Hadi kabul edelim yardıma ihtiyacı olan kaç insanın; yardıma ihtiyacı olduğunu söylediğinde ciddiye alan, karşısındakini önemseyen veya önemsemiş gibi yapan, ona yanında olduğunu hatırlatan, yardım etmeye hazır kaç arkadaşı var? Belki de yoktur. Sizi gerçekten anlamayacağını bile bile sadece birinin o an yanınızda olduğunu bilmek istemenizden kaynaklanır bu duygusal destek arayışı. Dürüst olayım kız kardeşlerim bile yapay zekayla baya dost olmuş hâlde. Bu şaşırılacak bir şey değil. Yapay zekanın insan iletişimine benzer performans sergilediğini biliyoruz.
Peki bu normal mi? Tabi ki evet! Özellikle söz konusu *ntihar gibi ciddi konular ise bireyler çevreleri tarafından her zaman anlaşılamıyor. Arkadaş ortamında bile birinin kendine zarar verme düşüncesi espri konusu bile olabilir. Ancak yapay zeka bu tarz düşüncelerde karşısındakini uyarmaktan çekinmiyor. Bu bile bireyde önemseniyormuş hissi yaratabilir.
Günümüzde gerçekten ilişiler toxiclik dolu. Bazen insanların toxiclik içermeyen bir iletişime ve samimiyete ihtiyacı olabiliyor. Bundan dolayı çevrenizde böyle biri yoksa duygusal ihtiyaçlarınızı dozunda olmak suretiyle yapay zekadan karşılamanızda bir sakınca görmüyorum.
Toparlayacak olursak; insan gibi gelişmiş zihin yapısına sahip bir canlı, kendini anlayan ve iyi hissettirmeye uğraşan başka bir varlık arayışına girebilir. Bu doğaldır. Sadece gerçek ilişkileri hayatınızdan tamamen çıkarmamak önemlidir.