Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yuşa Onur Yılmaz
Üye 11 saat önce
5

Ödüllü Soru Uzay mühendisliğinden astrofiziğe yönelebilir miyiz?

Benim hedefim astrofizik okumak ancak bunu mühendislik dalından geçiş yaparak yapmak istiyorum. Yapılabilir birşey mi.
181 görüntülenme
Cevap Ver 5K UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
Mühendislik öğrencisiyim. 9 saat önce

Evet, uzay mühendisliğinden astrofiziğe geçiş yapmak mümkün ve oldukça yaygın bir yol. Bunun nasıl yapılabileceği ve hangi olanakların bulunduğu konusunda hem yurt içi hem de yurt dışı açısından değerlendirme yapabiliriz.

Yurt İçi Olanaklar Nelerdir?

Tüm Reklamları Kapat

1. Lisansüstü Eğitimle Geçiş Olanakları

Türkiye’de birçok üniversitenin fizik, astronomi veya astrofizik bölümlerinde yüksek lisans veya doktora programları bulunuyor. Uzay mühendisliği gibi ilgili bir alandan mezun olduğunuzda bu programlara başvurmanız genellikle mümkün. Örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

- ODTÜ ve İTÜ'nün uzay mühendisliği bölümleri, astrofizik alanına yakın teknik bilgiler sağlar.

- Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi okulların astronomi ve astrofizik bölümleri yüksek lisans/doktora programlarına açıktır. [1]

2. Disiplinlerarası Çalışmalar

Lisans sırasında veya sonrasında astrofizikle ilgili projelere ve stajlara katılarak bu alandaki temel bilginizi artırabilirsiniz. Akademisyenlerle iletişim kurarak astrofizik araştırmalarına dâhil olmanız da avantaj sağlar. [2]

Yurt Dışı Olanaklar

Tüm Reklamları Kapat

1. Master’s in Astrophysics

Özellikle Avrupa ve ABD'deki üniversitelerde mühendislikten astrofiziğe geçiş oldukça yaygındır.

Tüm Reklamları Kapat

- ABD’deki üniversitelerde (örneğin, MIT, Stanford, UC Berkeley) fizik veya astrofizik yüksek lisans/doktora programlarına mühendislik altyapısı olan öğrenciler başvurabilir.

- Avrupa’da Max Planck Institute (Almanya) ve Oxford/Cambridge gibi prestijli kurumlar bu tür geçişlere sıcak bakar. [4]

Tüm Reklamları Kapat

2. Ön Koşul Dersler

Bazı üniversiteler, fizik ve matematik altyapısını tamamlamak için birkaç ek ders almanızı isteyebilir. Özellikle astrofizikte temel fizik, diferansiyel denklemler ve bilgisayar programlama bilgisi önemlidir. [3]

3. Burs ve Fonlar

- Fulbright (ABD), Erasmus Mundus (Avrupa), DAAD (Almanya) gibi burs programları ile astrofizik alanında eğitim alabilirsiniz.

- Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) ve benzeri kurumların sunduğu burs ve staj olanaklarını değerlendirebilirsiniz.

Bu noktada birtakım öneriler de söz konusudur.

Tüm Reklamları Kapat

- Lisans eğitiminiz sırasında astrofizikle ilgili dersler seçin ya da bağımsız çalışmalar yaparak bu alanda kendinizi geliştirin.

- Mühendislikte edindiğiniz sayısal ve programlama becerilerini vurgulayarak astrofizik programlarına başvurabilirsiniz.

- Yurt dışında başvuru yapmak için güçlü bir akademik geçmiş, iyi bir İngilizce yeterlilik skoru (TOEFL/IELTS), GRE gibi sınavlar ve ilgili araştırma deneyimi gereklidir. [6]

Tüm Reklamları Kapat

Uzay mühendisliği eğitiminiz, astrofizikte çalışırken teknik altyapınız sayesinde size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle hedefiniz tamamen yapılabilir ve doğru yönlendirme ile başarılı olabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. TAD. Astronomi/Astrofizik Alanlarına Yönelmek İsteyen Üniversite Adayları İçin Bilgi Notu | Türk Astronomi Derneği (Tad). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Türk Astronomi Derneği | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Koçak. Astronomi Bölümü Tercih Etmeden Önce Bilinmesi Gerekenler • Kozmik Anafor. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
  3. Science PSU. To The Stars: Aerospace Engineering Students Find A Home In Astrophysics Lab | Eberly College Of Science. Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Science PSU | Arşiv Bağlantısı
  4. US NEWS. Access Denied. Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: US NEWS | Arşiv Bağlantısı
  5. Graduate School. Astrophysical Sciences. Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Graduate School | Arşiv Bağlantısı
  6. Graduate School. Astrophysical Sciences. Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Graduate School | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close