Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 23 Ağustos 2021 4 Cevap
13

Din olmadan ahlak olur mu?

6,280 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ahmet Andaç
ahlak felsefesiyle ilgili okumalarım 4 Haziran 2024

Din olmadan ahlak olmaz.Bu demek değildir ki inançsız biri ahlaksız olacak veya dindar biri çok ahlaklı ama iyi ve kötünün varolabilmesi için din gereklidir.Ayrıca ahlak aynı dinin içerisinde değişkenlik gösterebilir ama bu durumsallığından kaynaklıdır göreceliğinden değil ve bu çok büyük sıkıntılar yaratmaz bir kişi o dindeki normları esnetebilir farklı yorumlayabilir ama o kişinin kendisiyle alakalıdır.Bence din bize erdemli davranmamız için bir sebep sunuyor diğer türlğ bir insanı bir ahlaksızlıkla suçlamanın sen bizim dediğimizi yapmadın demekten hiçbir farkı olmuyor ilahi bir güç olmadığı sürece herhangi bir zemine dayandıramıyoruz bence

135 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 23 Ağustos 2021

Din olmadan ahlak olur.

Bu konu üzerine binlerce sayfa yazılabilir. Ama temel argümanlar;

  • Din sabittir. Ahlak ise toplumlara, çağlara, dönemlere göre değişir. Din değişmediğine göre belirli dönemler için ahlaki olarak yanlış bilgiler ve kabuller içerebilir.
  • Dinin var olmadığı doğada ahlak var.
  • Ahlak, aynı dinin içerisinde de değişkenlik gösterir. O nedenle ahlakın temeli ve çıkışı dinler olamaz.
  • Birçok din var. Ama ahlaki değerler aynı değil.
  • Dinlerden önce de ahlak vardı. Demek ki dinler ana kaynak değil.
  • Dindar ya da inançlı olmayan insanların da ahlaki değerleri var. Demek ki ahlaklı bir insan olmak için din gerekmiyor.
  • Dinlerin etkisinde ve kontrolünde yönetilen toplumlar, dindar olmayan toplumlara göre daha ahlaklı değil. Suç oranları, taciz/tecavüz istatistikleri doğrusal değil. Dindar toplumlar daha ahlaklı değiller.
  • Cezaevleri inançsız insanlarla, toplum inançlı insanlarla dolu değil. Toplumun genel kabullerine (ahlak bu demek zaten) zıt yaşayanlar illa inançsız insanlar değil. Dindar insanlar da illa toplumun temel kabullerine uyumlu yaşamıyorlar.

Başka bir çok madde eklenebilir. Ama rahatça söylenebilir ki din ve ahlak koşut, paralel olgular değildir.

Tüm Reklamları Kapat

1,008 görüntülenme
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Turkiye Uzay
Turkiye Uzay
10K UP
turkiye uzay 19 Haziran 2024

Din olmadan ahlak olur. Laik ahlak diye bir şey var. Akıl yolu ile ahlak bulunur.

Lâik ahlâk, kişilerin kişiler arası ilişkilerinde neyin doğru veya neyin yanlış olduğu konusunda insan aklını merkezlerine alarak diğer insanlar tarafından da kabul edilebilecek içsel bir istençten doğan, kaynağını dinsel öğretiler dışında kalan insan aklından alan iyi ve doğru davranışlar geliştirmelerine yönelik sorgulanarak irdelenen değer yargıları dizgesidir.

Lâik ahlâk, kaynağını dinsel veya felsefi veya inançlardan değil doğrudan insan aklından alır. Bu yönüyle bakıldığında birçok felsefi görüş ile ilgili veya bağlantılıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Genel anlamda doğrunun ancak akıl yolu ile bulunabileceğini öne süren Kıbrıslı Zenon'un kurucusu olduğu Stoa Okulu'nun antik dönemin lâik ahlâkını temsil ettiği düşünülmektedir.

167 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
206K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 21 Haziran 2024

Olası bir Yaratıcının varlığı halinde insani değerleri ortaya çıkaran akıl ve vicdan (kalp) gibi olgular evrensel dinin taa kendisidir. Önemli olan aklı ve vicdanı ahlaki ve erdemli değerler çerçevesinde kullanabilmektir. İşte değişmez din (bilgi sistemi) budur. Eğer gerçekten bir Yaratıcı varsa Bu bilgi sistemi evrenin kalbine yerleştirilmiş olmalı. Aksi halde insanların anladığı bir biçimde gelenekçi/kültürel dinden gerçek dinin kendisi olarak bahsedemeyiz. Gerçek olası bir Yaratıcının varlığı halinde insanların çizdiği kavramsal sınırlar, yada taktıkları isimler değil bilginin gerçek özü geçerli olacaktır. İnsanlar din deyince evrensel bir bilgiyi değil gelenekçi bir kavramsal çerçeveyi anlarlar. Olası bir gerçek Yaratıcı halinde bunun gerçek dinle ilgisi yoktur.

Bu çerçevede bahsettiğim evrensel dinin anlamına ve bilgi sistemine göre din olmadan evrensel bir bilgi ve ahlak var olamaz. Unutmamak gerekir ki ahlaki ve erdemi aklın ve kabin hükmü var eder. Bunu çok iyi biliyoruz. Olası bir Yaratıcının insana verdiği akıl ve kalp bu açıdan Onun dininin (bilgi sisteminin) ana kaynağıdır. Hayvani doğamızla insanı doğamızın çatışması da zaten ancak bu evrensel anlamdaki dinle (bilgi sistemi ile) ortaya çıkar. Ahlaki üstün değerlerle bedenin çıkarları ve istekleri çatışma haline girer. Akıl olmadan zaten inanç da var olamaz. İnanmak yada inanmamak aklî bir değerlendirmenin ürünü ve sonucudur. İnsanların gelenekçi taklitçilikle bir inancı çevresinden devralmış olması akıl ve kalbi ile gerçekten bizzat tasdik etmedikçe gerçek bir inanç değil taklitçi bir inanç olur ki böyle bir inancın gerçek inanç olmama (yani sözde bir inanç olma olasılığı) olasılığı vardır. Çarpıtılmış ve özünden sapmış bir din anlayışının çok çok büyük bir çoğunluk tarafından kabul ediliyor olması da hiç bir referans alınabilirlik için kriter de değildir. Diğer insanların durumunun bu durumda insanı yanıltmaması gerekir.

Kısacası bahsettiğim anlamda din olmadan ahlak var olamaz. Ama bu sizin dinden ne anladığınıza bağlı. Yukarıdaki açıkladığım evrensel din ve bilgi sistemine göre kimin dinsiz kimin dindar olduğu insanların değerlendirebileceği bir konu değildir. Bu evrenin olası bir Yaratıcısının yarattığı sistemin şartlarının ve kurallarının belirlediği ve kişinin benlik durumuna bağlı olarak belirlenecek bir durum olacaktır. İnsanların hükmünün bu anlamda hiç bir geçerliliği olmayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

156 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close