Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ağzını Şapırdatarak Çiğneyenlerden Nefret Etme Sebebiniz, Yaratıcı Beyniniz Olabilir!

2 dakika
15,317
Ağzını Şapırdatarak Çiğneyenlerden Nefret Etme Sebebiniz, Yaratıcı Beyniniz Olabilir!
Tüm Reklamları Kapat

Bir daha yanınızda oturan birisinin ağzını şapırdatarak yemek yemesine sinirlenmeye başladığınızda bunun üzerinde çok durmamaya çalışın çünkü böyle hissetmenizin sebebi yaratıcı beyniniz olabilir. Üstelik yalnız da değilsiniz. Dahi kabul edilen birçok kişi sıklıkla dikkat ve sinirlerini bu tip gürültülerle kaybederler; Charles Darwin, Marcel Proust ve Anton Çehov bunlardan bazılarıdır. Franz Kafka bir keresinde şöyle demiştir: “Yazmam için yalnızlığa ihtiyacım var; asosyal birisi gibi değil, o yeterli olmaz, ölü birisi gibi!”

Northwestern Üniversitesinde yapılan bir araştırma, yaratıcılık ve anlamsız gürültüleri filtreleyememe arasında bir bağ olduğunu gösteriyor. Mart 2015’te Neuropsychology’de yayınlanan bu araştırma yaratıcı düşünürlerle “duyusal kapılama” arasındaki ilişkiyi inceliyor. Duyusal kapılama, gereksiz veya ilişkisiz uyaranları filtreleyen, istem dışı, sinirsel bir süreçtir.

Araştırmacılar 97 katılımcıya gerçek hayatta yaratıcılığa dair eriştikleri başarıları sorgulayan bir anket veriyorlar ve onları Ayrıştırıcı Düşünme Testine tabi tutuyorlar. Bu test laboratuvarlarda sıklıkla kullanılan ve yaratıcı zihinleri değerlendirmeye yarayan bir tekniktir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrı bir testte de katılımcılara bir dizi, kısa “bip” sinyalleri veriliyor ve beyin aktiviteleri ölçülüyor. Ölçümlerin hedefi işitsel uyarımdan 50 milisaniye sonra ortaya çıkan, istem dışı nörofizyolojik tepkidir.

Bu testlerden elde edilen bulgular değerlendirildiğinde yaratıcılığı yuksek insanların dikkatlerinin gürültüye daha hassas olduğu görülüyor. Bu çalışmanın sonuçları gösteriyor ki bu tarz “sızdırıcı” duyusal kapılamaya sahip insanlar, dikkatlerini çok çeşitli uyaran üzerine yayma yetisine sahip olduklarından daha yaratıcı olabilirler. Sözünü ettiğimiz bu çalışmanın ana yazarı Darya Zabelina şunları söylüyor:

"Sızdırıcı" duyusal kapılama, beynin alınan bilgiyi proses etmeye başladığı safhada gerçekleştiğinden ve kişiye dikkatinin ana odağında bulunmayan uyarıları düşüncelerine entegre etme şansı verebildiği için, gereksiz bilgiyi filtreleme yetisindeki bu düşüklük gerçek hayatta yaratıcılığa yol açabilir. Doğru yönlendirilirse bu duyarlılık yaşantılara küçük fakat önemli detaylar ekleyerek hayatı daha zengin fakat anlamlı kılar.

Tabii, 100’ün altında katılımcıyla yapılan bu araştırma, genellemeler türetmek icin oldukça küçük bir çalışma. Dahası, yaratıcılık ölçülemeyecek kadar kişisel ve bir anketin kolayca yakalayamayacağı bir şey. Bu yüzden bizim tavsiyemiz: Kulaklıklarından yayılan yüksek gürültülü müziğine kızdığınız adama kalkıp da dehanızı kanıtlamaya çalışmayın.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Ömer F. Altundağ'a teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 13:51:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4222

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Ağzını Şapırdatarak Çiğneyenlerden Nefret Etme Sebebiniz, Yaratıcı Beyniniz Olabilir!. (23 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4222
--, -., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2016, February 23). Ağzını Şapırdatarak Çiğneyenlerden Nefret Etme Sebebiniz, Yaratıcı Beyniniz Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4222
-. --, et al. “Ağzını Şapırdatarak Çiğneyenlerden Nefret Etme Sebebiniz, Yaratıcı Beyniniz Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 23 Feb. 2016, https://evrimagaci.org/s/4222.
--, ---. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ağzını Şapırdatarak Çiğneyenlerden Nefret Etme Sebebiniz, Yaratıcı Beyniniz Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, February 23, 2016. https://evrimagaci.org/s/4222.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close