Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Afrika ve Güney Amerika'da Bulunan Dinozor Ayak İzleri Dinozorların Kıtalar Arası Seyahatini Ortaya Koyuyor!

2 dakika
527
Afrika ve Güney Amerika'da Bulunan Dinozor Ayak İzleri Dinozorların Kıtalar Arası Seyahatini Ortaya Koyuyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Paleontologlardan oluşan bir ekip, Mexico Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi'nde yayınladıkları bulgularda yakın zamanda Erken Kretase dönemine ait dinozor ayak izlerinin günümüzde iki farklı kıtada yer alan bölgelerdeki izlerle eşleştiğini keşfetti. Bu izlerden biri Brezilya'da, diğeri ise yaklaşık 6,000 kilometre uzaklıktaki Kamerun'da yer alıyor. 260'tan fazla ayak izi, Afrika ve Güney Amerika'nın ayrılmasından milyonlarca yıl önce karasal dinozorların bu iki kıta arasında serbestçe gezebildiğini ortaya koyuyor.

Çalışmanın eş yazarlarından Southern Methodist Üniversitesi paleontoloğu Louis L. Jacobs, şöyle anlatıyor:

Bu ayak izlerinin yaşlarının yakın olduğunu tespit ettik. Jeolojik ve levha tektoniği bağlamında da benzerlerdi. Şekil açısından ise neredeyse birebir aynıydılar.

Ayak izleri gibi iz fosillerini incelemek önemlidir çünkü bu fosiller, dinozorların ve diğer organizmaların nasıl yürüdüğüne ya da koştuğuna dair ipuçları verir. Hatta deri yapılarını anlamamıza yardımcı bile olabilir. Diş veya kemik gibi daha yaygın bulunan vücut fosilleri ile karşılaştırıldığında iz fosilleri genellikle bu uzun zaman önce ölen hayvanların çevreleriyle girdiği etkileşime dair izler taşır ve yaşadıkları ortamın nasıl göründüğünü de ortaya çıkarabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, ayak izlerinin çoğunun üç parmaklı teropod dinozorlar tarafından bırakıldığını düşünüyor. Birkaç iz ise muhtemelen sauropodlar veya ornithischianlar tarafından bırakılmış. Ayak izleri, 120 milyon yıl önce Gondwana adı verilen tek bir süperkıtada, eski nehirler ve göllerin çevresindeki çamur ve silt içinde oluştu. Gondwana, daha büyük bir kara kütlesi olan Pangea'dan kopmuştu. Afrika ve Güney Amerika arasındaki bağlantı tamamen kesilmeden önce, bu havzalar arasında göller oluşmuştu. Jacobs, şöyle anlatıyor:

Bitkiler otçulları besleyerek besin zincirine katkı sağladı. Nehirler ve göllerin arkasında bıraktığı çamurlu tortullar, etobur dinozorların ayak izleri da dahil olmak üzere birçok dinozorun ayak izlerini içeriyor. Bu bulgular, nehir vadileri sayesinde 120 milyon yıl önce canlıların gezebildiğini ortaya koyuyor.

Güney Amerika ve Afrika yaklaşık 140 milyon yıl önce ayrılmaya başladı. Bu ayrılma, yerkabuğundaki mevcut zayıf bölgelerde büyük yarıkların açılmasına neden oldu. İki kıtanın altındaki tektonik plakalar uzaklaştıkça, Dünya'nın mantosundan gelen magma yüzeye çıktı. Kıtalar birbirinden uzaklaşmaya devam ettikçe yüzeye çıkan magma yeni bir okyanus kabuğu oluşturdu. Güney Atlantik Okyanusu ise oluşan yeni kıtalar arasındaki boşluğu doldurdu.

Güney Amerika'daki ayak izleri, Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Borborema bölgesinde bulundu. Afrika'daki ayak izleri ise Kamerun'un kuzeyindeki Koum Havzası'nda keşfedildi. Bu dinozor ayak izlerinin bulunduğu yerlerde, kıtaların ayrıldığı döneme ait bazı jeolojik izler de vardı. Her iki alanda da Dünya'nın kabuğu ayrılırken oluşan yarı-graben havzaları adı verilen jeolojik yapılar bulundu. Bu havzalardaki eski nehir ve göl tortulları ile fosil polenler bölgenin yaklaşık 120 milyon yıl yaşında olduğunu gösteriyor. Jacobs sözlerini şöyle bitiriyor:

Afrika ile Güney Amerika arasındaki en genç ve en dar jeolojik bağlantılardan biri, Brezilya'nın kuzeydoğudaki kıvrımının şu an Kamerun'un Gine Körfezi boyunca uzanan kıyısına yakın olduğu bölgedeydi. Bu dar bölgede iki kıta kesintisizdi, bu nedenle bağlantının her iki tarafındaki hayvanlar bu bölge üzerinden seyahat yapabiliyordu.

Araştırmacılar makaleyi kariyerinin büyük kısmını dinozor izlerini incelemeye adamış olan merhum paleontolog Martin Lockley'e ithaf etti.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:34:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18466

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Afrika ve Güney Amerika'da Bulunan Dinozor Ayak İzleri Dinozorların Kıtalar Arası Seyahatini Ortaya Koyuyor!. (26 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18466
Derin, U. (2024, August 26). Afrika ve Güney Amerika'da Bulunan Dinozor Ayak İzleri Dinozorların Kıtalar Arası Seyahatini Ortaya Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18466
U. Derin. “Afrika ve Güney Amerika'da Bulunan Dinozor Ayak İzleri Dinozorların Kıtalar Arası Seyahatini Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 26 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18466.
Derin, Ufuk. “Afrika ve Güney Amerika'da Bulunan Dinozor Ayak İzleri Dinozorların Kıtalar Arası Seyahatini Ortaya Koyuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/18466.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close