Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?

2 dakika
380,697
Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?
Podcast
3:17
Selçuk Kandemir
Seslendiren
46
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Konumuz dişilerde görülen adet ve bu dönemde daha fazla görülen, bilimsel adıyla dışkılama, nazik adıyla "kaka yapma" olgusu. Bunu herkes deneyimlemeyebilir; ancak ortalamaya vurduğumuzda, adet dönemindeki dişilerin daha fazla dışkılama ihtiyacı duydukları tespit edilmiştir. Bunun sebebi ise prostaglandin isimli yağ (lipit) yapılı kimyasallardır.

Prostaglandinler, dişilerin vücudunda salgılanan ve rahmin kasılmasını sağlayan kimyasallardır. Bu kasılma sebebiyle, adet döngüsünün sonlarına doğru, döl yatağı hattı üzerinde baskı oluşur. Ancak bu kimyasallar, vücudun hangi kısmına etki ettikleri konusunda pek de seçici ve becerikli değildirler. Eğer vücut rahme bu kimyasallardan yeterince gönderirse, bazıları süzülerek süreç içerisinde bağırsaklara kadar ulaşabilmektedir. Buradaki dokuya etki ettiklerinde, bağırsakların da kasılmasına neden olurlar ve sonuç... Eh, bilirsiniz işte...

Ancak bahsettiğimiz gibi, her dişi bu bağırsak hareketlerini her adet döneminde yaşamaz. Üstelik yaşansa bile, etkileri aynı olmayabilir. Bazı dişiler, prostaglandinlerin bağırsak üzerindeki etkisini bulantı olarak yaşarlar. Bazıları ishal olabilirler. Bazıları ise bundan hiç de etkilenmezler.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı durumlardaysa, adet dönemindeki aşırı sancıların nedeni doğrudan prostaglandinlerdir. Bazı dişi vücutları, ürettikleri prostaglandin miktarını abartabilir. Bu da, rahmin çok daha güçlü kasılmasına neden olur. Bu güçlü kasılmalar sırasında, rahme giden kan miktarı azalır ve bu da acıya neden olur.

Adet döneminde rahim duvarına olanlar...
Adet döneminde rahim duvarına olanlar...

Bazı dişilerin adet döneminde daha fazla dışkılama ihtiyacı duymasının nedeni, progesteron hormonlarındaki azalmadır. Progesteron, normalde adet döngüsünü düzenleyen hormonlardan biridir. Normal bir dişide, adet döngüsünün ortalarında, progesteron miktarı en yüksek düzeyine ulaşır. Ancak adetin başlamasından hemen önce, bu düzey ciddi miktarda düşer ve bu sayede adet başlar. Ancak progesteron, normalde biraz kabız yapıcı etkiye de sahiptir. Dolayısıyla progesteron birden düşünce, eh, ister istemez tuvalete gitme ihtiyacınız artar.

Eğer bir kadın hormon yoluyla doğum kontrolü uyguluyorsa, bu dişinin vücudundaki kimyasal ve hormon dengeleri birazcık farklıdır. Bu kontrol hapları genellikle vücudun ürettiği prostaglandin miktarını düşürür, bu da sancılara engel olur. Bu kimyasalın miktarındaki azalma, dışkılama ihtiyacını da azaltır.

Yine de, bu şekilde doğum kontrol yöntemleri uygulayan dişiler adetlerini görmeleri gerektiği zamanlarda dışkılama ihtiyacında artış hissedebilirler. Doğum kontrol hapları 21'li veya 28'li olarak satılır. 21'li olanlarını kullanan kişiler geri kalan 7 gün hiç ilaç almazlar. İlaç alımını rutine bindirmek ve unutmayı engellemek için piyasada olan 28'li ilaçların son 7 tanesi plasebodur (bazı ülke ve firmalarda ise 28 hapın 4 tanesi plasebodur). Plasebo olmayan doğum kontrol haplarının içerisinde sentetik progesteron bulunduğundan, son 7 hapa geçtiğinizde, vücudunuzda progesteron miktarında düşüş olur ve bu sebeple dışkılama ihtiyacı, bu dişilerde de adet döngüsü sonuna doğru artar.

Sanıyoruz şimdi adet döngüleriniz ile tuvalet ihtiyacınız arasındaki bağlantıyı daha iyi biliyorsunuz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
68
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 73
  • Bilim Budur! 31
  • İnanılmaz 27
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 20
  • Üzücü! 15
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 7
  • Grrr... *@$# 5
  • Korkutucu! 4
  • Güldürdü 3
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 00:15:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1420

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?. (24 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1420
Bakırcı, Ç. M. (2013, September 24). Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?. Evrim Ağacı. Retrieved November 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1420
Ç. M. Bakırcı. “Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Sep. 2013, https://evrimagaci.org/s/1420.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Adet Gören Kadınlar, Regl Dönemlerinde Neden Daha Çok Kaka (Dışkı) Yapma İhtiyacı Duyar?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 24, 2013. https://evrimagaci.org/s/1420.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close