Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Amazon Ormanları'nın Gizemli Ağları

2 dakika
2,049
Amazon Ormanları'nın Gizemli Ağları
Tüm Reklamları Kapat

Mayıs 2013'te, fotoğrafta da görebileceğiniz garip ve oldukça karmaşık yapılı ağlar, Amazon Ormanları'ndaki ağaçların üzerinde keşfedilmişti. Uzaylıların yaptığı iddia edilen, halbuki insanlar tarafından çok da zorlanmadan inşa edilebilecek Stonehenge'e benzer yapıdaki bu ağlara insanlar "Silkhenge" adını verdiler ("silk" sözcüğü İngilizcede "ipek", "henge" sözcüğü "yapıt", "stone" ise "taş" anlamına gelmektedir). Uzmanlarda da dahil hiç kimsenin bunların hangi tür örümcekler tarafından örüldüğüne dair en ufak bir fikri yoktu. Uzun bir süre boyunca bu ağların hangi canlıya ait olduğu tespit edilemedi. Nihayet, 6 aylık bir araştırma sürecinin sonunda, bilim insanları sonunda bu yapıların sahibine ulaştı: Bir örümcek!

Şaka bir yana, entomolog Phil Torres'in önderliğinde yürütülen çalışma, Peru Amazonları'nın derinliklerinde yer alan Tambopata Araştırma Merkezi'nin etrafındaki ormanlık alanda tespit edilen ağlara odaklandı. Araştırma boyunca bilim insanlarına eşlik eden, Wired sitesinden Nadia Drake şöyle söylüyor:

Bu ağların yarısı sekropya ağaçlarının üzerine inşa edilmişti. Birçoğu ise bambuydu. Bazıları, yaprakların üzerindeydi. Çoğu ise kümeler halinde, 2 ila 6 arasında yapıdan oluşuyordu.

Bu yapıları günler ve haftalar boyunca izleyen araştırmacılar, sonunda bunları ören örümceği tespit etmeyi başardı. Bu örümcek, daha önce tanımlanmamış, yepyeni bir tür ve aşağıdaki gibi gözüküyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, yumurtasından yeni çıkmış bir örümcek. Henüz daha türü bile belli değil. Üstelik, daha yetişkinlerine de ulaşılamadı. Keşif, bu ağ yapılarının aslında oldukça karmaşık bir yumurta yuvası olduğunu ortaya çıkardı.

2017 itibariyle tür halen tam olarak tespit edilebilmiş ve bilimsel olarak isimlendirilmiş değil. Popüler bilimde halen "Silkhedge örümceği" olarak biliniyor. 2016 yılında yapılan gen dizilemesi sonucunda canlının %86 oranında Theridiidae, Clubionidae ve Linyphiidae gibi bilindik örümcek türleriyle örtüştüğü tespit edildi. Ancak bu örtüşme oranı, bir örümceğin türünü, hatta cinsini belirlemek için yeterli değil. Anlayabilmeniz için şöyle anlatalım: İnsanlarla balıkların genomları da bu civarda benzerdir! Bu nedenle araştırmacılar bu genetik analizin tek sonucunun, bu canlının bir örümcek olduğunu doğrulamak olduğunu belirtiyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • N. Drake. Watch Baby Spiders Emerge From Mysterious 'Silkhenge' Structures. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: NatGeo | Arşiv Bağlantısı
  • R. Gonzalez. Scientists Finally Know What Created These Mysterious Structures!. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: io9 | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:36:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1798

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Amazon Ormanları'nın Gizemli Ağları. (21 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1798
Bakırcı, Ç. M. (2013, December 21). Amazon Ormanları'nın Gizemli Ağları. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1798
Ç. M. Bakırcı. “Amazon Ormanları'nın Gizemli Ağları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1798.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Amazon Ormanları'nın Gizemli Ağları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 21, 2013. https://evrimagaci.org/s/1798.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close