Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ağır COVID-19 Hastalarının %1'inden Azı COVID-19'a Tekrar Yakalanıyor, Yeniden Enfeksiyon Süresi 3.5 Ay, Yeniden Yakalananların Ölüm Oranı %3.2!

1 dakika
1,387
Ağır COVID-19 Hastalarının %1'inden Azı COVID-19'a Tekrar Yakalanıyor, Yeniden Enfeksiyon Süresi 3.5 Ay, Yeniden Yakalananların Ölüm Oranı %3.2!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi ve MU Health Care'den araştırmacılar tarafından yürütülen ve COVID-19 enfeksiyonunu şiddetli olarak geçiren ABD'li 9.000'den fazla hastadan elde edilen verilere dayanan bir çalışma, hastaların ilk pozitif testinden sonra yeniden enfeksiyon süresinin ortalamada 3.5 ay olduğu; ancak bu ağır hastaların %1'den daha azının hastalığa yeniden yakalandığını gösterdi.[1]

Araştırmacılar, ABD'deki 62 sağlık tesisinden gelen verileri incelemek için MU Veri Bilimi ve Bilişim Enstitüsü ve Tiger Sağlık İnovasyonu Enstitüsü ile birlikte çalıştı. Şiddetli COVID-19 enfeksiyonu olan 9.119 hastanın 63'ünün (%0.7) virüsü ikinci kez kaptığını ve ortalama yeniden enfeksiyon süresi 116 gün olduğunu buldular. Yeniden enfekte olan 63 kişiden ikisi (%3.2) öldü. "Beyaz olmayan" olarak sınıflandırılan hastaların, yeniden enfeksiyon geçirme riskinin beyaz hastalardan daha fazla olduğu görüldü. MU Tıp Fakültesi'nde klinik nöroloji profesörü olan baş araştırmacı Adnan I. Qureshi, şöyle diyor:

Analizimiz ayrıca astım ve nikotin bağımlılığının yeniden enfeksiyonla ilişkili olduğunu buldu. Ancak, birincil enfeksiyonla karşılaştırıldığında, yeniden enfeksiyonla gözlenen zatürree, kalp yetmezliği ve akut böbrek hasarı önemli ölçüde daha düşük bir oran vardı.
İki pozitif test arası süre ve yeniden enfekte olan hastaların oranı
İki pozitif test arası süre ve yeniden enfekte olan hastaların oranı
Clinical Infectious Diseases

Qureshi ve ekibi, "yeniden enfeksiyon" kavramını, 90 günden daha uzun bir aralıkla ayrılan iki pozitif test almak olarak tanımladı (ilk enfeksiyonun bitişi, üst üste 2 veya daha fazla negatif test almanızla belirlenir). Ekip, Aralık 2019 ile Kasım 2020 arasında bir dizi test yaptıran hastalardan gelen verileri analiz etti. Şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, ABD'de türünün en büyük çalışmalarından biri ve buradaki önemli mesaj, ilk vakadan sonra COVID-19'un yeniden bulaşmasının mümkün olduğu ve ilk enfeksiyonun sağladığı bağışıklık süresinin tam olarak net olmadığıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:40:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10594

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Ağır COVID-19 Hastalarının %1'inden Azı COVID-19'a Tekrar Yakalanıyor, Yeniden Enfeksiyon Süresi 3.5 Ay, Yeniden Yakalananların Ölüm Oranı %3.2!. (16 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10594
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 16). Ağır COVID-19 Hastalarının %1'inden Azı COVID-19'a Tekrar Yakalanıyor, Yeniden Enfeksiyon Süresi 3.5 Ay, Yeniden Yakalananların Ölüm Oranı %3.2!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10594
Ç. M. Bakırcı. “Ağır COVID-19 Hastalarının %1'inden Azı COVID-19'a Tekrar Yakalanıyor, Yeniden Enfeksiyon Süresi 3.5 Ay, Yeniden Yakalananların Ölüm Oranı %3.2!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10594.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Ağır COVID-19 Hastalarının %1'inden Azı COVID-19'a Tekrar Yakalanıyor, Yeniden Enfeksiyon Süresi 3.5 Ay, Yeniden Yakalananların Ölüm Oranı %3.2!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 16, 2021. https://evrimagaci.org/s/10594.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close