Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rana Karaca
Rana Karaca
21K UP
Üye 2 gün önce 1 Cevap
4

Kötülük öğrenilen bir eylem mi yoksa insanın özünde mi var? Yoksa çevresinden mi öğrenir. Tam anlamıyla kötülükten tamamen arınmış bir ortamda yetişen birey kötülük yapar mı?

Burda kötülük kelimesini insanlara bile isteye zarar verme canlarını acıtma dolandırma yalan söyleme vb durumlar manasında kullanılmıştır.
187 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
111K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 1 gün önce

Bir canlının keşfetme ve öğrenme mekanizmasını dopamin hormonu sağlar. Bu hormon sayesinde birey ne gibi durumlarda ne yapması gerektiğine karar verir. Ancak bu eylemin insan beyninde ahlaki olma gibi bir zorunluluğu yok. Hayvanlarda da bu şekildedir. Canlılar büyük çoğunlukla eylemlerinin ahlaki boyutlarını düşünmezler.[1]

En iyi ortamda yetiştirilen bir çocuk bile doğası gereği kötülüğü öğrenebilir. Örneğin oyuncak ve arkadaşlarının olduğu bir ortamda küçük çocuk, oyuncaklarını korumak için karşısındakine zarar verebilir ve bunu çevresinden gördüğü için değil, yaşadığı kaygı durumunu yok edebilme potansiyeli gördüğü eylemi tercih etmeye meyilli olduğumuzdan yapar. Basitçe kötü eylemler bile en saf insan doğasında doğabilir.

Hayatta herhangi bir şey çocuk oyuncağı kadar basit değil. Bazen arkadaşını kandırmak, milyonları dolandırmaya dönüşebilir vb. Bütün bu eylemlerin kaynağı canlının doğasında yatar. Bundan dolayı eğer ki ahlak istiyorsak bunun eğitimini herkese ulaştırmak zorundayız. Dinler, görüşler, inanışlar vb. onca şey insanları toplu şekilde ahlak eğitimi verebilmekten geçer. Felsefe bile ahlakı ve erdemi sorgular. Bunun sebebi doğamızdaki hayvansal yapının daha insansı ve daha ahlaki olması içindir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası insan, diğer canlılar gibi temelinde doğruyu yanlışı bilmez. Hepimiz bardağı tezgahtan itmeyi seven kediler gibiyiz. Doğru-yanlış kavramı bizim zihinlerimizin geliştirdiği bir kavram. Bir amacı var: Daha iyi bir yaşam, toplum vb. şeyler yaratmak. Eğer ki iyi bir ahlak dünyası istiyorsak bir sonraki nesli bu iyi ahlakla tanıştırmalıyız.

Kaynaklar

  1. E. S. Bromberg-Martin, et al. (2010). Dopamine In Motivational Control: Rewarding, Aversive, And Alerting. Neuron, sf: 815. doi: 10.1016/j.neuron.2010.11.022. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close