Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Alınan İlaçlarla Alkol Karıştırma Hakkında Temel Bilgiler

5 dakika
370,026
Alınan İlaçlarla Alkol Karıştırma Hakkında Temel Bilgiler
Podcast
8:13
Selçuk Kandemir
Seslendiren
38
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Birçok insan (özellikle de gençler ve öğrenciler) ilaç kullanırken alkol tüketmenin etkilerinden bihaberdir. Bazı çok net gerçekler vardır: örneğin anti-depresanlar ile alkol asla karıştırılmamalıdır. Diğer birçok insan ise ilaçlarla alkolü karıştırmanın tehlikelerinden haberdar olsa da umursamaz. Örneğin insanlar, "sosyal içicilik" kavramı arkasına sığınarak ya da Türkiye'de bolca görülen "1 kereden bir şey olmaz" lafıyla bu tehditleri görmezden gelmektedir. Hatta bazıları, ilaçlarını aldıkları doktorla üstünkörü konuşarak ilaçlarıyla birlikte tek tük alkol tüketiminin sorun olmayacağı cevabını alırlar ve sonuçları umursamazlar. Halbuki "tek tük içme"nin tam olarak ne olduğu doktorla konuşulmalı ve net olarak anlaşılmalıdır. Günde 1 bardak mı tek tüktür? Haftada 2-3 bardak mı? Bu, netleştirilmelidir. Birçok ilaç gerçekten de "hafif alkol tüketimi" ile herhangi bir zarara neden olmaz. Ancak bazıları, tek bir bardak alkolle bile ölümcül sonuçlar doğurabilir. 

Evrim Ağacı olarak bu konuda bazı temel bilgileri sunmak ve en azından genel çerçevede aklınızda tutabileceğiniz kuralları hatırlatmak istiyoruz. Ancak öncelikle ilaç etkileşimlerinin 3 farklı yöntemini öğrenelim:

  • Ekleyici Etkileşim: Alkol ile ilacın etkilerinin birbirinin toplamı haline gelmesidir. Dolayısıyla bu tür bir etkileşim sonucu ilacın etkisi tüketilen alkol miktarına bağlı olarak artar.
  • Sinerjistik Etkileşim: Alkol ile ilacın toplam etkisi, bu ikilinin ayrı ayrı etkilerinin toplamından daha fazla olur. Yani örneğin alkolün etkisi, ilacın etkisini katlayarak arttırır.
  • Ters Etkileşim: İlacın etkisi alkolün varlığında tamamen yok olur.

Ne ilaç içiyor ve ne tür alkol tüketiyor olursanız olun, genellikle bu ikili, vücudun temizleme makinası olarak işleyen karaciğerde birleşir ve etkileşime geçer. Dolayısıyla hem hafif, hem de ağır içicilerde bu etkileşim mutlaka gerçekleşir; ancak etkileri farklı olabilir. Unutulmaması gereken, öylesine alınan hafif ilaçların içerisindeki kimyasalların bile alkolle çok güçlü etkileşimlere geçebilecek olmasıdır. Dolayısıyla ilaçların tek başlarına etkilerinin düşük olmasına aldanarak alkol tüketimi kontrolsüz bir şekilde yapılmamalıdır. Benzer şekilde, daha önceden alkol-ilaç karışımının bir soruna neden olmamış olması, bir sonraki sefer olmayacağı anlamına gelmez. Örneğin "sıradan ilaç" olarak kabul edilen alerji ilaçları, ağrı kesiciler ve vitaminler genellikle vücutta zaman içerisinde salınırlar. Bu zamanlamayı sağlayan vücut içerisinde yavaş yavaş eriyen dış zırhlarıdır (kapsülleri). Alkolle tüketildiklerinde, bu kapsül hızla erir ve ilacın tam dozu birden boşalır. Bu da vücutta beklenmedik etkilere neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıda, birkaç önemli kimyasal (ve ilaç) grubunun tek başlarına etkileri ve alkolle etkileşimlerini sıralamaktayız. Dediğimiz gibi, aklın bir köşesinde tutmakta fayda görüyoruz. Ayrıca unutmayınız ki aşağıda belirtilen bazı kimyasallar sadece "uyuşturucu madde" olarak değil, bazı ilaçların içerisinde etken madde veya katkı maddesi olarak da bulunmaktadır; bu sebeple sadece uyuşturucu olarak düşünmeyin ve tükettiğiniz ilaçların içeriğini kontrol edin. Liste şöyle:

