Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hamza Kaan Çelik
Üye 19 saat önce 2 Cevap
2

Sizce neden insanlar barış yerine birbirini katletmeyi seçiyorlar?

130 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 18 saat önce

Doğal ortam her ne kadar çok imkan sunuyor gibi dursada bu durum biraz farklı. Doğada genel olarak iki çeşit savaş nedeni vardır. Biri kaynak ve ortam için savaş diğeri ise üremek için savaş.

Kaynak için savaşmak: Bu olayı iyi anlamak için evrimsel bir yaklaşım yapmak gerekiyor. Evrimsel açıdan geçmişe döndüğümüz bir düşünce deneyi yapalım. İki canlı düşünelim, biri savaşma yeteneğine sahip değil ve armut ile besleniyor. Diğer canlımız ise yine armutla besleniyor fakat savaşma yeteneğine sahip, bu iki canlıyı aynı ortama koyduğumuzda savaşan canlı diğerini ortamdan kovar. Böylelikle daha çok armut ona kalır ve yavrularını daha iyi besler. Diğer türün yaşamak için iki seçeneği var, ya savaşmayı öğrenecek yada o ortamdan ayrılıp başka bir besin bulacak. Kaynaklar için savaş yalnızca hayvanlarda değil, bitkiler gibi diğer canlı formlarındada görülür.

Çiftleşmek için savaş: Doğada çiftleşerek üreyen canlılarda görülen bu davranış yine evrim ile açıklanabilir. Mekanizma savaşma sonucu güçlü olanın genetiğini aktarması ve yavruların o genetiğe sahip olup daha güçlü olmasına sebep olur. Buda doğadaki yaşam şansını arttırır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bunları neden anlattım, bunları bilmek nihayetinde bir canlı olan insanı anlamak için çok önemli. Bugün çoğu savaş kaynakları ele geçirmek için yapılıyor. Yada başkanların güç gösterisi buna sebep oluyor. İnsanda değişen durum kabile yapısı, her iki tarafta aynı canlı olsada burada sanki başka bir türmüş gibi davranıp kendi içinde savaşıyor.

Bu sistem faydalı mı? Savaş her ne kadar kötü bir şey olsada olumlu bir tarafı var. Canlılar sürekli savaş halinde olarak kendilerini geliştirir, insan türünün doğada savaşacak rakibi kalmadığı için hemcinsine yönelmesi oldukça doğal. Bu gelecekte insan türü dışında bir canlıyla savaşmakta insanı bir nebze formda tutacaktır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 18 saat önce

Savaşla Var Olana Barış Yaramaz!

İnsanlar Birbirini Katletmez, Katlettirilir!

Bazı canlılarda çok özel durumlarda birbirini katletme davranışı muhakkak ki gözlenir. Fakat buna biraz zum yaptığımızda bu davranışın ardında süreklilik arz etmeyen genetik bir kodun dayatmasının olduğu görülür. Bu dayatmanın ağırlıklı olarak ya soyun devamına yönelik üreme içerikli ya da topluluğu korumaya yönelik olduğu görülür.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak türümüz ve ne yazık ki erişmiş olduğu ve diğer canlılara nazaran ona devasa avantajlar sağlayan zihinsel gelişiminin sanki bir laneti olarak, ihtiyaç temelli hiçbir genetik dayatmanın etkisinde kalmadan da türünü yok edebilen bir tür.

Evet, burada temeli ne olursa olsun sihir ihtiyaçtır ve türümüz ne yazık ki ihtiyaç fazlası bir katil olarak literatüre geçen tek tür. Başlangıcı, üretim araçlarının özelleştiği ve özel mülkiyetin türümüzün hayatına girdiği o ilk ana dayanır, köleci topluma.

Bugün bunun modern versiyonunu izliyoruz emperyalizm adı altında ve yine aynı güce, özel mülkiyete (esasında çıkış itibarı ile toplumsal olan üretim araçlarının özel mülkiyetine) dayanan bir sürecin devamı olarak.

Öyle bir süreç ki, hiçbir zaman sahaya doğrudan egemenin inmediği, benzerlerin bir bölümünün güce yedeklenerek diğer benzerleri üzerine salındığı ve katlettiği türden…

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü egemen egemenliğinin devamı için buna mecbur da ondan. Barış ortamında huzur vardır ve huzur ortamı aklın egemenliği altındadır. Aklın egemen olduğu coğrafyalarda ve bir gezegende türümüz genetik kodlarına saygı temelinde var olma savaşını akıl ile yürütür ve hem benzerlerine hem de yaşadığı doğal sisteme muhtaç olduğunun farkına varır ve bunun sürekliliğinin önemi üzerinden adımlar atar.

Ancak savaş zamanları kısa vadeli kararların dayatması altında öl ya da yaşa der ve bu direktif ya ölme ya da öldürme ile neticelenir.

İşte egemen kapitalist sistemin ve vesile olduğu emperyalist düzenin savaşı ve ölümü bu denli kutsayışının ardındaki hikâye bu. Elini hiç kirletmeden benzerleri benzerlerine katlettirmesinin nedeni bu. En günceli Suriye, Filistin ve bir bütün olarak Orta Doğu coğrafyası…

Bir de bunun ekonomi-politik açıdan getirisi cabası…(Bu çok ayrıntılı bir konu, burada ayrıntıya girmeyeceğim fakat dileyen kaynakça bölümünde paylaştığım kaynaklar üzerinden ayrıntılı bilgiye ulaşabilir.) Sevgiyle…

Not: Aslında ve bildiğim kadarı ile evrim ortaklaşmacı yapılara daha bir yüzü dönük bir seyri öngörür ve esasında uyumlu olmayanı eleme aracıdır. Fakat ne hikmetse ve sadece türümüze yönelik azınlıkta olanı kısa bir süre ile sınırlı olsa da başa oturtabilme handikabını da içerir.

Biraz dikkatli baktığımızda aslında burada bir handikap olmadığı, aslında yine yedeklenmiş çoğunluğun eli ile azınlığın, tıpkı sağlıklı hücrelerin besin kaynaklarını kullanarak vücudu ele geçirmeye çalışan kanserli hücreler misali varlıklarını sürdürebildiği görülebilir.

Fakat onun da temel açmazı, en güçlü olanının bile ömrünün, ele geçirmeye çalıştığı organizmanın ömrü ile sınırlı oluşu.

İyimser olan şey ise ilgili organizmanın savunma mekanizmalarının çoğunlukla buna geçit vermeyişi, hele ki türümüz özelinde buna bilim de eklenince varın gayrı bu kanserin ömrünü siz hesap edin. Yine sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Temel Demirer. (1996). Yeni Dünya Düzeni Ya Da Düzensizliği. Yayınevi: Pelikan Yayınları. sf: 304.
  2. Jean Ziegler. (2004). Dünyanın Yeni Sahipleri Ve Onlara Direnenler. Yayınevi: Altın Kitaplar. sf: 351.
  3. John Pilger. (2003). Dünyanın Yeni Efendileri. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 216.
  4. Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
  5. Karl Marx. (2000). Yabancilaşma. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 201.
  6. Zubritski, Mitropolski, Kerov, et al. (1987). Kapitalist Toplum. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 167.
  7. V.İ. LENİN. (2001). Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması. Yayınevi: Evrensel Basım Yayın. sf: 183.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close