Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Soylu
Enes Soylu
16K UP
Üye 1 gün önce 1 Cevap
3

Ödüllü Soru Hislerimizin Zıttına Göre Davranırsak Ne Olur?

İnsan kompleks olduğu kadar basit de bir varlık:''0-7 yaş arası'' muhabbetini duymuşsunuzdur;insanın geri kalan hayatının yüzde %90'ını belirlediğinden söz ediyoruz.Hislerimiz çoğunlukla bizi yönlendirirken nadiren bilinçli düşünürüz.Aklımda ki soru şu:Her zaman kötü hissettiğimiz eylemleri yaparsak ne olur?Yaşantımızın %50'sini değiştirmez miyiz?
171 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 1 gün önce

Anladığım kadarıyla hayatının rotasını "Ne kadar acı, o kadar gelişim!" gibi bir motivasyon posteriyle çizip, sürekli canını sıkan ne varsa ona balıklama atlayarak, diyelim ki, %50'lik bir "level atlama" peşindesin.

Meşhur "0-7 yaş arası neysen osundur, sonrası teferruattır" ve "beynimiz yerine çoğunlukla kalbimizle (ya da ne bileyim, midemizle falan) karar veririz" gibi hepimizin aşina olduğu (ve ara sıra işimize geldiği gibi kullandığımız) gözlemsel gerçeklerden yola çıkıyorsun.

Şimdi eğer ki her daim negatif duyguları gıdıklayan (negatif afektif valanslı) eylemlere kendini adarsan, sadece anlık keyif-acı cetvelini (hedonik kalkülüsünü) biraz sarsmakla kalmaz, muhtemelen tüm psikofizyolojik sistemine "reset atılıyor ama mavi ekran verebilir" dedirten bir yeniden kalibrasyon davetiyesi çıkarırsın.

Tüm Reklamları Kapat

Öyle laboratuvarda ölçülmüş %50'lik sihirli bir değişim beklemek yerine, doğuştan gelen "kaç ya da savaş ya da Netflix aç" sistemini (yani yaklaşma/kaçınma mekanizmasını) sürekli gıcık ederek negatif yüklü deneyimlere "selam çakarsan", ironik bir şekilde, adaptif bir süper kahramana dönüşmek yerine, "battı balık yan gider" felsefesiyle öğrenilmiş çaresizlik madalyasını takabilirsin.[1] Ya da HPA aksını (hani şu hipotalamus-hipofiz-adrenal üçlüsünü) sürekli "alarmda kırmızı kod!" modunda çalıştırıp allostatik yükünü artırarak, "stresle başa çıkıyorum ama hangi stresle?" diye sordurtan bir duruma gelebilirsin.

Yapıcı bir yeniden yapılanma umarken, kendini uyumsuz (maladaptif) bir koşullanmanın ve amigdalanın her köşe başında "öcü var!" diye bağırmasının ortasında bulman da cabası; bu da biraz "Acıların Çocuğu" gibi oluyor. Ödül yolakların (mezolimbik sistemin) "greve gittik, motivasyon izinde" demesiyle duygusal öngörü yeteneğin de "pusulam bozuk, kuzeyi gösteremiyorum" moduna geçebilir. Yani evet, hayatın değişirdi ama bu değişim, muhtemelen o %50'lik hayalindeki gibi "level up" değil de, biraz daha "game over, try again?" tadında, trajikomik bir macera olurdu.

Kaynaklar

  1. S. F. Maier, et al. (2016). Learned Helplessness At Fifty: Insights From Neuroscience.. American Psychological Association (APA), sf: 349-367. doi: 10.1037/rev0000033. | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close