Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burcu Kucuk
Üye 21 Aralık 2021 3 Cevap
9

Neden herkesin sol kolunda aşı izi var?

İlkokul çağlarında yapılan bu aşının hangisi olduğunu ve neden herkeste iz bıraktığını merak ediyorum. Bu konuyla ilgili bu platformda içerik ve soru aradım ama bulamadım.
98,326 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 19 Ağustos

Aşının tipine bağlı olarak birden fazla aşı, yapıldığı yerde kalıcı bir iz bırakabilir: Çiçek aşısı, BCG aşısı, şarbon (anthrax) aşısı ve hatta son dönemde ara ara patlak veren maymun çiçeği aşısı geride iz bırakan aşılar arasında. Türkiye'deki son doğal çiçek vakasına 1957'de rastlandığı, son aşı uygulamaları ise 1980'e doğru tamamlandığı için (hastalık da 1980 yılında küresel olarak yok edildi), bu tarihten önce doğmuş çocukların kollarında günümüze kadar ulaşmış çiçek aşısı izi bulunabilir. Ama günümüzde kolda daha yaygın iz bırakan aşı vereme karşı uygulanan BCG aşısı. Ayrıca maymun çiçeği yaygınlaşırsa, onun izini taşıyan kişileri de daha sık görebiliriz.

Bu arada o yara izi, aşının işini yaptığını gösteriyor; gayet iyi bir iz yani. Tabii hiç iz bırakmayan bir aşı olsa kozmetik açıdan çok daha iyi olurdu; ama o iz kötü bir iz değil. Çiçek aşısında o izin kalma nedeni, aşının deriyi iğneyle kazıyarak yapılması gerekmesinden kaynaklanıyor. Ama BCG aşısı, dış deriye çok yakın bir katmana yapıldığı için, yapıldığı yerde güçlü bir tepkimeye neden oluyor. Bu tepkime, su toplamaya sebep olabiliyor ve orada bir yara kalabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

1,165 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
19
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Zengin
Ali Zengin
181K UP
Öğrenci-Okur 21 Aralık 2021

Çiçek hastalığı aşısı 1972'den sonra yaygın olarak dağıtılmadı. Bir kişi bu zamandan sonra doğduysa, aşı izi muhtemelen BCG (Bacillus Calmette-Guérin) yani bir verem yarasıdır. Yara izi türleri değişebilse de, bir BCG izi yükselmeye ve hafifçe yuvarlanma eğilimindedir. Bir çiçek aşısının izi ise düzensiz, yuvarlak, çökük bir alan olarak görünür.

Çiçek aşısının izi.
Çiçek aşısının izi.
Verem aşısının izi.
Verem aşısının izi.

Çiçek aşısını uygulayan kişi, deride birden fazla delik açardı. Aşı, deri altı doku gibi daha derin cilt katmanlarına nüfuz etmezdi. Enjekte edilen zayıf virüs bu dermal katmana ulaştığında çoğalmaya başlar. Bu, papül olarak bilinen küçük, yuvarlak bir yumru oluşmasına neden olur. Papül daha sonra sıvı dolu bir kabarcık gibi görünen bir hücre kesesine (vezikül) dönüşür. Nihayetinde, bu kabarık alan oluşur. Bu, doktorların genellikle başarılı bir aşı olarak gördüklerini işaret etse de, bazı insanlar için bir iz bırakabilir. Aynı şekilde verem aşısı da tıpkı çiçek hastalığı aşısı gibi intradermal olarak verilir. Bu yüzden bu durumda da yara izi oluşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

4,821 görüntülenme

Kaynaklar

  1. -. Bcg. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. -. Çiçek Hastalığı. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Ceylan. Çiçek Ve Verem Aşısı Kolumuzda İz Bırakırken Covid Aşısı Neden İz Bırakmaz?. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
  4. R. Nall. Why Does The Smallpox Vaccine Leave A Scar?. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Geçmis 21 Aralık 2021

Çocukken olduğumuz BCG yani verem aşısı aşı olduğumuz yerde dokunun küçük çapta değişmesine veya iz bırakmasına sebep olabiliyor. Genel olarak 80 kuşağından sonraki nesilde yaygın olarak görülen bu durum yapılan aşının veya kullanılan iğrenin sonuçları olarak karşımıza çıkabiliyor.

3,667 görüntülenme
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close