Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İki insandan bir topluluk, medeniyet oluşur mu?

Dünyada bir an herkes yok olsa ve sadece 1 kadın ve 1 erkek kalsa aynı adem ile havva gibi, sadece bu iki kişiden yeniden insanlık nesli devam edebilir mi? Kardeşler evlenebilir çocuk sahibi olabilir mi ve binlerce yıl sonra büyük bir topluluk oluşturabilirler mi? Ve bu topluluklar arasında yeni bir ırk oluşur mu örnek " Siyahiler"
269 görüntülenme
İki insandan bir topluluk, medeniyet oluşur mu?
İki insandan bir topluluk, medeniyet oluşur mu?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Güzel bir soru öncelikle şunu bilmekte fayda var, bir kadın ve bir erkekten koca bir popülasyon meydana gelebilir. Tabii ki bu çok uzun bir süre alır, bunun pratikte gerçekleşmesinin önünde bazı engeller vardır. Öncelikle aynı atadan gelecek olan tüm nesiller atalarının zayıflıklarını taşıyacaklar. Eğer ki dünyada o iki atayı doğrudan etkileyebilecek derecede bir hastalık veyahut da bir doğal seleksiyon mekanizması var ise gelecek popülasyon kolaylık da yok olabilir.

Özellikle günümüzdeki mikroplar, virüsler ve bir çok hastalık düşünülünce eğer atalar herhangi bir konuda aşırı kırılgan ise popülasyonun yıkılması kolaylaşır. Diyelim ki böyle bir tehdit bulunmamakta. Bahsettiğiniz gibi yüzlerce binlerce neyse sonra tekrar siyahiler ortaya çıkabilir mi? Eğer gerekliyse evet, burada seçim denen olgu vardır. Ata insanlar çekik gözlü olmayabilir, mavi gözlü olmayabilir, uzun boylu olmayabilir, siyahi olmayabilir. Ancak doğa böyle spesifik özellikleri gerektirecek bir durumda ise doğal seleksiyon diğer bireylerin hayatını zorlaştırıp muhtemelen üremesine izin vermeyecektir. Eğer ki aşırı açık tenli insanları öldüren bir canlı dünya üzerinde bulunursa, popülasyondaki açık renkli insanlar kısa süre içerisinde hayatlarını kaybedecek ve nesillerini devam ettiremeyecekler. Ancak birkaç ton daha koyu renkli olan insanlar yaşama devam edeceklerdir, bu döngüyü yüzlerce nesilde uygularsanız. Açık renk üzerinde bir seçilim baskısı olur, açık renkte insanlar hayatta kalamaz. Yolculuğumuzun başında sütten çıkmış ak kaşık gibi gibi beyaz olan insanlar, tahminen 1000 nesil çok rahat fark edilebilir şekilde daha koyu ten renklerin sahip olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Hüseyin İnceoğlu
Meraklı bilimci

Bu soruya %100 kesinlikle bir cevap vermek mümkün olmasa da muhtemelen hayır diye cevap verebilirim. Çünkü sınırlı gen havuzundan yapılan üremelerde genetik hastalıkların sıklığı artacak ve olası kötü mutasyonlarla tüm türün sonunun gelmesi mümkün olacaktır. Ne kadar geniş bir gen havuzuyla başlanırsa o kadar iyi bir netice almak mümkündür. Ancak bu cevap %100 kesin içermemektedir..

Zaten teiatik bakış açısıyla Adem ile Havva’nın pratikte birer kişiyi mi temsil ettikleri yoksa sembolik olarak ilk insanları mı sembolize ettikleri net değildir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close