Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Akkurt
Umut Akkurt
98K UP
Üye 17 Ocak 2024 1 Cevap
4

Bitcoin gibi ve diğer coinlerin madenciliği nasıl yapılıyor? Ekran kartlarının burada ki rolü tam olarak ne?

370 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 26 Kasım

Kripto paralar ağın hangi işlemlerin geçerli olduğuna karar vermek için kullanılan İş Kanıtı (Proof of Work, PoW) konsensüs algoritmalarını (işlemlerin doğruluğu konusunda ağın anlaşmasını sağlayan yöntemler) uygulayarak çıkarılır. Bu süreç yeni blokları blok zincirine (tüm işlemlerin kaydedildiği merkezi olmayan defter) doğrulamak ve eklemek için hesaplama açısından yoğun kriptografik bulmacaların (çözmesi zor ama doğrulaması kolay karmaşık matematik problemleri) çözülmesini gerektirir. Madenciler, blok başlıklarını (blok hakkında bilgi içeren veriler) değişen nonce değerleriyle (sadece bir kez kullanılan rastgele sayılar) tekrarlamalı olarak hashleyerek (bir hash fonksiyonunu tekrar tekrar uygulayarak) ve kriptografik hash fonksiyonları (giriş verilerini sabit uzunlukta bir diziye dönüştüren algoritmalar, örneğin Bitcoin için SHA-256) kullanarak, ağın belirlediği zorluk eşiğini (bir bloğun çıkarılmasının ne kadar zor olduğunu belirleyen hedef değer) karşılayan bir hash çıktısı üretmeye çalışırlar; e bu da haliyle önemli miktarda hesaplama gücü ve elektrik enerjisi tüketir :)

Grafik İşleme Birimleri (GPU'lar), madencilikte yüksek derecede paralel mimarileri (birçok işlemi aynı anda yapabilen tasarım) sayesinde kullanılır, çünkü PoW algoritmalarının gerektirdiği çok sayıda hash hesaplamasını eşzamanlı olarak gerçekleştirmede etkilidirler. GPU'lar, aritmetik ve mantıksal işlemleri eşzamanlı olarak yapabilen binlerce çekirdeğe (bireysel işlem birimleri) sahiptir ve bu da Merkezi İşlem Birimleri (CPU'lar) ile karşılaştırıldığında hash oranını (bir madencinin saniyede gerçekleştirdiği hash sayısı) önemli ölçüde artırır. Bu sayede diğer düğümlerden (ağdaki diğer madenciler) önce geçerli bir nonce bulma ve başarılı bir şekilde bir blok madenciliği yapma olasılığı artar.

Tüm Reklamları Kapat

117 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close