Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeki Sanal
Zeki Sanal
47K UP
Üye 3 hafta önce 1 Cevap
1

Yeni Piasagor üçgenleri bulmak için metodum var. Nasıl ispat edebilirim?

Değişik Pisagor üçgenlerinin yerlerini bulmak için bir metodum var: Örneğin 3,4,5 ile başlayınca yeni seriyi bulmak için büyük sayıyı(5'i) * (2*kök2+3) sabiti ile çarpıyorum tam kısımını alıyorum =29 oluyor yeni seri : x , x+1,29 burada x=20, x+1=21 oluyor. 20*20+21*21=29*29 . Sonraki seride aynı şekilde sonsuza kadar bulunur... 119,120,169
270 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih B
Melih B
56K UP
9. sınıf öğrencisi 2 hafta önce

Bana kalırsa bu soru, Evrim Ağacı'na atılan en kaliteli sorudur.

Birkaç bilgiyi vererek başlamak istiyorum. ifadesi Pell sayılarıyla oldukça ilişkilidir.olmak üzere ve elbette dediğimizde zaten aklımıza Pell sayıları gelmelidir.[1] Pell sayıları genel olarak şu şekilde ilerler;

Tüm Reklamları Kapat

Pell sayıları hakkında bilgi vererek burayı doldurmak istemiyorum, istiyorsanız biyografimde instagram adresim var ekstra konularla ilgili danışmak için kullanabilirsiniz. Biz şimdilik bizim ihtiyacımız olan bilgilerle devam edelim. Pell sayılarındaki örüntüyü fark edebildiniz mi? Mesela bakın Fibonacci sayıları şuna benziyor;[2]

Fibonacci sayılarının örüntüsünü şöyle tanımlayabiliriz;

ve olmak üzere

Tüm Reklamları Kapat

Benzer şekilde Pell sayılarının da örüntüsünü bulduğunuzu sanıyorum, Pell sayılarını şu şekilde tanımlayabiliriz;

ve olmak üzere

Bu da aslında birkaç güzellik getiriyor. Bu güzelliklerin geliş yolunu ben yine bu cevapta açıklamayacağım, isterseniz kolayca indüksiyonla ispatlayabilirsiniz. Yapamazsanız instagramdan yine ulaşmanız durumunda bu güzelliklerin de ispatını yaparız.

ve eder.

Pell Sayıları ve Pisagor üçlüsü arasında da sıkı bir bağlantı vardır. Eğer dikkatlice bakarsanız her ve için sayısının bir hipotenüs belirttiğini görebilirsiniz, sahiden;

Birçok ispatı atladım, bu cevabı okuyup merak eden ve bana ulaşan herkese ispatları tekrar atarım ancak en önemli husus olduğu için hemen bu hipotenüse eşit olma konusunun ispatını yapayım, zaten diğerleri tümevarımla çıkıyor ancak bu biraz daha farklı. Motivasyonu açıklamayacağım, sadece ispata bakalım;

ifadeleri eğer özdeşlikler yardımıyla açarsak

Sol tarafta sadeleşecek ifadeler var farkındaysanız, sadeleştirince ifademiz şuna benziyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sol taraftaki ifade de benzer şekilde tamkare belirtiyor,

Tüm Reklamları Kapat

Ve ne demiştik üstteki eşitliklerde, öyle değil mi? O halde eşitlik bariz biçimde sağlanıyor. Eşitliğin her tarafındaki sayıların da tamsayı olduğunu düşünürsek, formundaki sayılar sahiden de bir pisagor üçlüsünün hipotenüsünü belirtir.

"Benim bahsettiğin ifadeyle bunların ne alakası var?" diyebilirsin. Aslında doğrudan ilişkililer. Haydi isterseniz bahsettiğiniz ifadeyi biraz daha somutlaştıralım,

olmak üzere diyorsunuz. Önemli nokta olmasıdır.

Eğer ki ifadesinin k bir pozitif tek sayı olmak üzere ifadesine eşit olduğunu ispatlarsak, sorumuz biter çünkü daha demin de gördüğümüz üzere k pozitif tek sayısı için her hipotenüs belirtir.

