Öncelikle Atatürk'ün dini inancını bilemeyiz. İslam'a göre müslüman bir kimseyi kâfirlikle suçlamak, yani tekfirlik, yasaklanmıştır.[1] Atatürk her ne derse desin, müslüman olarak ölüp ölmediğini bilemeyiz. Bu mevzu Atatürk ile Allah arasında olduğu için kurcalamaya lüzum yoktur. Asıl mevzu Ata'nın dinsizliği değil, din düşmanı olup olmadığıdır. Peki Atatürk din düşmanı mıydı? Hep beraber inceleyelim.
Atatürk'ün 1 Kasım 1937 tarihli Meclis Konuşması
Atatürk, 1 Kasım 1937'de TBMM'de bir açılış konuşması gerçekleştirmiştir.
Aziz milletvekilleri,
Tüm Reklamları KapatDünyaca malum olmuştur ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat, bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. (Alkışlar)
Bizim yolumuzu çizen, içinde yaşadığımız yurt; bağrından çıktığımız Türk milleti ve bir de milletler tarihinin binbir facia ve ıstırap kaydeden yapraklarından çıkardığımız neticelerdir.[2]
İslam inancına göre Allah gökte değildir, zamandan ve mekandan münezzehtir. Kur'an da gökten inmemiştir. Özetle, Atatürk'ün söylediği "gökten indiği sanılan kitapların dogmaları" sözü İslam ile çelişmemektedir. Zumer Suresi 1. ayet de Atatürk'ü doğrulamaktadır. Atatürk'ün bu cümlesiyle ilgili detaylı bilgiyi Sinan Meydan'ın kaleme aldığı "Panzehir"[3] adlı kitaptan edinebilirsiniz.
Mustafa Kemal Atatürk'ün İslam dinine katkıları
Atatürk bir din adamı değildi fakat İslam dinini birçok dindar geçinen kişiden daha iyi bilmekte idi.
Atatürk'ün İslam Dini'ne yaptığı hizmetleri özet olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
*Kur'an'ı, ilk kez Türkçeye çevirtti, bastırdı ve ücretsiz dağıttırdı. "Ben Müslüman'ım" diyen Türk insanı dinini anlamaya başladı. (1927, İsmail Hakkı İzmirli'nin çevirisi.)
* Kur'an'ın bilimsel tefsirini yaptırdı, bastırdı ve ücretsiz dağıttırdı. ("Hak Dini Kur'an Dili" ismi ile 1936'da Elmalılı Hamdi Yazır)
* İmam Buhari'nin sağlam hadislerini çevirisini yaptırdı ve aynı şekilde halka ulaşmasını sağladı. (1932, Ahmet Nazım, Kamil Miras)
* Arapça okunan, dinleyenin anlamadığı, hutbe okuma işini Türkçeye dönüştürdü.(1932)
* Ezanı Türkçeleştirdi.(1933)
* Camilerin din görevlisi ihtiyacını karşılamak için imam-hatip okulları açtı.[4]
Atatürk, halkının İslami değerlerine saygı gösteren bir liderdi. Kendi düşünceleri ne olursa olsun, Müslüman bir toplumun başında olduğunu unutmadı ve bundan gurur duydu. Hurafelerden arındırılmış, gerçek İslam’ın Türk milletinin önemli bir değeri olduğunu vurgulardı.
İmar parasını kendi cebinden karşılayarak yaptırdığı camileri yine Ali Güler'in "Atatürk ve İslam" adlı kitabından - bilimsel kaynaklarıyla - öğrenebilirsiniz.

Sinan Meydan'ın "Panzehir" adlı kitabında da Atatürk'e isnat edilen 27 yalan ele alınmıştır. Kitapta sorduğunuz/sorabileceğiniz sorulara ilişkin detaylı bilgi - kanıtlarıyla - mevcuttur.
Kaynaklar
- Din İşleri Yüksek Kurulu. Müslüman Olduğu Bilinen Bir Kimseyi Tekfir Etmenin Hükmü Nedir?. (14 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2024. Alındığı Yer: Din İşleri Yüksek Kurulu | Arşiv Bağlantısı
- K. Güran. (2020). Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis Konusmalari (1920-1938). ISBN: 9789751040732. Yayınevi: İnkılap Kitabevi. sf: 877.
- S. Meydan. (2015). Panzehir - Gerçeğe Çağrı. ISBN: 9789751036414. Yayınevi: İnkılap Kitabevi. sf: 29-64.
- A. Güler. (2016). Atatürk Ve İslam. ISBN: 9786059350525. Yayınevi: Halk Kitabevi. sf: 209.