Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gökberk Şener
Üye
8

Düzenli uyumamak ve eksik uyku almak sonucu beyin ciddi miktarda hasar alır mı (zeka kaybı gibi)? Eğer alırsa bu ne kadar sürede onarılabilir?

Mesela geceleri uyumuyorum ama o zamanda öğlenleri yine uyumuş oluyorum
783 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevabın içeriğini destekleyecek güvenilir ve bilimsel bir kaynak belirtilmemiş.
2
Murat Hüseyin İnceoğlu
Doktor cevabı

Merhaba

Uyku uyumamızın vücudumuza iki temel faydası var. Bunlardan ilki organizmamızı dinlendirdiğimiz süre içerisinde gerekli bakım ve yenileme faaliyetlerinin yürütülmesi. Savunma sisteminin ve yüksek enerji gerektiren proteinlerin sentezi.

İkinci temel nedeni ise rüya görmek olarak nitelendiririrebileceğimiz uykunun RAM evresini yaşamak olarak söyleyebiliriz. Her insanın uyku döngüsü birbirinden farklı olsa da yaklaşık 1,5 saatte bir rüya görürüz. Günde dört rüya evresi geçirmemek beynimizde sıkıntı oluşturmaya başlarlar. Bu birkaç güne yayıldığında biz de davranış patenmizde ve algızla SORUNLAR ortaya çıkmaya başlar. Uykusuzluğun vücudumuzun onarımının eksik olmasından değilde ram eksikliğinden dolayı ölümcül bile etkileri olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ne kadar uykusuzluğu ne kadar zarar verebildi ve bu zararın ne kadar sürede düzeldiği sorusu ise bir miktar görelilik içerir. Geri dönüşümsüz bir nokta olsa olsa da bu genellikle bir haftadan sonra olduğu söylenir. Uykuyu gündüz veya gece uyumaktan ziyade RAM uykusunu oluşturabilecek kadar sürelerde uyumak beyin için çok daha sıhhatli. Bu konuyu çok uzatabilirim ama bu durumda sıkıcılaşabilir geniş sorunuz varsa bana özelden mail atabilirsiniz.[1]

Kaynaklar

  1. K nelson. (2023). Nelson Textbook Of Pediatrics.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla...

Düzenli uyumamak ve eksik uyku almak, beyne ciddi zararlar verebilir ve zeka kaybı gibi çeşitli problemlere yol açabilir. Bu zararların ne kadar sürede onarılabileceği ise uyku eksikliğinin süresine, şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.

Uyku Eksikliğinin Beyne Etkileri:

Bilişsel İşlevlerde Bozulma: Yetersiz uyku, hafıza, konsantrasyon, öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel işlevleri olumsuz etkiler.

Tüm Reklamları Kapat

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu: Özellikle çocuklarda kronik uyku eksikliği, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) gelişmesine veya semptomlarının artmasına yol açabilir.

Duygusal Sorunlar: Uyku eksikliği, duygudurum dalgalanmalarına, sinirlilik ve öfke patlamalarına, depresyon ve anksiyete riskini artırır.

Fiziksel Sağlık Sorunları: Düzensiz uyku, kalp hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalık riskini artırır.

Beyin Hasarı: Uzun süreli uyku eksikliği, beyin hücrelerinde hasara ve hatta ölüme yol açabilir. Bu da hafıza kaybı, demans ve diğer nörolojik bozukluklara yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uyku Eksikliğinin Onarımı:

Uyku eksikliğinin yol açtığı hasarların ne kadar sürede onarılabileceği, uyku eksikliğinin süresine ve şiddetine bağlıdır. Kısa süreli ve hafif uyku eksikliği, birkaç gün içinde telafi edilebilir. Ancak uzun süreli ve kronik uyku eksikliği, beyne daha ciddi zararlar verebilir ve bu zararların onarımı daha uzun zaman alabilir.

Uyku eksikliğinin zararlarını onarmak için yapabilecekleriniz şunlardır:

-Düzenli bir uyku programı oluşturun ve buna her gün uymaya çalışın.

-Yatmadan önce elektronik cihazlardan uzak durun.

-Yatak odanızı karanlık, sessiz ve serin tutun.

-Yatmadan önce kafein ve alkolden kaçının.

-Düzenli egzersiz yapın.

-Stresinizi yönetmeye çalışın.

-Gerekirse doktorunuza danışın.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle: Düzenli uyumamak ve eksik uyku almak beyne ciddi zararlar verebilir ve zeka kaybı gibi çeşitli problemlere yol açabilir. Bu zararların ne kadar sürede onarılabileceği uyku eksikliğinin süresine, şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Uyku eksikliğinin zararlarını onarmak için düzenli bir uyku programı oluşturmak, uyku hijyenine dikkat etmek ve stresi yönetmek önemlidir.

Kaynaklar

  1. L. Scientific. Uyku Nörofizyolojisi Ve Hastalıkları | Türk Nöroloji Derneği. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: Nöroloji | Arşiv Bağlantısı
  2. gazettebeckycoleman. Lack Of Sleep Will Catch Up To You In More Ways Than One. (17 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: Harvard Gazette | Arşiv Bağlantısı
  3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain Basics: Understanding Sleep. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: National Institute of Neurological Disorders and Stroke | Arşiv Bağlantısı
  4. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu. Uyku Bozukluğuna Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?. Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Odabaşı
Araştırmacı

Uykunun yeterliliği kişiden kişiye değişebilmektedir, fakat yetişkinler için uyku saatleri 6 ila 8 saat arasında öngörülmektedir. Yine yetişkinlerde strese veya travmaya bağlı olarak (akut) uykusuzluklar yaşanabilir ve bu durum geçici bir süre devam edebilir. Fakat bir ay veya daha uzun süre (kronik) uyku sorunu ile karşı karşıya olan kişilerin en kısa sürede doktora başvurmaları önerilmektedir.

Uykusuzluğun altında yatan yaygın sebepler strese bağlı depresyon, uyku öncesi yemek yenmesi, uyku saatinin sürekli değişmesi, uyku apnesi, nörolojik hastalıklar, hormonal problemler, huzursuz bacak sendromu, alkol tüketimi ve egzersiz eksikliğidir. Bu sebeplere, tiroid bezinin fazla çalışması ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar da eklenebilir.

Uyku vücut için oldukça önemli bir gereksinimdir. Uykusuz kalmak kişiye psikolojik olarak etkilediği gibi, ileride ciddi hastalıklara da sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kronik uykusuzluk sorunu yaşayan bir kişi aynı zamanda alzheimer risk genlerine sahipse bu durumdaki kişinin alzheimer olma riski çok daha artmaktadır. Buna sebep olan durum çok fazla uykusuz kalındığında beyindeki amiloidin artış gösterip beyne zarar vermesidir.

Özellikle kronik uykusuzluk hastalığı yaşayan kişiler vücutlarında kronik ağrı, diyabet, kalp hastalığı, astım, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), aşırı aktif tiroid, depresyon, parkinson hastalığı ve alzheimer hastalığı'nın habercisi olabilir.[1]

Kaynaklar

  1. M. T. Y. Kurulu. Insomnia (Uykusuzluk) Nedir? Uykusuzluğa Ne İyi Gelir?. (14 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2024. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close