Altın yağmurcun (Pluvialis apricaria)
- Bilimsel Adı Pluvialis apricaria
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Altın yağmurcun
- Halk Arasındaki İngilizce Adı European golden plover
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Sınıf (Class) Altın yağmurcun (Pluvialis apricaria)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Sabah saatlerinde kuş arazisi yapmak üzere Filyos'a gittik. Filyos genelde oldukça sakin bir alandır. Önceden gözlem yapanlar buranın çok daha güzel ve tür dolu olduğunu söylerdi. Bizde bu bilgiler ışığında gözlemimize başladık. İlk olarak şahin, atmaca ve saz delicesi türlerini alanda gözlemledik. Zaten bu alanda çok sık görülen yırtıcı türleridir. Tam Karadeniz ile çayın birleştiği noktaya geldiğimizde tepede altın yağmurcunu fark ettik. Bizim için bu alanda ilk gözlem olduğu için oldukça sakin davrandık ve hemen yere eğildik. Şans bizden yanaydı. Kuş oldukça sakin tavırlarla poz vermeye devam ediyordu. Bizde daha kaliteli pozlar almak için yere uzandık ve birçok güzel kare almayı başardık. Tabii gözlemimize bu güzel türün ardından saatlerce devam ettik. Gün sonunda 6 yeni kertik türümüzle dönüş yolunu aldık.
Tanım ve Genel Bilgiler
Orta boylu bir kıyı kuşudur. Altın renkli tüylere sahiptir. Adı da buradan gelmektedir. Kış aylarında dış görünüşünde sarı-kahverengi renk hakimdir. Gözünün üst kısmı beyaza yakın tondadır. Erişkin türlerde üreme döneminde altın sarısı tüyler oldukça dikkat çekicidir. Bacakları vücuduna oranla çok uzun değildir. Uçuş esnasında bacaklar kuyruk ucunu geçmez. Tehlike hissettikleri anlarda hızlı adımlarla alandan uzaklaşırlar. Bu esnada özellikle sürü halinde iseler genellikle alandan uçarak uzaklaşmayı tercih ederler. Üreme dönemleri dışında genç bireyler küçük altın yağmurcuna oldukça benzerdir. Fakat sarıya çalan kaş rengi ile iki tür birbirinden ayırt edilmektedir. Boy uzunluğu 26-29 cm, kanat açıklığı 67-76 cm, vücut ağırlığı 157-312 gramdır. Yaşam süresi yaklaşık olarak 12-13 yıl kadardır. Kuluçka süresi ise 28-31 gündür.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Altın yağmurcun Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmıştır. Yağmurcungiller (Charadriidae) ailesine mensuptur. Bu ailenin üyeleri dünya genelinde yayılmış küçük veya orta boylu kıyı kuşlarından oluşmaktadır. Genellikle su kenarı ve kıyı şeritleri gibi alanlarda bulunmaktadırlar. Bu ailenin bireyleri çoğunlukla kısa bir gagaya, orta boylu veya uzun bacaklara sahiptir. Genellikle 15 ile 40 cm arasında uzunluğa sahiptirler.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Deniz, akarsu ve çay gibi sulak alanların kıyılarında yaşarlar. Göçmen bir türdür. Yaz ayları hariç tüm dönemlerde ülkemizde görülebilmektedirler. Havalar çok soğuk olmadığı müddetçe göç etmeye başlamazlar. Üreme alanlarında ise Mayıs ve Haziran aylarında yeniden görülmeye başlarlar.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Asgari Endişe (IUCN LC) kategorisinde sınıflandırılan türler arasındadır. Yani türün nesli tehlike altında değildir.
Davranış ve Etoloji
Kendilerini tehlikede hissettikleri anda hızlıca koşarak kaçarlar. Bu durum onların yaşadığı alanı seçmelerinde oldukça etkilidir. Bu sebepten ötürü kısa otların bulunduğu alanları daha sık tercih ederler.
Göç ettikleri sırada gruplar halinde sıralı bir şekilde uçmaktadırlar. Kıyılarda bulundukları sıralarda da oldukça kalabalıktırlar.
Diyet ve Metabolizma
Yumuşakçalar, böcekler, kabuklular, sert olmayan küçük meyveler ve omurgasız larvaları ile beslenirler besin olarak tüketmektedirler.
Etimoloji
Sahip olduğu altın renginden dolayı ''altın yağmurcun'' adını almıştırlar. Bu adın İngilizce karşılığı European golden plover'dır. Bu gibi birçok türde European yani Avrupa adlarının olduğunu görmekteyiz fakat Türkçe'ye çevrilirken bu isimler genellikle kullanılmadan çevrilmektedir. Literatürde pek kullanılmz ancak "Avrupa altın yağmurcunu" olarak da çevirilebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. European Golden Plover. (7 Mayıs 2020). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 10:44:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9204
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.