora-sonrası araştırmacısı Allison Hsiyang şunları söylüyor:

İlkel yılanların neye benzediğini bize gösteren ilk ayrıntılı yeniden yapılandırmayı oluşturduk. Biz, bütün yılanların en yakın ortak atasının geceleri ortaya çıkan ve sessizce avlanan, oldukça büyük avlardan hoşlanan ve büyük ihtimalle Güney Yarımküre'nin ormanlaşmış ekosistemlerinde yaşayan bir yırtıcı olduğunu düşünüyoruz.

Yılanlar, insanların hayal güçlerinde her zaman önemli bir yer tutmuştur. Onların uzun ve kıvrak gövdeleri, korkulan ünleri ve türlerindeki büyük çeşitlilik (şu an hayatta olan 3,400’den daha fazla yılan türü vardır) yılanları, yaşayan omurgalı hayvanların en tanınmış canlı gruplarından biri yapmıştır. Ancak, hala modern yılanların nasıl, nerede ve ne zaman ortaya çıktıkları hakkında az bilgimiz var. 

Tüm Reklamları Kapat

Yale araştırma ekibi, yılan genomlarını, modern yılan anatomisini ve fosil kayıtlarından alınan yeni bilgileri, bir takım cevaplara ulaşmak için analiz etti. Bunu yaparak araştırmacılar, yılanların evrim tarihinde karşılaştıkları temel evrimsel örüntüleri aydınlatarak, yaşayan ve soyları tükenmiş olan yılanlar için bir soy ağacı üretti. Yale Üniversitesinde doktora öğrenci adayı ve eş yazar Daniel Field şöyle söylüyor:

Analizlerimiz, bütün yaşayan yılanların en yakın atasının ön çıkıntılarını çok önceden kaybettiğini ancak, arkadaki saklı çıkıntıların bütün bir bilek yapısı ve parmaklarla birlikte orada durduğunu söylüyor. Yılanlar deniz yerine, önce karada evrimleşmiş olmalı. Ulaşılan sonuçlar yılanların kökeni hakkındaki uzun süreli tartışmaları bitirdi.

Araştırmacılar, ilkel yılanların büzülmeyen, geniş alanlarda yaşayan, kanca gibi dişleri ile avlarını tutup, bütün olarak yutan avcılar olduğunu söylüyorlar. Onların Erken Kretase Devri’nde, yani 128.5 milyon yıl önce ortaya çıktıkları düşünülüyor. Çalışmanın başyazarı, Yale Üniversitesinde Jeoloji ve Jeofizik Profesörü ve Yale Peabody Doğa Tarihi Müzesinde omurgalı fosiller bölümü başkanı olan Jacques Gauthier ise son olarak şunları söylüyor:

İnsanların beyinleri de dâhil olmak üzere ilkel beyinler haklı olarak, istemsiz bir şekilde yılanlara dikkat ediyor. Bizim yılanlara olan doğal ve uyumlu ilgimiz, onların evrimsel kökenine dair olan soruyu özellikle ilginçleştiriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 10:46:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3736

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. University, et al. Antik Yılanlar Nasıl Gözüküyordu?. (29 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3736
University, Y., Çeliker, F., Bakırcı, Ç. M. (2015, September 29). Antik Yılanlar Nasıl Gözüküyordu?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3736
Y. University, et al. “Antik Yılanlar Nasıl Gözüküyordu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Füsun Çeliker, Evrim Ağacı, 29 Sep. 2015, https://evrimagaci.org/s/3736.
University, Yale. Çeliker, Füsun. Bakırcı, Çağrı Mert. “Antik Yılanlar Nasıl Gözüküyordu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Füsun Çeliker. Evrim Ağacı, September 29, 2015. https://evrimagaci.org/s/3736.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close