Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Algleri Kullanarak, Kanser İlaçlarını Vücut İçerisinde Daha Etkili Bir Şekilde Dağıtabiliriz!

Algleri Kullanarak, Kanser İlaçlarını Vücut İçerisinde Daha Etkili Bir Şekilde Dağıtabiliriz!
2 dakika
2,374
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kemoterapi ilaçlarının tümörlere ulaştırılmasında her ay farklı bir araştırma gün yüzüne çıkıyor. Sadece bu hafta içerisinde, bilim insanları invazif olmayan bir yöntemle kan-beyin bariyerini geçerek ilaçları beyne ulaştırabilecek bir “ultrasonik tornavida” geliştirdiklerini duyurmuşlarken, şimdi de Nature Communications dergisinde yayınlanan başka bir makalede bilim insanlarının algleri genetik olarak modifiye ederek onları hedefe kilitlenebilen bir ilaç dağıtım sistemine dönüştürdükleri belirtildi.

Nanoparçacıkların bu alandaki kullanımı son on sene içerisinde seviye atlamış durumda. Grafen adı verilen çok amaçlı mucize bir malzemeden yapılan ve biyo-çözünebilir ancak kalın karbondan oluşan bu parçacıklar, anti-kanser ilaçlarını içerlerine hapsederek kanın içerisinde hedef tümöre sevk edebiliyorlar. Bazıları ise tetiklendiği zaman ısınarak ilaçların, hedefteki kanser hücrelerinin içinde çözünmesine bile olanak tanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni çalışmada nanoparçacık teslimat yöntemi alınarak biraz değiştiriliyor. Karbon bazlı nanoparçacıklar yerine araştırmacılar silikonu tercih etmiş durumdalar. Bu örnek için fotosentez yapan yaygın bir alg türü olan diyatomlar seçildi. Bu ufak organizmalar silika bazlı iskeletlere, yani aşınmaya dirençli olmalarına rağmen nihai olarak biyo-çözünebilir malzemeye sahipler.

Yaygın bir diyatom türü olan Thalassiosira pseudonana özellikle seçilerek kabuğu kuvvetlendirildi ve bu kabuk belirli bir antikor tipine efektif olarak bağlanabildiği için araştırmacılara kanser hücresi hedefleyen antikorlar üzerine bir başlangıç noktası sağladı. Çocukların böbreküstü bezlerinde bulunan nadir bir kanser türü olan nöroblastom ve B-hücreli lenfoma tümörleri bu araştırmanın hedefi olarak seçildiler ve genetiği değiştirilmiş alglerin kabukları özellikle bu hücreleri hedefleyen antikorlar ile kaplandı. 

Tüm Reklamları Kapat

Kemoterapi ilaçlarıyla yüklenen “biyosilika” hem laboratuvarda yapay ortamda, hem de canlı fareler üzerinde denendi. Her iki durumda da son derece etkili olduğu görüldü. Düşük dozlar petri kabındaki kanser hücrelerinin %90’ınını öldürürken, farelere verilen doz tümör boyutlarını önemli ölçüde küçülttü. Çalışmada bahsedildiğine göre bu biyosilika ilaç taşıyıcı algler, anti-kanser ilaçlarının hedefe taşınmasında “çok amaçlı sırt çantaları” görevi görerek oldukça etkili olarak kabul ediliyorlar.

Silika nanoparçacıklarının bu amaçla kullanıldığı ilk sefer bu olmasa da, daha önceki deneyler yüksek potansiyelli hidroflorik asit gibi zehirli kimyasalların da kullanıldığı masraflı bir üretim süreci içermekteydi. Buna karşın algler, sadece su ve ışık kullanılarak masrafsız ve hızlı bir şekilde büyüyorlar ve de aynı zamanda biyo-çözünebilir organizmalar oldukları için kemoterapi ilacını teslim ettikten sonra dağılarak kayboluyorlar. Daha da önemlisi, bu hedef seçen yöntem sağlıklı hücrelere dokunmuyor, bu da geleneksel kemoterapinin sıkça başarısız olduğu bir olgu.

Güney Avustralya Üniversitesi nanoilaç uzmanı ve çalışmanın başrolünde olan Profesör Nico Voelcker bir açıklamasında şu cümlelerle çalışmayı özetledi:

Daha halen emekleme aşamasında olsa da, biyoteknolojik olarak geliştirilmiş ve yenilenebilir malzeme tabanına kurulmuş olan bu yeni ilaç dağıtım sistemi, katı tümörlerin tedavisi konusunda fazlasıyla potansiyel barındırıyor, buna şu anda tedavi edilemeyen tüm beyin tümörleri de dâhil.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 09:37:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4101

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Andrews, et al. Algleri Kullanarak, Kanser İlaçlarını Vücut İçerisinde Daha Etkili Bir Şekilde Dağıtabiliriz!. (8 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4101
Andrews, R., Sarıyurt, O., Bakırcı, Ç. M. (2016, January 08). Algleri Kullanarak, Kanser İlaçlarını Vücut İçerisinde Daha Etkili Bir Şekilde Dağıtabiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4101
R. Andrews, et al. “Algleri Kullanarak, Kanser İlaçlarını Vücut İçerisinde Daha Etkili Bir Şekilde Dağıtabiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Osmancan Sarıyurt, Evrim Ağacı, 08 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4101.
Andrews, Robin. Sarıyurt, Osmancan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Algleri Kullanarak, Kanser İlaçlarını Vücut İçerisinde Daha Etkili Bir Şekilde Dağıtabiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Osmancan Sarıyurt. Evrim Ağacı, January 08, 2016. https://evrimagaci.org/s/4101.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close