Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor!

2 dakika
779
Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor! Eurekalert
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Acta Ethologica dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Güney Amerika'da ilk kez amfibiler tarafından ultrasonik ses kullanımı kayıt altına alındı.[1] Bu ayrıca birçok hayvan için kulak delici yoğunlukta olsa da insanlar tarafından duyulamayan bir tehlike çağrısı olarak yırtıcılara karşı ultrasonik ses kullanımının ilk belgesidir. Makalenin başyazarı Ubiratã Ferreira Souza şöyle anlatıyor:

Yarasalar, kemirgenler ve küçük primatlar gibi amfibilerin bazı potansiyel avcıları, insanların duyamadığı bu frekanstaki sesleri yayabilir ve duyabilir. Hipotezlerimizden biri, imdat çağrısının bunlardan bazılarına yönelik olduğu, ancak geniş frekans bandının mümkün olduğunca çok sayıda yırtıcıyı korkutması gerektiğiydi.

Başka bir hipoteze göre ise çığlık, amfibiyi tehdit eden avcıya, bu örnekte Brezilya Atlantik Yağmur Ormanları'na endemik bir tür olan Yaprak çöp kurbağasına (Haddadus binotatus) saldırması için başka bir hayvanı çekmeyi amaçlıyor.

Araştırmacılar, özel bir yazılım kullanarak sesi analiz ettiklerinde, 7 kilohertz (kHz) ila 44 kHz frekans aralığına sahip olduğunu buldular. Kurbağa imdat çağrısını yayarken, yırtıcılara karşı tipik bir savunma hareketi yapar. Vücudunun ön kısmını kaldırır, ağzını genişçe açar ve başını geriye doğru sallar. Daha sonra ağzını kısmen kapatır ve insanların duyabileceği bir frekans bandından (7 kHZ-20 kHz) duyulamayan bir ultrasonik ses bandına (20 kHz-44 kHz) kadar değişen bir çağrı yayar. Makalenin yazarlarından Mariana Retuci Pontes, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Brezilya'daki amfibi çeşitliliğinin, tanımlanan 2000'den fazla türle dünyadaki en yüksek çeşitlilik olduğu gerçeği ışığında, diğer kurbağaların da bu frekanslarda ses çıkardığını bulmak şaşırtıcı olmayacaktır.

Ultrasonik Ses Kullanımının Başka Örnekleri

Ocak 2023'te São Paulo eyaletinin Iporanga kentindeki Yukarı Ribeira Devlet Turizm Parkı'na (PETAR) yaptığı bir ziyaret sırasında Pontes, bir kayanın üzerinde muhtemelen Ischnocnema henselii türü olan bir kurbağa gördüğünü söylüyor. Fotoğraf çekmek amacıyla kurbağayı bacaklarından tuttuğunda, savunma hareketlerinin ve tehlike çağrısının H. binotatus türü ile oldukça benzer olduğunu fark etti. Birkaç metre ötede bir mızrak başlı çukur engereği (Bothrops jararaca) vardı. Ultrasonik ses frekans bandının varlığını doğrulamak için ses izini analiz edemese bu davranış yırtıcılara karşı bir tepki olduğu hipotezini doğruluyor gibi görünüyordu. Makalenin yazarlarından Luís Felipe Toledo şöyle anlatıyor:

Her iki tür de yaprak çöpünde yaşıyor, boyutları benzer, 3 cm ile 6 cm arasında. Ayrıca benzer avcılara sahip olduklarından I. henselii'nin de kendisini doğal düşmanlara karşı savunmak için ultrasonla bu tehlike çağrısını kullanması mümkün.

Memelilerde ultrasonik ses kullanımı balinalar, yarasalar, kemirgenler ve küçük primatlar arasında yaygındır ancak amfibiler tarafından yırtıcılara karşı kendini savunmak için ultrasonik ses kullanımı Souza ve ekibinin çalışmasına kadar bilinmiyordu.

Araştırmacılar şimdi ise hangi yırtıcıların tehlike çağrısına duyarlı olduğu, buna nasıl tepki verdikleri ve çağrının onları korkutmaya mı yoksa doğal düşmanlarını çekmeye mi yönelik olduğu gibi keşfin ortaya çıkardığı bir dizi soruyu ele alacaklarını belirtiyor. Souza, "Çağrı, kurbağayı yemek üzere olan bir yılana saldıracak bir baykuşu çekmek için yapılmış olabilir mi?" diye bitiriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Heloisa Reinert
  • [email protected]
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ U. F. Souza, et al. (2024). Ultrasonic Distress Calls And Associated Defensive Behaviors In Neotropical Frogs. acta ethologica, sf: 1-5. doi: 10.1007/s10211-023-00435-3. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:53:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17327

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor!. (11 Nisan 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17327
Derin, U. (2024, April 11). Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17327
U. Derin. “Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 11 Apr. 2024, https://evrimagaci.org/s/17327.
Derin, Ufuk. “Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/17327.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close