Tüm Reklamları Kapat

Ve gerçek şudur ki aslında c_k=P_{2k+3} eder. Bu bilgiye ulaşırkenki motivasyonumu yine anlatamayacağım çünkü çözüm uzadıkça uzuyor ancak ispatını yapayım ki havada kalmasın.

Tümevarım kullanarak ispat edeceğiz.

Tümevarım varsayımımız

Tümevarım taban adımı

için eder. Dolayısıyla ifademiz doğru.

İndüksiyon adımı

Not: Bu adımı kolaylaştırmak için (bkz: gümüş oran) eşitliğini ve diyelim

olur, Ön kabulumuz olduğu için aynı zamanda eder.

Ki burada da kaçırmamamız gereken bir nokta var, sahiden,

Tüm Reklamları Kapat

O halde bu son ulaştığımız eşitliği şöyle düzenleyebiliriz,

Çarpımı da tamamlarsak olucaktır.

Aynı zamanda bu eşitliğin neye eşit olması gerektiğinin de farkında olursak iyi olucaktır. Bu ifade 'e yani aslında 'e eşit olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

de aslında nedir? İlk verdiğimiz tanımlara dayanarak bu ifadenin de olduğunu söyleyebiliriz.

Demek ki olmalıdır.

Başında verdiğim ancak şu zamana kadar hiç kullanmadığımız bir formül vardı, o formülü de kullanmanın vakti işte tam şu an geldi.

edecektir. Bu ifadeyi de şöyle birleştirelim

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi üstteki paydaki bütün ifadeleri toplayarak yazalım.

yerine yazalım ki parantezinde yazabilelim, aynı şeyi için de yapalım.

Tüm Reklamları Kapat

Bu da ortak paranteze alırsak şuna eşittir:

Ve yine unutmayalım ki;

Tüm Reklamları Kapat

Aslında eder ki bu da aslında eder.

Aynı şekilde eder ki bu da aslında eder.

O halde bu ifadelerin yerine bunları da yazabiliriz, yani,

Tüm Reklamları Kapat

ve bu ifadeyi de şu şekilde yazabiliriz,

Soldaki kesir, ilk verdiğim eşitlikten ötürü bariz şekilde

eder. Eşitliğin sağ tarafınaysa biraz daha detaylı odaklanalım.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca parantezin içine bakarsak edeceği barizdir.

Öyleyse bu sayı da olacağı ve payla paydada sadeleşecek ifadeler olacağı için bu ifadeyi basitçe

diye düzenleyebiliriz. O halde

Tüm Reklamları Kapat

eder. Ancak unutmayalım bir floor operatörümüz var, yani bu bahsekonu ifadenin tamsayı kısmı bize gerekiyor. Biz biliyoruz ki , dolayısıyla bunun 'üncü kuvveti de yine 0'la -1 arasında, 0'a daha yakın bir sayı olacak ve bu durum o sayıyı 2 ile çarpsak da değişmeyecek. 0 ve -1 arasında ama 0'a daha yakın bir sayı getirecek. Dolayısıyla bu ifade gibi bir sayı olacak( ).

O halde eder.

olduğunu göz önünde bulundurursak eder. Bu da basitçe floor operatörüne atıldığında P_{2k+5} ifadesini vereceğini söyler. O halde eder ki bu da eder ve hem tümevarım hem ispat tamamlanmış olur.

Son not: Floor operatörü yüzüne yazmam gereken yerleri pek takip edemedim, genel bütünlük kaybolmuyor ancak sizin de kafanızı karıştıran bir ifade varsa muhtemelen yaklaşık eşittir olarak düşünebilirsiniz. İspatını başta geçip aksiyomatik kabul ettiğim iki ifadenin ispatı tümevarımla çıkıyor, yapamazsanız ya da ekstra bir sorunuz, danışacağınız bir şey olursa Instagram adresim biyografimde yazıyor. Sadece soru sahibi değil herkes bakabilir.

Kaynaklar

  1. P. G. Walsh. (1988). The Pell Equation And Powerful Numbers.
  2. G. E. Bergum. (1989). Applications Of Fibonacci Numbers. ISBN: 9780792305231. Yayınevi: Springer Science & Business Media.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close