Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ağaçlara Tırmanan Keçileri Gösteren Fotoğraf ve Videolar Gerçek mi?

Argan Yağı Nasıl Üretiliyor?

2 dakika
10,084
Ağaçlara Tırmanan Keçileri Gösteren Fotoğraf ve Videolar Gerçek mi?
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Yukarıdaki fotoğrafta argan ağaçlarına tırmanan keçiler görülmektedir. Kimi zaman onlarcası bu ağaçlara tırmanmakta ve bu şekilde ilginç görüntüler oluşturmaktadır.

Gerçek mi?

Gerçek
Gerçek

İddianın Kökeni

Sosyal medya üzerinden birçok kişi ve grup tarafından paylaşılan "ağaçlar üzerinde onlarca keçi" minvalindeki paylaşımlar ve bu fotoğrafların absürtlüğü, birçok kişinin fotoğraf ve hatta videoların geçerliliğini sorgulamasına neden oldu. Bu sorgulama yerinde ve makul olsa da, en azından bu durum için fotoğraf ve videoların gerçek olduğunu söyleyebiliriz.

Bilgiler

Bu olay, hayvan davranışlarının ilginç bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Çok kurak olan ve nadiren dutsu meyvelere sahip bitkilerin (örneğin argan bitkisinin) bulunabildiği Fas çöllerinde yaşayan keçiler, bu meyvelerin bulunduğu ağaçlara ustalıkla tırmanabilmektedirler. Bu sayede ağaçların en ve yüksek dallarındaki meyvelere dahi ulaşabilirler. Bu duruma ait bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu ağaçlar, kurak bölgede keçiler için vazgeçilmez öneme sahip besinleri sunarlar. Yüzlerce keçi, ağaçların üzerine tırmanarak (ki kimi zaman bir ağaçtaki keçi sayısı 10-15'i bulabilir), argan ağacının meyvelerini yerler. Bu meyveler, büzüşmüş zeytine benzerler ve her yıl haziran ayı gibi olgunlaşırlar. Tadı ve aroması oldukça ekşi olsa da, keçiler bu meyveyi afiyetle yerler. Öyle ki, bu meyvelere ulaşabilmek için yerden 10 metre yükseğe tırmanabilirler ve bu besin, diyetlerinin %84'ünü oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Olayın bir de insan boyutu var... Argan ağacı meyvelerinin kendisi insanlar için lezzetsiz keçiler için lezzetli olsa da, meyvelerin çekirdeği için durum tam tersidir: İnsanlar bu çekirdeğe büyük ilgi gösterirler; ancak keçiler bu çekirdeği sindiremez. Dolayısıyla ağaçlara tırmanan bu keçilerin yediği meyvelerin çekirdekleri dışkı ile dışarı atılır, insanlar da bu dışkıları eşeleyerek çekirdekleri toplar.

Bu çekirdekler, genellikle Berberi kadınlar tarafından, oldukça zaman alan bir işlemden geçirilirler: Dışkıdan ayıklanan çekirdekler elle tek tek açılır ve içlerindeki yağ akıtılır. Böylece meşhur ve oldukça pahalı argan yağı üretilmiş olur. Argan yağı oldukça pahalı bir yağdır (50 mililitrelik %100 argan yağının şişesi 2019 itibariyle 49 dolara satılmaktadır). Yağın pahalı olma nedeni, yaklaşık 30 kilogram argan meyvesinden yaklaşık 1 litre argan yağı üretilebilmesidir. Bu yağ, günümüzde kozmetik ve besin sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu durumun kâr amacıyla uç noktalara itelendiği de görülmektedir: Faslı tüccarlar, daha çok sayıda keçi satın alarak argan ağaçlarının üzerine sürerler. Bu aşırı üretim/tüketim zinciri, günümüzde ağaçların sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Tabii bunun devamlılığını isteyen koca bir sektör olduğu gibi, bu iş sahası nedeniyle birçok işçi çalıştırılabilmektedir (özellikle de yerel kadın işçiler iş bulabilmektedir ve bölgedeki turizm artmaktadır).

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 13
  • Tebrikler! 7
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Bednarz. Watch These Bizarre Tree-Climbing Goats In Action. (10 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2019. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • A. Greenwood. The Luxurious Poop From These Tree-Climbing Goats Produces Argan Oil. (16 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2019. Alındığı Yer: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:03:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1708

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Ağaçlara Tırmanan Keçileri Gösteren Fotoğraf ve Videolar Gerçek mi?. (27 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1708
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 27). Ağaçlara Tırmanan Keçileri Gösteren Fotoğraf ve Videolar Gerçek mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1708
Ç. M. Bakırcı. “Ağaçlara Tırmanan Keçileri Gösteren Fotoğraf ve Videolar Gerçek mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1708.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Ağaçlara Tırmanan Keçileri Gösteren Fotoğraf ve Videolar Gerçek mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1708.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close