Dil öğrenme teknikleri ve ders çalışma teknikleri arasında fazla bir fark yoktur ve kişiden kişiye göre değişen onlarca yöntem vardır buraya bildiklerimi yazayım:
Kendini Çevreleme Metodu
Bunu yapman için etrafındaki yapabildiğin kadar her şeyi öğrenmek istediğin dilde yapman gerekiyor. Telefonunun ana ekranını X diline çevirmek, defterleri X dilinde tutmak gibi ve olabildiğince o dili konuşmaya çalışmalısın. Tek başına kaldığın veya o dili bilen biriyle olduğun zamanlarda ne kadar zorlanırsan zorlan o dili kullanmaya çalışmalısın. Bu teknikle aşina olmak daha kolay oluyor.
Gramer ve Kelime Ezberi
Sözlük, ders kitabı vb. kaynaklar kullanarak oradaki herşeyi ezberlemek alıştırmalar yapmak buna giriyor. Bu sefer cümle kurarken beynin hatırlamaya çaba sarfettiğinden yine iyi bir öğrenme yöntemidir.
Sesli Öğrenme
O dilde bir şeyler izlemek, insanları konuşurken dinlemek buna girer. Bebekler bu şekilde öğrendiğinden doğal öğrenme biçimidir. Aynı alfabeyi kullandığın dillerde önerilir.
Ögelerle Öğrenme
Cümle ögelerini ilk öğrenip sonra kendin cümle oluşturmak. İngilizce dilinde özne + to be + verb gibi öğrendiğinde yapması daha kolay olabiliyor.
İletişim
Slowly, Italki gibi uygulamalarla veya discord, telegram vb platformlardaki topluluklarda insanlarla bu dili konuşmak. İlk metodlara benzer ama yazı yazdığın için yazı dilin daha gelişmiş olur telafuzundan.
Ünitelendirme
Belli zaman aralıklarında belli konuların kelime ve cümlelerine çalışarak kendini o dile aşina etmek. Mayıs ayında alışveriş, haziran ayında yemek yapma gibi
Günlük tutma
O dilde günlük tutup hikayeler yazmaya çalışırsan kendini bu konuda geliştirebilirsin
Peki hangisini kullanmalısın?
Çok basit, hepsi. Bu metotların hiçbiri kendi başına yeterli olmaz çünkü hepsi bir dili öğrenirken önemli olan yazma, dinleme, konuşma, okuma bölümlerinden bir veya ikisini kapsar. Oysaki dil öğrenmek dördü de başarılı olunca gerçekleşir. Benim sana tavsiyem dilin dilimize ve bildiğin dillere benzerliğine (alfabe, öge dizilişi, fonetiği) bakılarak daha farklı olan bölümlere daha çok ağırlık vermen
Örnek olarak:
12 yaşımda ingilizce öğrenirken izlediğim filmlerin ingilizce olması ve kelime bilgisi bana yardımcı olmuştu ve yazı çalışmama gerek kalmadı çünkü yazımı rahatça anlayabiliyordum
Almanca öğrenirken cümle dizilişi benzediğinden sadece gramer ve kelime bilgisine aşina olmam gerekti ve sonrasında o dilde film izleyerek devam ettim
Japonca öğrenirken kurallarımız ve kelimelerimizin bazıları aynıydı ve kanji çalışmam yetşyordu
Bir dili öğrenmek için gereken 4 ana bölüme dikkat edersen her dili 3 yıl içerisinde iyi bir seviyeye getirebilirsin!