Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ağaçlar Neden Genellikle Hayvanlardan Daha Uzun Yaşar?

2 dakika
3,098
Ağaçlar Neden Genellikle Hayvanlardan Daha Uzun Yaşar?
Tüm Reklamları Kapat

Kök hücreler, yeni hücre üretiminin sürekliliği açısından çok önemlidir. Bitkinin büyüme ve gelişmesini sağlamada kök hücrelerin önemi bilinse de sıkı moleküler kontrolleri hakkındaki birçok soru hâlâ cevaplanmamış durumda. VIB ve Ghent Üniversitesi’ndeki bitki araştırmacıları, kök hücrelerin karmaşık regülasyonunda yeni bir aşama keşfettiler. Sonuçları, Science Express'te yayınlandı. Lieven De Veylder şöyle söylüyor: 

Verilerimiz, bitki köklerinde bulunan belli düzenleyici hücrelerin DNA değişiminden daha az etkilendiğini gösteriyor. Bu hücreler, gerektiğinde hasarlı hücrelerin yenilenmesinde kullanılan orijinal ve sağlam DNA kopyasına sahip. Hayvanlarda da benzer bir mekanizma var fakat büyük bir olasılıkla bitkiler bu sistemi daha iyi bir şekilde kullanıyor. Bu, birçok bitkinin yüzlerce yıldan daha uzun yaşamasının nedenini açıklıyor, hayvanlarda ise bu kadar uzun yaşamak oldukça sıra dışı bir durum.

Bitki Gelişiminin Sakin Düzenleyicileri

Bitkinin büyüme ve gelişmesi, yeni hücre üretiminin sürekliliğine bağlıdır. Bitkinin büyüme ekseninde bulunan küçük bir özel hücre grubu bu işi yürütür. Kök hücre denilen bu hücrelerin bölünme sıklığı çok yüksektir ve yavru hücre belli bir özel görev edinirken orijinal ana hücre, kök hücre aktivitesini sürdürmeye devam eder, ki bu benzersiz bir özelliktir. Söz konusu kök hücrelerin yanı sıra, bitki kökleri de düzenleyici hücreler barındırır. Buradaki düzenleyici hücreler üç ilâ on kat daha az sıklıkla bölünür, dolayısıyla çoğu kez sakin merkez hücreler olarak anılır. Düzenleyici hücreler, çevresindeki kök hücrelerin faaliyetini kontrol eder, gerektiğinde onları yenisiyle değiştirir.

Yeni Bir Moleküler Ağ

Yaklaşık 20 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinden bilim insanları kök hücrelerin ve onları kontrol eden düzenleyici hücrelerin faaliyetini inceliyorlar. Şimdiye kadar sakin ve aktif bölünen hücrelerin nasıl bu kadar yakın bir şekilde bir arada olduğu ve sakin karakterin temelinde hangi mekanizmanın bulunduğu bilinmiyordu. VIB ve Ghent Üniversitesi’ndeki bitki araştırmacıları, kök hücre regülasyonu ve faaliyetini daha iyi anlamamızı sağlayan yeni bir moleküler ağ tespit ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sürecin merkezinde yeni bir proteinin, ERF115 transkripsiyon faktörünün, keşfi bulunmaktadır. Bilim insanları, ERF115 faaliyeti engellendiğinde düzenleyici hücrelerin çok az bölündüğünü kanıtladılar. Düzenleyici hücrelerin, çevrelerindeki hasarlı kök hücreleri yenilemek üzere bölünmeleri gerektiğinde ise ERF115 aktifleşir. Arkasından ERF115 fitosulfokin denilen bitki hormonunun üretimini başlatır, fitosulfokin de düzenleyici hücre bölünmesini harekete geçirir. Böylece ERF115-fitosulfokin ağı, kök hücrelerin faaliyetine zarar veren sıkıntılı durumlarda yedek sistem olarak görev yapar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 21:02:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1606

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Daily, et al. Ağaçlar Neden Genellikle Hayvanlardan Daha Uzun Yaşar?. (3 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1606
Daily, S., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 03). Ağaçlar Neden Genellikle Hayvanlardan Daha Uzun Yaşar?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1606
S. Daily, et al. “Ağaçlar Neden Genellikle Hayvanlardan Daha Uzun Yaşar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 03 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1606.
Daily, Science. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ağaçlar Neden Genellikle Hayvanlardan Daha Uzun Yaşar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, November 03, 2013. https://evrimagaci.org/s/1606.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close