  1. Marijuana: 2-4 saat boyunca kanlı gözler, yavaşlamış/ağırlaşmış motor beceriler, artan tepki süresi, zaman-uzay algısında bozulmalar ile karakterize edilir. Alkolle tüketildiğinde uyuşturucu etki artar, hem alkolün hem de marijuananın toksik etkisi artar. Dolayısıyla illa bir arada tüketilecekse, dikkatli doz ayarı yapılmalıdır. Mümkünse ikili karıştırılmamalıdır.
  2. Kokain: Duygularda yoğunlaşma, aşırı uyarılmışlık ve mutluluk hali (öfori), yükselmiş enerji, uyanıklılık hali, anksiyete (telaş), rahatsızlık, uykusuzluk (insomni), azalan iştah ile karakterize edilir. Alkol ile tüketildiğinde bazen kokain etkisi altında görülen titreme ve anksiyete hali ortadan kalkabilir. Buna karşılık olarak hem kokainin, hem de alkolün kan basıncını arttırması nedeniyle sıklıkla kalp krizine ve inmelere neden olur. Asla kokain ve alkol karıştırılmamalıdır.
  3. Halüsinojenler: Tüm duygularda değişim, öfori, anksiyete, kişilik yitimi ve bedenden ayrılma deneyimi, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve kalp ritminde artış, iştah kaybı ve uykusuzluk ile karakterize edilir. Birçok halüsinojenin alkolle ortak etkisi bilinmemektedir. Kimi halüsinojenin anksiyete etkisinin alkolle azaldığı bilinmektedir.
  4. Sakinleştiriciler ve Yatıştırıcılar: Birçok etkisi alkolle aynıdır; ancak öfkelilik hali bunlarda görülmez. Ketlemede azalma, düşük nabız ve nefes hızı, düşük kan basıncı ve baş dönmesi ile karakterize edilir. Alkolle ortak etkileri nedeniyle aşırı baş dönmesi, kalp ve damar fonksiyonlarında bozulma meydana gelir ve sıklıkla ölüme neden olur. Dolayısıyla bunlar alkolle asla karıştırılmamalıdır.
  5. Antidepresanlar: Depresyona karşı kullanılan bu ilaçların çoğunlukla etkileri alkolle kötüleşir. Birçok antidepresanın etkisi alkol nedeniyle neredeyse tamamen ortadan kalkar. Ayrıca bu ilaçlarda bol miktarda görülen yan etkilerin şiddeti artar. Baş dönmesi miktarı artar. İkilinin karışması sonucu aşırı uykululuk görülebilir ki bu durum, özellikle araç kullanırken vb. durumlarda ölümcül sonuçlara neden olabilir. Yapılan araştırmalar antidepresan tüketiminden saatler sonra tüketilen tek 1 bardak alkolle bile reaksiyon süresinin ciddi anlamda düştüğünü göstermektedir. Antidepresanların çoğu monoamin oksidaz inhibitörü oldukları için, alkolle karıştırıldıklarında kan basıncında aşırı yükselmeye neden olurlar ve bu durum felçle sonuçlanabilir.
  6. Opiyatlar: Öfori, küçülmüş gözbebekleri, düşük kan basıncı ve düşük kalp ritmi ile karakterize edilir. Alkolle tüketildiğinde iki kimyasalın da uyuşturucu etkisi artar ve aşırı tüketim (overdose) sınırına ulaşma riski katlanarak artar.
  7. Antibiyotikler: Birçok antibiyotiğin yan etkisi olmasa da, bazılarında mide bulantısı ve karın ağrısı sıklıkla görülür. Neredeyse tüm antibiyotiklerin etkisi, alkolle karıştırıldıklarında azalır. Ayrıca alkolle karıştırıldığında mide bulantısı da artabilir. Dolayısıyla antibiyotiklerin kullanıldığı hastalıklarla mücadelenin etkili olması için alkolden uzak durmakta fayda var. Ancak antibiyotikle alkolün karıştırılmasının neredeyse hiçbir zaman ölümcül bir sonucu yoktur.
  8. Antihistaminler: Baş dönmesi ve ağız kuruluğu gibi etkileri olabilir. Alkolle karıştırıldığında aşırı mide bulantısına neden olabilir.
  9. Aspirin ve İbuprofen: Yaygın olarak tüketilen bu iki ilacın az sayıda yan etkisi olmakla birlikte, mide bulantısı, mide ekşimesi ve gerginlik durumları gözlenebilir. Alkolle karıştırılmaları, sindirim kanalında yırtılma ve kanamalara neden olabilmesi açısından tehlikelidir. Dolayısıyla mümkünse asla karıştırılmamalıdırlar.
  10. Antidiyabetik ve Hipoglikemikler: Diyabet ve hipoglisemi hastalıklarıyla mücadelede kullanılan bu ilaçların (insülin gibi) yan etkileri ne yazık ki tam olarak bilinmemektedir, çünkü alkolle karıştırıldıklarında öngörülemeyen reaksiyonlara neden olabilirler. Bu da, bu karışımı bir "saatli bomba" haline getirmektedir. Dolayısıyla asla alkolle karıştırılmamalıdırlar.

