Ameliyat Sonrasında Müzik Dinlemek Ağrı ve Kaygıyı Azaltıyor!
Ameliyat sonrası iyileşmenizi hızlandırmanın farklı bir yolunu mu arıyorsunuz? San Francisco'da düzenlenen Amerikan Cerrahlar Koleji (ACS) 2024 Klinik Kongresi'nde sunulan araştırmaya göre, bunun anahtarı müzik dinlemekte olabilir.
Elk Grove'daki Kaliforniya Northstate Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, müziğin ameliyat sonrası iyileşmeye olan etkisini inceleyen 3.736 çalışmayı analiz ederek listeyi 35 araştırma makalesine indirdi.
Tüm çalışmalar, ağrı ve kaygı gibi hastalık durumlarının yanı sıra kalp atış hızı ve opioid kullanımıyla ilgili veriler içeriyordu. Araştırmacılar, analizlerinde ameliyat sonrası ister kulaklıkla ister hoparlörle olsun müzik dinlemenin iyileşme sürecindeki hastalar üzerinde bazı gözle görülür etkileri olduğunu tespit etti. O etkiler şu şekildedir:
- Daha düşük ağrı seviyeleri: Müzik dinleyen hastalarda ameliyatın ertesi günü istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ağrıların azaldığı görüldü. Ağrı, hastaların kendi ağrı seviyelerini bildirdiği ve doğru çalıştığı bilinen iki ölçek kullanılarak ölçüldü. Sayısal Derecelendirme Ölçeği'nde yaklaşık %19 azalma ve Görsel Analog Ölçeği'nde yaklaşık %7 azalma gözlendi.
- Daha düşük kaygı seviyeleri: Analiz edilen tüm çalışmalarda hastaların kendi bildirdikleri kaygı seviyeleri, 80 puanlık bir ölçekte değerlendiren Durumluk-Sürekli Anksiyete Envanteri (İng: State-Trait Anxiety Inventory) ile yapılan değerlendirmeye göre yaklaşık 2,5 puan, yani %3 oranında azalmıştır.
- Daha az opioid kullanımı: Müzik dinleyen hastalar, ameliyattan sonraki ilk gün müzik dinlemeyenlere kıyasla daha az morfin kullanmıştır. Müzik dinlemeyenler morfin kullanımı için 1,654 mg iken müzik dinleyenlerin ortalaması 0,758 mg olarak tespit edilmiştir.
- Daha düşük kalp atış hızı: Müzik dinleyen hastaların kalp atış hızının, müzik dinlemeyenlere kıyasla dakikada yaklaşık 4,5 atım daha düşük olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, kalp atış hızını sağlıklı bir aralıkta tutmanın oksijen ve besin maddelerinin , özellikle ameliyat edilen bölgelere etkili bir şekilde ulaşmasını sağlayarak iyileşmeyi desteklediğini belirtti. Ayrıca, kalp atış hızının 100'ün üzerine çıkması, atriyal fibrilasyon gibi hayatı tehdit edebilecek anormal kalp ritimlerine yol açabilir.
Çalışmanın kıdemli yazarı, Kaliforniya Northstate Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde cerrahi alanında profesör olan Dr. Eldo Frezza şöyle anlatıyor:
Ameliyattan sonra hastalar uyandığında bazen gerçekten korkmuş hissederler ve nerede olduklarını bilmezler. Müzik, ayılmayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir ve bu geçiş sırasındaki stresi azaltabilir.
Dr. Frezza ve ekibi, meditasyon veya pilates gibi önemli ölçüde konsantrasyon veya hareket gerektiren daha aktif eylemlerin aksine, müzik dinlemenin daha pasif bir deneyim olduğunu ve hastaların ameliyattan hemen sonra fazla efor harcamadan bunu kolayca uygulayabileceğini belirtiyor. Çalışmanın baş yazarı ve Kaliforniya Northstate Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde üçüncü sınıf öğrencisi olan Shehzaib Raees, şöyle ekliyor:
Daha az acı çektiklerini kesin olarak söyleyemesek de çalışmalar hastaların daha az acı hissettiklerini algıladıklarını gösterdi ve bunun da en az diğerleri kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. Müzik dinlerken kendinizi dış dünyadan soyutlayabilir ve rahatlayabilirsiniz. Bu sırada yapmanız gereken çok bir şey yoktur ve kendinizi sakinleştirebilirsiniz.
Ekip ayrıca müzik dinlerken kortizol seviyelerindeki azalmanın hastaların ameliyattan sonraki iyileşme süreçlerini kolaylaştırmada rol oynayabileceğini de vurguluyor. Yapılan analiz sırasında hastaların müzik dinleme süresi gibi bazı faktörlerin analizde kontrol edilmediğini belirtmekte fayda var. Araştırmacılar, gelecekteki araştırmalarda müziğin cerrahi ortamda ve yoğun bakım ünitesinde kullanımını değerlendirmek amacıyla bir pilot program üzerinde çalışacak. Dr. Frezza ise son olarak ameliyattan sonra kendinizi iyi hissediyorsanız, hoşunuza giden müziği dinlemenizi öneriyor:
Belirli bir müzik türünün diğerinden daha iyi olduğunu söylemeye çalışmıyoruz. Müziğin ameliyat sonrasında insanlara farklı şekillerde yardımcı olabileceğini düşünüyoruz çünkü müzik rahatlatıcı olabilir ve sizi tanıdık bir yerde gibi hissettirebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:21:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18809
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.