Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Konumuz dişilerde görülen adet ve bu dönemde daha fazla görülen, bilimsel adıyla dışkılama, nazik adıyla "kaka yapma" olgusu. Bunu herkes deneyimlemeyebilir; ancak ortalamaya vurduğumuzda, adet dönemindeki dişilerin daha fazla dışkılama ihtiyacı duydukları tespit edilmiştir. Bunun sebebi ise prostaglandin isimli yağ (lipit) yapılı kimyasallardır.
Prostaglandinler, dişilerin vücudunda salgılanan ve rahmin kasılmasını sağlayan kimyasallardır. Bu kasılma sebebiyle, adet döngüsünün sonlarına doğru, döl yatağı hattı üzerinde baskı oluşur. Ancak bu kimyasallar, vücudun hangi kısmına etki ettikleri konusunda pek de seçici ve becerikli değildirler. Eğer vücut rahme bu kimyasallardan yeterince gönderirse, bazıları süzülerek süreç içerisinde bağırsaklara kadar ulaşabilmektedir. Buradaki dokuya etki ettiklerinde, bağırsakların da kasılmasına neden olurlar ve sonuç... Eh, bilirsiniz işte...
Ancak bahsettiğimiz gibi, her dişi bu bağırsak hareketlerini her adet döneminde yaşamaz. Üstelik yaşansa bile, etkileri aynı olmayabilir. Bazı dişiler, prostaglandinlerin bağırsak üzerindeki etkisini bulantı olarak yaşarlar. Bazıları ishal olabilirler. Bazıları ise bundan hiç de etkilenmezler.
Bazı durumlardaysa, adet dönemindeki aşırı sancıların nedeni doğrudan prostaglandinlerdir. Bazı dişi vücutları, ürettikleri prostaglandin miktarını abartabilir. Bu da, rahmin çok daha güçlü kasılmasına neden olur. Bu güçlü kasılmalar sırasında, rahme giden kan miktarı azalır ve bu da acıya neden olur.
Bazı dişilerin adet döneminde daha fazla dışkılama ihtiyacı duymasının nedeni, progesteron hormonlarındaki azalmadır. Progesteron, normalde adet döngüsünü düzenleyen hormonlardan biridir. Normal bir dişide, adet döngüsünün ortalarında, progesteron miktarı en yüksek düzeyine ulaşır. Ancak adetin başlamasından hemen önce, bu düzey ciddi miktarda düşer ve bu sayede adet başlar. Ancak progesteron, normalde biraz kabız yapıcı etkiye de sahiptir. Dolayısıyla progesteron birden düşünce, eh, ister istemez tuvalete gitme ihtiyacınız artar.
Eğer bir kadın hormon yoluyla doğum kontrolü uyguluyorsa, bu dişinin vücudundaki kimyasal ve hormon dengeleri birazcık farklıdır. Bu kontrol hapları genellikle vücudun ürettiği prostaglandin miktarını düşürür, bu da sancılara engel olur. Bu kimyasalın miktarındaki azalma, dışkılama ihtiyacını da azaltır.
Yine de, bu şekilde doğum kontrol yöntemleri uygulayan dişiler adetlerini görmeleri gerektiği zamanlarda dışkılama ihtiyacında artış hissedebilirler. Doğum kontrol hapları 21'li veya 28'li olarak satılır. 21'li olanlarını kullanan kişiler geri kalan 7 gün hiç ilaç almazlar. İlaç alımını rutine bindirmek ve unutmayı engellemek için piyasada olan 28'li ilaçların son 7 tanesi plasebodur (bazı ülke ve firmalarda ise 28 hapın 4 tanesi plasebodur). Plasebo olmayan doğum kontrol haplarının içerisinde sentetik progesteron bulunduğundan, son 7 hapa geçtiğinizde, vücudunuzda progesteron miktarında düşüş olur ve bu sebeple dışkılama ihtiyacı, bu dişilerde de adet döngüsü sonuna doğru artar.
Sanıyoruz şimdi adet döngüleriniz ile tuvalet ihtiyacınız arasındaki bağlantıyı daha iyi biliyorsunuz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 73
- 31
- 27
- 20
- 15
- 9
- 7
- 5
- 4
- 3
- 2
- 1
- Türev İçerik Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:51:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1420
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.