Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Asl
Üye
0

Rh- bireyde Anti-D oluşumu Rh+ bireyle karşılaşmadığı sürece oluşmuyorken A kan grubuna sahip bireyde Anti-B nasıl bulunuyor?

Anti-D neden Anti-A ve Anti-B deki gibi doğuştan gelen bir antikor değil de Rh+ bireyle karşılaşınca oluşuyor?
2,294 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Büşra Yirmibeş
Büşra Yirmibeş

Antikor üretimi yabancı antijenle karşılaşıldığında gerçekleşir. Yani antikor oluşması için antijen varlığı gereklidir. A ve B 'ye çok benzeyen antijenler bağırsak bakterilerinde ve yenidoğanın aldığı besinlerde yaygın olarak bulunur. Bundan dolayı bebekler kendi eritrositlerinde bulunmayan antijenlere karşı antikor üretir çünkü çok benzer antijenlerle karşılaşmışlardır Ancak rh için böyle bir durum yoktur. Dikkat edersek ikisinde de öncesinde karşılaşma durumu vardır. Ancak A ve B antijenleriyle çok daha erken karşılaşılır.

Vücudumuzda buna benzer bir durum da çapraz reaksiyondur.

Tüm Reklamları Kapat

Çaprak reaksiyon: Bir antijen’e karşı oluşmuş antikor’un, aynı antijen’e yapı olarak benzer başka bir antijen ile de reaksiyona girmesidir.

281 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H.Köylü. (2019). Klinik Anlatımlı Tıbbi Fizyoloji. ISBN: 978-605-9528-82-5. Yayınevi: İstanbul Tıp Kitabevleri. sf: 199.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi

Doğumdan hemen sonra plazmadaki, antikor ( aglütin) seviyesi hemen hemen sıfırdır. 2- 8 ay kadar sonra bebek antikor üretmeye başlar.

O-A-B sistemi ile Rh sistemi arasındaki en önemli fark, O-A-B sisteminde transfüzyon reaksiyonlarına yol açan plazma antikorlarının kendiliğinden gelişmesine karşın Rh sisteminde spontan antikorlar hemen hiç oluşmamasıdır. Rh antikoru oluşumu için dediğiniz gibi bir etkileşim gerekli.

Tüm Reklamları Kapat

Yani O-A-B sistemi spontan olarak kana antikor salınımı yapar. Bunun sonucunda B kan grubu olan bir alıcıya A grubu antijenin infüzyonu tipik olarak immün yanıta ve öncekinden daha büyük miktarlarda Anti-A antikoru oluşumuna yol açar.

324 görüntülenme

Kaynaklar

  1. JOHN E. HALL. (2020). Kan Grupları; Transfüzyon; Doku Ve Organ Transplantasyonu. ISBN: 978-1455770052. sf: 478.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close