Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 21 saat önce 2 Cevap
3

Ahtapotlar ve diğer kafadanbacaklılar “acı” hissini yaşarlar mı?

Bildiğim kadarıyla ahtapot eti yumuşamasın diye dövülerek öldürülüyor. Bu sırada onların ne derecede acıyı deneyimlediğini merak ediyorum. Diğer hayvanların öldürülme işlemi çoğunlukla anlık bir işlem gibi olsa da ahtapotları öldürürken uzun süre boyunca böyle işkence edilmesi vicdanıma sığmıyor. Durumu aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
152 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
117K UP
Konu hakkında bilgi sahibiyim 8 saat önce

Kısaca evet, ahtapot ve diğer kafadanbacaklılar(örneğin kalamar) sinir sistemine sahiptir. Bunun yanında beyinleri de vardır. Bu sayede acı, stres vb. durumları yaşayabilirler. Üstelik gelişmiş sinir sistemleri sayesinde bazı araştırmalar duygusal acılar (affective pain) yaşayabildiklerini gösteriyor. Yani daha gelişmiş acıdan kaçınma bilinçli eylemi. Bu kadar gelişmiş bir canlının acı vb. yetilere sahip olmamasını bekleyemezdik.[1]

Ahtapotların acı çekerek öldürülmesi doğru mudur? Evet, maalesef. Ancak olaya şu şekilde bakmalıyız. Sinir sistemi olan ve beyni olan canlıların acıyı hissetmesi beklenir. Bunun yanında insanların avladığı canlıların çoğu acı hisseden canlılar. Avcılar zorlu şartlarda örneğin bir geyiği tuzak ile yakalayıp donarak ölmesini sağlayabiliyor. Bu ve bunun gibi bir sürü avlanma yöntemi acı içermektedir.

Avlanma sırasında avına acı çekmesine sebep olan ölüm şekillerini sadece insanlar uygulamıyor. Doğada bir sürü canlı av olurken acıyı hisseder. Çoğu canlı canlı yenir. Kimisi için dehşet verici olabilir. Ancak acı gelişmiş canlılar için kaçınılmazdır.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki gönül isterdi ki insanoğlu olarak canlıları acı çekmeden avlayalım. Ancak belirli düzeye kadar acısız avlanmak pek mümkün değil. Bazen vegan veya vejeteryan insanlara hak veriyorum. Bazı gıda sektörleri gerçekten canlıların göz yaşına bakmıyorlar. Bazı domuz vb. canlıların bu sektörlerin çiftliklerinde ne kadar acı çektiği ortada.

Kaynaklar

  1. R. J. Crook, et al. (2021). Behavioral And Neurophysiological Evidence Suggests Affective Pain Experience In Octopus. iScience. doi: 10.1016/j.isci.2021.102229. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 18 saat önce

Acı Nedir?

Acı ne demek anlamak bu soru için en iyi yol olacaktır. Acı şudur basitçe, vücutta bir noktada “bak burada sorun var, bu noktaya bir bak” uyarısıdır. Düşünün acı hissimiz olmasa vücudumuza aldığımız hasar çok daha büyük olurdu. Acı hissi yanı bazı maddesel değişimler ile canlının dikkati çekmek için yapılır, buna insanlar olarak verdiğimiz ad acıdır. Şimdi bildiğim bazı örnekleri vereyim. Örneğin bitki gibi sinir sistemi olmayan canlılarda, yaprağa saldıran böcekler veya rüzgar gibi çevresel etkenler sonucu, o bölgede bazı değişimler olduğu ve bitkinin bu değişikliklere karşı tepkiler verdiği gözlemlenmiştir.[1]

Yani demem o ki ortada bir amaç var ve bu amaca dikkat çekmek için baskın bir uyarı şekli olmalı. Örneğin parmağınız kesildiğinde acı farklı bir şekilde görmez gelebileceğiniz şekilde olsaydı, amacına hizmet edemezdi. Bunun tüm canlılarda aynı şekilde olduğunu, hayvanıyla, bitkisiyle, hücresiyle canlı formlarının acı hissedebildiğini düşünüyorum.

Bu noktada bir başlık daha açayım, acı hissetmek acı anlamak anlamına gelir mi onu bilemem. Ama şundan eminim, bir canlı yaşadığı değişim sonrası deliler gibi o ortamdan uzaklaşmak istiyorsa, bir şeylerden rahatsızlık duyuyor demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Neil A. Campbell, et al. (2022). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 9786052828335. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close