Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tolgahan Köylü
Üye 6 Ocak 2024 2 Cevap
6

Dünyadaki dinlerde neden ayrım var? İslamda Şii, Sünni, hıristiyanlıkta ortadadoks, katolik, evrimde metaryalis, ognostik ayrımı niçin var?

Dünyadaki dinlerde neden bir ikilem var?
450 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Devran Çelikten
uzun zamandan beri agnostiğim. bu konuları çok araştırdım 7 Ocak 2024

agnostisizm de isimlerini bilmesemde var. birincisi tanrının olma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanan bir mezhepdir. ikincisi tanrının olmama ihtimalinin daha yüksek olduğuna inanan bir mezhepdir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı 7 Ocak 2024

Tarihi akış içerisinde gerçekleşen her olay veya tartışmaya açık kalan her konuya getirilen yorumlar, farklı mezheplerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

İslam tarihinde kökten görüş ayrılığının temeli halifelik yönetimine kimin geçeceği ile ilgilidir. Hz. Muhammedin ölümünden itibaren yerine geçecek halife ve sonrasında ölenin yerine geçecek halifeler hep tartışma konusu olmuştur. Konu tartışmadan da öte sürekli çatışma halini de almıştır (Şii-Sünni çatışması). Günümüzde bile tarihi geçmişe dayanan bu derin çatlakların yansımaları hala görülebilir.

Şii-Sünni çatışması temelde iki mezhep varmış gibi gösterse de aslında temel görüş ayrılıkları ikiden fazladır. Selefilik, Selef-i Salihin, Vehhabilik bunların başında gelir. İş bununla da bitmez bir de fıkıh yani ibadet ve bazı şer-i kanunlara getirilen farklı yorumlara göre mezhepler vardır. Sadece Sünni inancına uygun olanları sayacak olursak; Hanefilik, Malikilik, Hanbelilik, Şafiilik bunların başında gelir. Konu burada bitti sanıyorsanız yanıldınız, fıkıh mezheplerinin altında temelde çok farklı görüşler olmasa da bazı tarikat (yollar) mevcuttur; Nakşibendilik, Rufailik, Kadirilik, Mevlevilik, Bektaşilik gibi. Tarikatların de kendi içinde kollar vardır ama konuyu uzatmayalım.

Tüm Reklamları Kapat

İslam tarihinde güç çatışmalarının haricinde, vahiy ve hadis ilminden kaynaklanan görüş ayrılıkları da bu kadar dallanmasının ana nedenidir. En temel görüş ayrılıkları bazı şer-i uygulamalarda ayetlerin mi, yoksa hadislerin mi dikkate alınacağıdır. Bu yazıyı okuyan pek çok okur "elbette ayetlerin temel alınması gerektiğini, neticede hadislerin sahih olup olmadığı tartışmalı olabilir" yorumu getirebilir. Ancak konu o kadar basit değildir. Şu unutulmasın ki, pek çok ayetin yerine yeni ayet gelerek bir öncekinin hükmü kaldırılmış veya yeni ayet gelmeden hükmü kaldırılmıştır. Mezheplere göre bu ayetlerin sayısı 288-320 arasında değişir. Ayet ve hadislerin çakıştığı bu gibi konularda farklı görüş ayrılıkları olmuştur, kimi yorumlar ayetlerin baz alınması gerektiğini savunurken, başka yorumlarda hadislere göre bu ayetlerin de hükmünün kalkmış olması gerektiğini savunur.

Hıristiyanlık inancına gelirsek, ikilik burada da söz konusu değil. Temelde ikiden fazla kilise vardır, Katolik, Ortodoks, Protestan, Anglikan, Nasturiler ve Mormon kiliseleri. Bu kiliselerin de kendi içinde farklı kol ve mezhepleri mevcuttur.

Benzer şekilde tarihin akışı, inanç sistemine getirilen farklı yorumlar ve ilk kilise olarak kabul edilen Katolik kilisesinin baskıları (Protestan ve Anglikan kiliselerinin temelde ayrılma nedeni) bu kiliseden ayrılarak farklı kiliselerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Metaryalist ve Agnostik görüş ile dinlerin kendi içinde dallanması arasında pek bir ilişki yoktur. Materyalist görüşe göre Tanrının varlığı kabul görmez (olma ihtimali neredeyse sıfırdır) dolayısıyla evrim ile ilgili konulara Tanrı'yı dahil etmek anlamsızdır. Agnostik görüş, Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu tartışmanın anlamsız olduğunu, her iki durumunda ispatının mümkün olmadığını savunur. Aslında her iki görüşün de evrime bakış açısı temelde birbirine çok yakındır.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close