Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!

2 dakika
2,035
Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!
Tüm Reklamları Kapat

Karmaşık çok hücreli yaşamın 541 milyon yıl öncesine kadar dayanan Prekambriyen Dönem'in sonlarına doğru ortaya çıkmasının, jeolojik kayıtların da gösterdiği gibi, oksijen oranlarındaki artıla ilgili olduğu düşünülüyordu. Ancak bu zamanda oksijenin neden arttığı gizemini koruyordu ve bunun nedeninin o zamanlarda oluşan "Kartopu Dünya", yani Dünya'nın başından geçen en düzeydeki iklimsel değişimler olduğu düşünülüyordu. Yeni bir araştırma, bu dönemlerde azotta meydana gelen değişimlerin bu gizemi çözebileceğini düşündürüyor.

Bristol Üniversitesinden Dr. Patricia Sanchez, Dünya üzerindeki karmaşık yaşamın gelişebilmesi için yeterli olacak miktarda oksijenin açık okyanuslarda oluşmasını sağlayan fotosentezi yapabilen siyanobakteriler arasındaki ilişkleri yeniden inşa etmek için genom verilerini kullandı. Bu siyanobakterilerin bazıları aynı zamanda atmosferdeki azot (nitrojen) gazını biyolojik olarak kullanılabilen azota çevirebiliyordu. Bu da, ekosistem içerisinde "nitrojen gübresi" konumunda olan azot döngüsünü mümkün kılıyordu.

Moleküler teknikleri kullanarak araştırmacılar bu türlerin jeolojik kayıtlarda ilk olarak 800 milyon yıl kadar ortaya çıktığını gösterdiler. Bristol'de bulunan Biyolojik ve Coğrafi Bilimler Okullarının Kraliyet Cemiyeti Dorothy Hodgkin Araştırma Üyesi Dr. Sanchez-Baracaldo şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Oksijenik fotosentezin, yani mirkopların karbondioksiti suyu parçalayıp oksijen açığa çıkararak karbonhidratlara dönüştürdüğü fotosentez türünün ilk olarak tatlı su ortamlarında, 2.3 milyar yıl önce evrimleştiğini biliyorduk. Ancak 800 milyon yıl öncesine kadar bu oksijen arttırıcı siyanobakterilerin uçsuz bucaksız okyanusları (gezegenimizin 3'te 2'sini) kolonize etme imkanı yoktu. Bu sebeple biyolojik olarak kullanılabilen azot tarafından beslenerek oksijen (ve karbonhidratlı besinler) üretebilecek düzeylerde değillerdi. İşte bu nedenle de, yaşamın karmaşık organizmalara doğru bir sonraki adımını atabilmeleri 800 milyon yıl öncesinden daha önce mümkün değildir. Araştırmamız okyanuslardaki bu nitrojen gübresinin bu dönemlerde kullanılmasının [bağlanmasının] yaşamın Dünya'daki evrimi konusunda kilit bir nokta olduğunu gösteriyor.

E.A.: Tatlısularda evrimleşmeye başlayan siyanobakteriler, okyanuslarda ve atmosferde biriken azotu bağlamaya başlayarak okyanuslara yayılmaya başlamış olabilir. Bu yeni ve devasa yaşam alanı sayesinde kısa sürede tüm okyanusları doldurmuş olabilirler. Bu sayede, atmosferdeki oksijen oranlarını arttıracak aşırı sayıda fotosentetik bakteri okyanuslarda birikmiş olabilir.

Araştırmanın eş yazarlarından Prof. Dr. Andy Ridgwell ise şöyle diyor:

Azot bağlayıcıların açık okyanuslarda yayılmaya başlaması, tam küresel buzullanmalar ve hayvanların ortaya çıkmasından önceye denk geliyor. Her ne kadar daha fazla araştırma gerekiyor olsa da, bu evrimsel değişimler muhtemelen bu aşırı buzullanmanyla da ilgili ve hatta muhtemelen onun tetikleyicisidir. Çünkü bu zamandan sonra çökeltilere çok daha fazla karbon gömülmeye başladı.

E.A.: Canlıların sayısı ve çeşitliliği arttığı için, karbon döngüsüne katılan karbon miktarı da artıyor. Bu da, atmosferin gaz dengesini değiştirerek devasa buzullanma sürecini tetiklemiş olabilir.

Dr. Sanchez-Baracaldo sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Son model genetik yöntemleri kullanarak yüz milyonlarca yıl önceki gizemleri aydınlatabilmek ve Dünya'daki yaşamın evriminin kilit noktalarını çözebilmek son derece heyecan verici. Yakın yıllarda genom verileri yaşamın kökenleriyle ilgili hikayeleri yeniden yazabilmemizi sağladı. Giderek artan bir netlik ve isabetlilikle... Mikroorganizmaların gezegenimizi yaşanabilir kılmaya nasıl katkı sağladığına yönelik algımıza katkı sağlayabiliyor olmak benim için bir ayrıcalıktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 13:46:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2095

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!. (4 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2095
--, -., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 04). Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2095
-. --, et al. “Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 04 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2095.
--, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 04, 2014. https://evrimagaci.org/s/2095.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close