Umarız faydalı olmuştur.

Uyarı

Her antidepresan aynı içerikte olmadığı için bazılarıyla alkolün karıştırılmasında sözü edilen sonuçlar doğmayabilir. Ancak antidepresanlar genel olarak riskli bir ilaç türü kabul edilirler. Dolayısıyla net bir şekilde emin değilseniz ve antidepresan kullanıyorsanız, alkolle asla karıştırmamanızı tavsiye ederiz. Tabii bir alkol uğruna Rus Ruleti oynamayı tercih etmiyorsanız... Ya da doktorunuza danışabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 37
  • Bilim Budur! 12
  • İnanılmaz 8
  • Muhteşem! 7
  • Korkutucu! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Capistrano. The Dangers Of Mixing Alcohol And Drugs. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2019. Alındığı Yer: Chapter Capistrano | Arşiv Bağlantısı
  • L. Anderson. Drug & Alcohol Interactions - What To Avoid. (11 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2019. Alındığı Yer: Drugs | Arşiv Bağlantısı
  • S. Bellum. Medications And Alcohol Don't Mix. (27 Kasım 2012). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2019. Alındığı Yer: Drug Abuse | Arşiv Bağlantısı
  • NIH. Harmful Interactions. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2019. Alındığı Yer: NIH | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 19:25:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2501

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Galaksi
Göğüs Hastalığı
Genetik Değişim
Farmakoloji
Stephen Hawking
Karbondioksit
İklim Değişimi
Göz
Sosyal Medya
İnsan
Kontrol
Kütleçekimi
Mit
Sivrisinek
Tespit
Kimyasal
Kalıtım
Güneş
Biliş
Süt
Kimya
Yavru
Savunma
Yatay Gen Transferi
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Alınan İlaçlarla Alkol Karıştırma Hakkında Temel Bilgiler. (21 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2501
Bakırcı, Ç. M. (2014, July 21). Alınan İlaçlarla Alkol Karıştırma Hakkında Temel Bilgiler. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2501
Ç. M. Bakırcı. “Alınan İlaçlarla Alkol Karıştırma Hakkında Temel Bilgiler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jul. 2014, https://evrimagaci.org/s/2501.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Alınan İlaçlarla Alkol Karıştırma Hakkında Temel Bilgiler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 21, 2014. https://evrimagaci.org/s/2501.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close