Amfibiler Kendilerini Savunmak İçin İnsanların Duyamayacağı Çığlıklar Atıyor!
Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Acta Ethologica dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Güney Amerika'da ilk kez amfibiler tarafından ultrasonik ses kullanımı kayıt altına alındı.[1] Bu ayrıca birçok hayvan için kulak delici yoğunlukta olsa da insanlar tarafından duyulamayan bir tehlike çağrısı olarak yırtıcılara karşı ultrasonik ses kullanımının ilk belgesidir. Makalenin başyazarı Ubiratã Ferreira Souza şöyle anlatıyor:
Yarasalar, kemirgenler ve küçük primatlar gibi amfibilerin bazı potansiyel avcıları, insanların duyamadığı bu frekanstaki sesleri yayabilir ve duyabilir. Hipotezlerimizden biri, imdat çağrısının bunlardan bazılarına yönelik olduğu, ancak geniş frekans bandının mümkün olduğunca çok sayıda yırtıcıyı korkutması gerektiğiydi.
Başka bir hipoteze göre ise çığlık, amfibiyi tehdit eden avcıya, bu örnekte Brezilya Atlantik Yağmur Ormanları'na endemik bir tür olan Yaprak çöp kurbağasına (Haddadus binotatus) saldırması için başka bir hayvanı çekmeyi amaçlıyor.
Araştırmacılar, özel bir yazılım kullanarak sesi analiz ettiklerinde, 7 kilohertz (kHz) ila 44 kHz frekans aralığına sahip olduğunu buldular. Kurbağa imdat çağrısını yayarken, yırtıcılara karşı tipik bir savunma hareketi yapar. Vücudunun ön kısmını kaldırır, ağzını genişçe açar ve başını geriye doğru sallar. Daha sonra ağzını kısmen kapatır ve insanların duyabileceği bir frekans bandından (7 kHZ-20 kHz) duyulamayan bir ultrasonik ses bandına (20 kHz-44 kHz) kadar değişen bir çağrı yayar. Makalenin yazarlarından Mariana Retuci Pontes, şöyle diyor:
Brezilya'daki amfibi çeşitliliğinin, tanımlanan 2000'den fazla türle dünyadaki en yüksek çeşitlilik olduğu gerçeği ışığında, diğer kurbağaların da bu frekanslarda ses çıkardığını bulmak şaşırtıcı olmayacaktır.
Ultrasonik Ses Kullanımının Başka Örnekleri
Ocak 2023'te São Paulo eyaletinin Iporanga kentindeki Yukarı Ribeira Devlet Turizm Parkı'na (PETAR) yaptığı bir ziyaret sırasında Pontes, bir kayanın üzerinde muhtemelen Ischnocnema henselii türü olan bir kurbağa gördüğünü söylüyor. Fotoğraf çekmek amacıyla kurbağayı bacaklarından tuttuğunda, savunma hareketlerinin ve tehlike çağrısının H. binotatus türü ile oldukça benzer olduğunu fark etti. Birkaç metre ötede bir mızrak başlı çukur engereği (Bothrops jararaca) vardı. Ultrasonik ses frekans bandının varlığını doğrulamak için ses izini analiz edemese bu davranış yırtıcılara karşı bir tepki olduğu hipotezini doğruluyor gibi görünüyordu. Makalenin yazarlarından Luís Felipe Toledo şöyle anlatıyor:
Her iki tür de yaprak çöpünde yaşıyor, boyutları benzer, 3 cm ile 6 cm arasında. Ayrıca benzer avcılara sahip olduklarından I. henselii'nin de kendisini doğal düşmanlara karşı savunmak için ultrasonla bu tehlike çağrısını kullanması mümkün.
Memelilerde ultrasonik ses kullanımı balinalar, yarasalar, kemirgenler ve küçük primatlar arasında yaygındır ancak amfibiler tarafından yırtıcılara karşı kendini savunmak için ultrasonik ses kullanımı Souza ve ekibinin çalışmasına kadar bilinmiyordu.
Araştırmacılar şimdi ise hangi yırtıcıların tehlike çağrısına duyarlı olduğu, buna nasıl tepki verdikleri ve çağrının onları korkutmaya mı yoksa doğal düşmanlarını çekmeye mi yönelik olduğu gibi keşfin ortaya çıkardığı bir dizi soruyu ele alacaklarını belirtiyor. Souza, "Çağrı, kurbağayı yemek üzere olan bir yılana saldıracak bir baykuşu çekmek için yapılmış olabilir mi?" diye bitiriyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ U. F. Souza, et al. (2024). Ultrasonic Distress Calls And Associated Defensive Behaviors In Neotropical Frogs. acta ethologica, sf: 1-5. doi: 10.1007/s10211-023-00435-3. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:53:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17327
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.