Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Y B
Y B
1,322 UP
Üye 17 Kasım 2 Cevap
2

Parazitler ve Virüsler arasındaki fark nedir?

Kaynak belirtirseniz sevinirim.
525 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Araştırmacı 18 Kasım

Parazitler ve virüsler, biyolojik dünyada farklı stratejilerle hayatta kalmayı başaran iki ayrı varlık kategorisidir. Aralarındaki farklar, yapıdan yaşam döngüsüne, üremeden evrimsel işleyişe kadar çeşitli düzlemlerde kendini gösterir.

Parazitler, bir organizmanın (konak) üzerinde veya içinde yaşayarak, ondan besin ya da başka kaynaklar alır ve genellikle konağa zarar verirler. Virüsler ise canlı ve cansız arasındaki sınırda bir yerde dururlar. Kendilerini çoğaltmak için mutlaka bir konağa ihtiyaç duyarlar ve bu süreç sırasında konak hücrelerini işgal ederler. Bir açıdan, virüsler "moleküler korsanlar" gibidir; kendilerini çoğaltma konusunda son derece ustadırlar, ancak bunu yapacak altyapıya sahip olmadıkları için başka hücreleri sömürürler.

Parazitler, biyolojik olarak oldukça karmaşıktır. Örneğin, bazıları bağımsız bir metabolizmaya sahiptir ve genellikle tek hücreli (protozoa) ya da çok hücreli (solucanlar, bitler) olabilirler. Kendi yaşam döngüleri boyunca çeşitli evrelerden geçer ve bazen birden fazla konak türü kullanabilirler. Öte yandan, virüsler çok daha basittir. Genetik materyalden (DNA ya da RNA) ve bu materyali koruyan bir protein kılıftan (kapsid) oluşurlar. Bazı virüsler, zarf adı verilen bir lipid tabaka ile çevrilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer önemli fark, hareket ve üreme stratejilerinde ortaya çıkar. Parazitler aktif olarak hareket edebilir ve çoğu, kendi üreme sistemlerine sahiptir. Virüsler ise bağımsız hareket etmez ve üremek için kesinlikle bir konak hücresine ihtiyaç duyar. Virüsler konak hücrenin mekanizmalarını kullanarak yüzlerce kopyasını üretirken, bu süreç konağa ciddi zararlar verebilir.

Farklı evrimsel yollar izleyen bu iki grup arasında birçok biyolojik nüans bulunur. Albert Einstein’ın dediği gibi, "Doğa karmaşıktır, ama anlamaya değer bir şekilde düzenlenmiştir." Parazitler ve virüsler, yaşamın uyum sağlama becerisini anlamamız için çarpıcı birer örnektir.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. R. Drisdelle. Parasites: Tales Of Humanity's Most Unwelcome Guests. ISBN: 9780520259386.
  2. D. H. Crawford. (2018). Viruses: A Very Short Introduction. ISBN: 9780192539724. Yayınevi: Oxford University Press.
  3. T. M. Goater. Parasitism: The Diversity And Ecology Of Animal Parasites. ISBN: 9781107704206.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 17 Kasım

Parazitler canlı organizmalardır ve bir canlının içinde ya da üstünde yaşayıp onun kaynaklarını kullanarak hayatta kalırlar. Bunu yaparken o canlıya zarar verebilirler ve kendi başlarına üreyebilirler. Boyutları küçücük mikroplardan, büyük solucanlara kadar değişebilir.

Virüsler ise canlı sayılmaz. Genetik bilgiden (DNA ya da RNA) ve onu saran bir protein kılıftan oluşurlar. Kendi başlarına çoğalamazlar, mutlaka bir hücreyi enfekte edip o hücrenin sistemini kullanarak çoğalırlar.

Yani parazitler canlı ve bağımsızdır, virüsler ise tamamen hücreye muhtaçtır. Kayankta sorunun detaylı cevabı vardır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. D. M. B. F. R. Institute. Difference Between Parasite And Virus. (31 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: Difference Between | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close