Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 27 Eylül 1 Cevap
2

Doğa bugün türümüz için tamam dese, ortalama 500 milyon yılda dünyadaki tüm izlerimiz silinir. Uzayda bu süre ne kadardır?

345 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 28 Eylül

Gezegenimizde insan eli ile yapılmış eserlerin içerisinde en uzun ömürlü olanlar doğal maddelerden yapılanlar olacaktır. Mesela beton yapılar hızlıca özelliğini kaybederken doğal taş yapılar çok daha uzun ömürlü olacaktır. Ancak bunlar da fiziksel, kimyasal aşındırmalar ile zamanla yok olmaya mahkumdur. Doğal elementlerden yapılmış eserler (altın gibi) belki en uzun süre dayanacak olanlardır, ancak bulunduğu ortama göre gerçekleşen aşınmalar bu eserlerin de sonunu öyle veya böyle getirecektir.

Peki uzay gibi bir ortamda durum nedir? Bilindiği gibi 1977 yılında Voyager 1 ve 2 uzaya gönderildi ve yolculuklarına devam ediyorlar. Bu sondaların üzerinde bazı kayıtların olduğu altın plaklar var. Altının izotopları da olabilir ve bunların yarı ömürleri vardır, ancak burada kullanılan altın madeni izotop değildir ve yarılanma ömrü yoktur. Bu durumda evren var olduğu sürece (gidip bir yerlere çarpmazlarsa) Voyager sondaları sonsuza dek yolculuklarına devam edebilir sonucu çıkarabiliriz.

Fakat hikaye burada bitmemiş olabilir; atomları oluşturan ve oldukça kararlı görünen parçacıkların bozunmaları mümkün olabilir mi? Atomlara bağlanmamış serbest elektronların bozunma süreleri tahminen 6,6 x1028 yıl gibi görünüyor. Elektron bu hikayede serbest olmadığından, yani altın atomlarına bağlı olması nedeniyle asıl dikkate alınması gereken parçacık çekirdekte olan protondur. Bu arada serbest nötronlar 15 dakikada bozunur, ancak çekirdek içinde birbirine bağlı nötronlar sonsuz bir kararlılık gösterebilir. Her ne kadar proton bozunmasından henüz çok emin olmasak da, tahmini bozunma süreleri 1034 yıldan daha az olamayacağını söyleyebiliriz (ekli kaynakta neden daha az olmayacağını anlatan deneyler var).

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak; Bu sondalar ve insan eliyle yapılmış ve bir şekilde uzaya kaçmış parçalar en kötü ihtimalle 1034 yıl daha yolculuklarına devam edecek gibi görünüyor. Yolculuklarına devam ediyor olsalar da plağın üzerinde olan kayıtlar sağlam kalır mı? Yüksek enerjili gama ışınımına maruz kalırlarsa, ki bu kadar uzun süre boyunca dönem dönem kalacaklardır ve plakta aşınma gerçekleşecektir. Trilyon x trilyon yıl sonra plağı bulan medeniyet aşınma sonucu kaydı dinleyemeyebilir, ancak akıllı bir medeniyet tarafından yapıldığını büyük ihtimalle anlayacaktır.[1]

Kaynaklar

  1. E. Siegel. How Certain Are We That Protons Don't Decay?. (3 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2024. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close