Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dılbaz Yenisoy
Üye 1 ay önce
4

Mantar yetiştiriciliğine nereden başlanmalı?

Önerdiğiniz bir kit veya kitap var mı?
474 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
Mantar yetiştiricisiyim 1 ay önce

Aylar süren bir eğitimin ardından ''mantar yetiştiricisi'' ünvanını almış olmamla birlikte bu soruya gönül rahatlığıyla cevap veriyorum. :)

Genellikle evde yetiştiricilik için mantar miseli ve yetiştirme ortamı (odun talaşı veya saman gibi) içeren bir ''mantar yetiştirme kiti'' seçebilirsiniz. Yakın zamanda kesilmiş kütüklere erişiminiz varsa, aldığınız mantar miseli ile emprenye edilmiş ve kütükteki önceden delinmiş deliklere taktığınız tahta dübeller yardımıyla da ''kütükte yetiştiricilik'' yapabilirsiniz.

Ancak her şeyden önce, mantarın yaşam döngüsü ve morfolojisi hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Bunun için dört temel aşamadan söz edebiliriz: Spor çimlenmesi , kolonizasyon , meyve verme ve sporulasyon.

Tüm Reklamları Kapat

  1. Aşama: Bir bitki tohumu gibi, bir mantar sporu da çevre koşulları uygun olduğunda filizlenir/tomurcuklanır. Genellikle bu, yüksek nem ve o belirli tür için uygun bir sıcaklık anlamına gelir. Spor çimlendiğinde, ondan bir miselyum ipliği çıkar. Miselyum iplikleri, bir substrat (yani kompost) boyunca yayılarak, su ve besinleri toplar ve mantar gövdeleri oluşur.
  2. Aşama: Miselyum gövdesi yeterli besin maddelerine eriştiğinde, belirli çevresel koşullar mantar olarak bilinen meyve gövdelerinin oluşumunu tetikleyecektir. Bundan sonraki ilk aşamaya ''hif düğümü'' denir . Bu, hif ipliklerinin bir araya gelerek bir mantar yetiştirmeye hazırlandığı zamandır.
  3. Aşama: Daha sonra miselyumun yüzeyinde küçük bir görünür çıkıntı kümesi oluşur (bunu kompost yatağının üzerinde, beyaz ve süngerimsi bir yapı olarak görüyoruz). Büyüdükçe, primordia olarak bilinen, sadece birkaç milimetre büyüklüğündeki minyatür mantarlara benzemeye başlarlar. Bunlara yaygın olarak ''pin'' deniyor.
  4. Aşama: Bu noktadan itibaren, nem ve sıcaklıklar uygun kaldığı sürece, pinler tam boy mantarlara dönüşmeye devam eder. Sıcaklıklara ve türlere bağlı olarak, bir pinin tam boy mantara dönüşme süreci kısa veya uzun sürebilir.Mantar olgunlaştıkça, lameller mantarın alt tarafında görünür hale gelmeye başlar ve sporlar salınmaya başlar. İşte bir mantarın yaşam döngüsü böyledir!

Kompost: mantar yetiştirme işlemi için organik maddelerden oluşan bir tür beslenme ortamıdır ve çeşitli organik büyümenin fermantasyonu sonucu oluşur.

Buraya İstiridye mantarı için örnek bir kompost reçetesi yazıyorum:

*Talaş % 44 + Sap-saman % 45 + Kepek % 9 + Kireç taşı %2 Saman % 90 + Buğday kepeği % 10

*Pamuk tohumu kabuğu % 98 + Kireç taşı % 2

Tüm Reklamları Kapat

*Mısır koçanı % 49 + Sap-saman % 49 + Kireç taşı %2

Bu, içerisinde hazır mantar misellerinin bulunduğu bir kompost poşeti. Yetiştirici yeterli nem ve sıcaklığı ayarladığında yukarıda anlattığım aşamalar gerçekleşiyor ve mantar hasat ediliyor.
Bu, içerisinde hazır mantar misellerinin bulunduğu bir kompost poşeti. Yetiştirici yeterli nem ve sıcaklığı ayarladığında yukarıda anlattığım aşamalar gerçekleşiyor ve mantar hasat ediliyor.
FunGuy Grow Supply

