Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Başaran
Emre Başaran
44K UP
Üye 2 gün önce 2 Cevap
3

Herşey canlı veya cansız olmak zorunda mı?

Evrende herşey süreğen ise "Hem canlı hem cansız" veya "Ne canlı ne de cansız" diyebileceğimiz şeyler var olabilir mi? Eğer varsa cansızılıktan canlılığa geçiş sürecinde bu şeyler bir ara tür görevi görmüş olabilir mi?
229 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ulaş Muhsinoğlu
Jeoloji mühendisi 21 saat önce

Koaservatlar canlılık ve cansızlık arasında bir form diye biliyorum. Birleşerek canlı hücreler olusturabildiğinden söz ediliyordu. Abiyogenez teorisini araştırırken okumuştum. Nereden araştırdığımı hatırlamıyorum nasıl kaynak ekleyeyim.[1]

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. (). Kaynak Genel Araştırma.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pelin Yaşar
Pelin Yaşar
104K UP
Hep öğrenmeye çalışan biri. 1 gün önce

Canlılık ve cansızlık arasındaki sınır düşündüğümüz kadar net değil. Moleküler düzeyde baktığımızda, canlı sistemler de cansız atom ve moleküllerden oluşur. Bu moleküller ancak bir araya gelirlerse canlılık faaliyeti gösterirler. Bunun en bariz örneği virüslerdir. Virüslerin kendi başlarına metabolizmaları yoktur, çoğalamazlar. Ama bir hücreye girdiklerinde canlıymış gibi davranırlar. Bu yüzden virüsler, biyolojide "canlı ile cansız arasında" bir yerde kabul edilir. Bir nevi ara form. Virüsler dışında prionlar ve probiyotik sistemler (ön-hücreler) örnek olarak verilebilir. Bu gibi yapıların cansızlıktan canlılığa geçişte olması gayet mümkündür. Bilimsel adıyla buna abiogenez süreci deniyor.

Canlılık aslında uzun bir kimyasal evrim sürecinde kademeli olarak ortaya çıktı. Zamanla moleküller organize oldu, bazıları çoğalabilir hale geldi ve doğa seçilimi devreye girdi. Sonuç olarak bu sorunun cevabı bence güncel bilgilerle: hayır zorunda değil. Özellikle geçiş sürecinde bu ikisinin arasındaki çizgi bulanıktır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. Totani. (2020). Emergence Of Life In An Inflationary Universe. Scientific Reports, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41598-020-58060-0. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close