Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Tanrı yarattığı her kulu eşit ve birbirinden farksız yarattıysa, Peygamberler neden bizden üstünler?

Tanrı,zengin-fakir,güçlü-güçsüz demeksizin herkesin eşit olduğunu belirtiyor ama burda bir çelişki yok mu? Bunun sebebiyse,gönderilen peygamberler.Peygamberlerin bahsedilene göre bizim gibi bir insan oldukları yazıyor ama çeşitli mucizeler meydana getiriyorlar.Denizi ikiye yarandan,ay'ı ikiye bölene kadar doğa üstü güçler.Her kul eşit değil miydi?
437 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Sevgili Cahit Selim dost zaten inanma alanının kendi içinden bir açılıma gitmiş. Bu yüzden tekrarlamaya gerek görmedim.

Ancak inanmak ile inanmamak arasındaki ince çizgi bu zaten: HİKMETİNDEN SUAL OLUNMAZ!

Anlamı da şudur: Kuşku etmeyin, bir gerçeklik, olgu, oluş size ne kadar farklı görünse de diyebileceğiniz tek şey; Bir bildiği vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bilinenin gerekçesi bazen sınav bazen de gerçeğin ardındakini görebilme hikmetidir.

En azından dini öğretilerde ve kitaplarda böyle yazar.

Dolayısıyla bu alanda inanmak ve kuşku duymamak dışında bir üçüncü seçenek yoktur. Tercih sizindir.

Oysa sorularınız kendi içinde tutarlı ve bilimsel temelde ele alındığında pekâlâ da izaha muhtaç pek çok yönü var. Ama dediğim gibi bu tür sorular ve cevap arama yöntemleri bilimin alanı dışında.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim bize genel olarak ve temel dayanağı olan bilimsel kuşkuculuk ile ispat yükü üzerinden “sadece aklınıza güvenin ve sakın ola ki aklınızı hiç kimseye emanet etmeyin. Ben bilme eyleminin alanıyım, bilmek isteyen buyursun gelsin ve fakat bana bile sorgusuz, sualsiz ve sürekli olarak inanana kapı aralayamam” der.

Dileyenin dilediği kapıyı çalması kendi tercihidir fakat o kapıdan içeri girdikten sonra da o kapının ardındaki dünyanın kurallarının egemen olacağını da unutmamalıdır. Kuşkuya, soruya, sorguya, ispata açık bilme yahut kapalı inanma kapısı…Sevgiyle...

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Dinlerin temelinde bir kutsal ruh anlayışı vardır. Bu hristiyanlıkta İsa Müslümanlıkta Muhammed gibi hikayeleri güçlendirmek adına kutsal ruhlara kutsal ödevler yükleyerek hikayeyi bir üst anlatıya çevirmek için bu güce ihtiyaç var. Joseph Campell’ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu kitabında bir kahramanın yolculuğu döngüsü vardır. Kişi kahraman yolculuğunda önce sıradan bir insandır. Sıradanlığını yaşarken bir farklılığı olduğununda farkındadır. Yavaş yavaş macera başlar ve çevresindeki kişileride maceraya çağırmaya başlar. Tabilki de çevresindeki insanlar bu macerayı red eder. O kadar kolay olmayacaktır herşey. Bazı karakterlerin bir mentörü olur. Bazende mentörler zaten kendileridir. Mentörle beraber bir eşiği aşmaya çalışırlar yani görevi kabul edecek mi etmeyecek mi diye bi karar aşamasıdır. Bu aşama aşılırsa macera tekrar sert başlar. Savaşlar, mücadeleler derken bir sınava doğru yolculuk devam eder. İşin sonucunda bir ödül vardır. Yada bu ödül bir acıdır bedeldir. İsa’nın çarmağa gerilmesi bir bedeldir. Bu süreç acı ile biterse sonlanırsa daha güçlü bir feda edilmiş ruh olacağı için hikayeye inananlar daha fazla olucaktır. Bedel ödenmiştir ve hikaye devam edebilir. Baba oğul ve kutsal ruh hikayesi tamamlanmış olur. Ama kahramanın yolu burda bitmek zorunda değildir. Muhammed’in yolculuğu gibi bir dönüş yoluna gidebilir. Bir kefaret ödenir. Bu kefarette tekrar tanrıya dönüş olarak anlatılsada tanrıya dönüş aslında bir kefarettir. Biraz karışık olmuş olabilir. Ama kahramanın yolculuğu hikayesi bütün dini anlatılarda, filmlerde özellikle bir film önermem gerekirse Matrix serisi buna çok iyi bir örnektir. Yada kitabı okuyabilirsin.

5
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close