Sıcaklık ve nem: Miselyum, çoğunlukla 24-27°C gibi sıcaklık aralıklarında hızla büyür ve substratın içine yayılır. sıcaklık bu aşama çok düşük olursa büyüme yavaşlar, yüksek olursa mantar miselyumları geri dönüşsüz biçimde bozulabilir. Her mantar türü, doğal ortama göre farklı sıcaklık aralıklarında gelişir. Örneğin Kültür mantarı (Agaricus bisporus) 15-18°C'yi tercih ederken, bazı istiridye mantarları (Pleurotus spp.) daha geniş bir sıcaklık aralığında, 12-28°C arasında da yetişebilir.

Yüksek nem, mantarın gelişmesini ve doğru boyutlarda mantarların üremesini sağlar. Nem oranının çok düşmesi, mantar oluşma süreci engellenebilir ve mantarlar kuruyarak verimsiz hale gelebilir. Ayrıca düşük nem, mantarın yüzeyinin çatlamasına yol açar.

Bazı mantar türlerine örnek sıcaklık ve nem gereksinimlerini yazıyorum:

Kültür Mantarı (Agaricus bisporus): Sıcaklık: Miselyum için 24-27°C, olgunlaşma için 15-18°C.

Nem: %85-95 arası.

İstiridye Mantarları (Pleurotus spp.): Sıcaklık: 12-28°C arasında, ancak genellikle 20-25°C idealdir. Nem: %80-90 arası.

Shiitake Mantarları (Lentinula edodes): Sıcaklık: 13-21°C. Nem: Yüksek nem (%80-90) gereklidir. Shiitake mantarları nemli ormanlarda yetiştiğinden, bu koşulların değişimi önemlidir.

Peki ama hangi mantarı seçmeliyiz? Evet, hangi mantarı seçmeniz ve ona göre bir ortam oluşturmanız önemli. Bazı mantarlar yüksek nem, yüksek sıcaklık isterken bazıları tam tersi veya daha komplike yetiştirme koşulları isteyebiliyor. Ev gibi ortamlarda yetiştiricilik yapmak, mantar kompostunun bulunduğu ortamı aşırı nemli yapmasından dolayı tehlikeli olabilir. Evde mantar yetiştiriciliği, küçük çaplı bir ''deneyim''den fazlası değil.

Bu yüzden önce hangi mantarı yetiştirme deneyimine ulaşacağınızı seçmeniz, daha sonra türüne göre hangi kompost ortamı hazırlayacağınıza karar vermelisiniz. Bana göre önce satılan hazır miselli mantar kitlerinden edinmek ve bunun üzerinden ilerlemek çok daha basit.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak kısmına bu konuyla ilgili birçok site ekleyeceğim. Kendinize uygun olan bir yöntemi seçebilirsiniz. Başarılar!

Kaynaklar

  1. Fungi Farm. Mushroom Agriculture 101: How To Start A Mushroom Farm. Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Fungi Farm | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Pekşen, et al. (2016). Atık Mantar Kompostu/Substratının Kullanım Alanları - 1: Özellikleri Ve Önemi. Mantar Dergisi, sf: 49-60. | Arşiv Bağlantısı
  3. herkesetarim. Mantar Kompostu Nasıl Hazırlanır?. Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: herkesetarim | Arşiv Bağlantısı
  4. Cengiz Özdemir. Mantar Yetiştiriciliği. Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: samsuntarimorman | Arşiv Bağlantısı
  5. G. Baktemur. Beyaz Sapkalı Mantar (Agaricus Bisporus) Yetistiriciligi. ISBN: 9786258037821.
  6. M. Kahveci. İstiridye Ve Kültür Mantar Yetiştiriciliği. ISBN: 9786254073052.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close