Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 17 Kasım 1 Cevap
2

Bach'ın parçalarında Altın Oran var mıdır? Nasıl kullanılmıştır?

Bach'ın parçalarının altın oranla yazılmış olduğuna dair rivayetler var, bunlar doğru mu?
362 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aykut Kayı
Müzik tarihine ilgili 1 ay önce

Matematik ve müzik arasında herhangi bir eşdeğerlik iddia etmek sorunlu olsa da, iki disiplinin sözdizimi, yapı ve yineleme açısından derin bir ortaklığa sahip olduğu açıktır. Bach, tartışmasız bir şekilde kendisinden önce veya sonra gelen diğer bestecilerden daha fazla, temellerin ötesinde hiçbir resmi matematik eğitimi almamış olmasına rağmen (altın oran ve Fibonacci sayılarının farkında olması dışında) bu "matematiksel" stili açıkça savundu.

Bach'ın müziğindeki belki de en dikkat çekici "matematik", genellikle Yunan harfi ø = 1.6180339887… ile gösterilen altın oran örnekleri ile sınır oranı ø'ye (yani Yunan harfi phi) eşit olan Fibonacci sayılarıdır.

Bach'ın hayatının son on yılında bestelenen ve açıkça Bach'ın "matematiksel" stilinin nihai ifadesi olarak tasarlanan Bach'ın The Art of Fugue (BWV 1080) eserine odaklanıyorlar. Benzer bir amaç ve stile sahip olan eşi The Musical Offering (BWV 1079), müzikolog Charles Rosen tarafından milenyumun en önemli piyano eseri olarak adlandırıldı .

Tüm Reklamları Kapat

Sylvestre ve Costa, The Art of Fugue'un 19 bölümünün her birindeki ölçü sayısını tablolaştırdılar, ardından bölümlerin farklı gruplarını dikkatlice analiz ettiler. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi ilgi çekici desen buldular.

1'den 7'ye kadar olan kontrpuan bölümlerinin toplam ölçüsü 602'dir. Bunlardan 372'si 1'den 4'e kadar olan kontrpuan bölümlerinde, 230'u ise 5'ten 7'ye kadar olan kontrpuan bölümlerinde yer alır. 602/372 = ø'nin çok yakın olduğunu ve ayrıca 372/230'un ø'ye çok yakın olduğunu görebilirsiniz.

8'den 14'e kadar olan kontrpuan bölümleri (toplam 988 ölçü) çift ve ayna fügler (377 ölçü) ve üçlü fügler (toplam 611 ölçü) olarak ikiye ayrılabilir. 611/377 ve 988/611'in her birinin ø'ye çok yakın olduğunu görebilirsiniz.

Her durumda, yukarıda belirtilen oranların, ilgili payda verildiğinde, tam sayı oranı olarak ø'ye mümkün olduğunca yakın olduğu görülüyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Fakat belirtmek isterim ki altın oran değerine bu yakınlık sayısal bir tasarım yerine tamamen tesadüf veya Bach'ın doğuştan gelen doğal denge duygusundan kaynaklanıyor olabilir.

Daha detaylı bilgi dilerseniz bu yazıların oluşturulduğu makaleyi kaynak olarak bırakıyorum.[2]

https://www.jstor.org/stable/43030058?seq=1

Kaynaklar

  1. Math Scholar. (). Bach As Mathematician.
  2. Loïc Sylvestre, Marco Costa, et al. (). The Mathematical Architecture Of Bach's "The Art Of Fugue". Not: Il Saggiatore musicale.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close