Açık Okyanuslarda Yaşamın Cansızlıktan Evrimi İçin Devasa Bir Adım!
Karmaşık çok hücreli yaşamın 541 milyon yıl öncesine kadar dayanan Prekambriyen Dönem'in sonlarına doğru ortaya çıkmasının, jeolojik kayıtların da gösterdiği gibi, oksijen oranlarındaki artıla ilgili olduğu düşünülüyordu. Ancak bu zamanda oksijenin neden arttığı gizemini koruyordu ve bunun nedeninin o zamanlarda oluşan "Kartopu Dünya", yani Dünya'nın başından geçen en uç düzeydeki iklimsel değişimler olduğu düşünülüyordu. Yeni bir araştırma, bu dönemlerde azotta meydana gelen değişimlerin bu gizemi çözebileceğini düşündürüyor.
Bristol Üniversitesinden Dr. Patricia Sanchez, Dünya üzerindeki karmaşık yaşamın gelişebilmesi için yeterli olacak miktarda oksijenin açık okyanuslarda oluşmasını sağlayan fotosentezi yapabilen siyanobakteriler arasındaki ilişkleri yeniden inşa etmek için genom verilerini kullandı. Bu siyanobakterilerin bazıları aynı zamanda atmosferdeki azot (nitrojen) gazını biyolojik olarak kullanılabilen azota çevirebiliyordu. Bu da, ekosistem içerisinde "nitrojen gübresi" konumunda olan azot döngüsünü mümkün kılıyordu.
Moleküler teknikleri kullanarak araştırmacılar bu türlerin jeolojik kayıtlarda ilk olarak 800 milyon yıl kadar ortaya çıktığını gösterdiler. Bristol'de bulunan Biyolojik ve Coğrafi Bilimler Okullarının Kraliyet Cemiyeti Dorothy Hodgkin Araştırma Üyesi Dr. Sanchez-Baracaldo şöyle diyor:
Oksijenik fotosentezin, yani mirkopların karbondioksiti suyu parçalayıp oksijen açığa çıkararak karbonhidratlara dönüştürdüğü fotosentez türünün ilk olarak tatlı su ortamlarında, 2.3 milyar yıl önce evrimleştiğini biliyorduk. Ancak 800 milyon yıl öncesine kadar bu oksijen arttırıcı siyanobakterilerin uçsuz bucaksız okyanusları (gezegenimizin 3'te 2'sini) kolonize etme imkanı yoktu. Bu sebeple biyolojik olarak kullanılabilen azot tarafından beslenerek oksijen (ve karbonhidratlı besinler) üretebilecek düzeylerde değillerdi. İşte bu nedenle de, yaşamın karmaşık organizmalara doğru bir sonraki adımını atabilmeleri 800 milyon yıl öncesinden daha önce mümkün değildir. Araştırmamız okyanuslardaki bu nitrojen gübresinin bu dönemlerde kullanılmasının [bağlanmasının] yaşamın Dünya'daki evrimi konusunda kilit bir nokta olduğunu gösteriyor.
E.A.: Tatlısularda evrimleşmeye başlayan siyanobakteriler, okyanuslarda ve atmosferde biriken azotu bağlamaya başlayarak okyanuslara yayılmaya başlamış olabilir. Bu yeni ve devasa yaşam alanı sayesinde kısa sürede tüm okyanusları doldurmuş olabilirler. Bu sayede, atmosferdeki oksijen oranlarını arttıracak aşırı sayıda fotosentetik bakteri okyanuslarda birikmiş olabilir.
Araştırmanın eş yazarlarından Prof. Dr. Andy Ridgwell ise şöyle diyor:
Azot bağlayıcıların açık okyanuslarda yayılmaya başlaması, tam küresel buzullanmalar ve hayvanların ortaya çıkmasından önceye denk geliyor. Her ne kadar daha fazla araştırma gerekiyor olsa da, bu evrimsel değişimler muhtemelen bu aşırı buzullanmanyla da ilgili ve hatta muhtemelen onun tetikleyicisidir. Çünkü bu zamandan sonra çökeltilere çok daha fazla karbon gömülmeye başladı.
E.A.: Canlıların sayısı ve çeşitliliği arttığı için, karbon döngüsüne katılan karbon miktarı da artıyor. Bu da, atmosferin gaz dengesini değiştirerek devasa buzullanma sürecini tetiklemiş olabilir.
Dr. Sanchez-Baracaldo sözlerini şöyle sonlandırıyor:
Son model genetik yöntemleri kullanarak yüz milyonlarca yıl önceki gizemleri aydınlatabilmek ve Dünya'daki yaşamın evriminin kilit noktalarını çözebilmek son derece heyecan verici. Yakın yıllarda genom verileri yaşamın kökenleriyle ilgili hikayeleri yeniden yazabilmemizi sağladı. Giderek artan bir netlik ve isabetlilikle... Mikroorganizmaların gezegenimizi yaşanabilir kılmaya nasıl katkı sağladığına yönelik algımıza katkı sağlayabiliyor olmak benim için bir ayrıcalıktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:53:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2095
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Phys.org. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.