Biyoteknoloji çok geniş, tehlikeli ve bir o kadar da yararlı bir teknoloji. Biyoçeşitliliğe etkisi hem zararlı hem de faydaları vardır. Öncelikle zararlarından bahsetmek gerekirse şöyle maddeleyebiliriz:
-Yanlış bir biyoçeşitlilik sonucu başka biyoçeşitliliklerin varlıkları tehlikeye girebilir veya tamamen yok olabilir.
-Bitki gibi besin kaynaklarının içindeki besin değerlerini azalabilir veya değişebilir. Bundan kaynaklı olarak başta insan sağlığı dahil olmak üzere birçok organizmanın sağlığı kötü durumlara düşürebilir.
-İnsanların kötü niyetinden ortaya çıkan (genelde yasal olmayabiliyorlar) genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) dünyadaki yaşamı tehlikeye sokabilir. Bundan dolayı da biyoçeşitlilik azalabilir.
Biyoteknolojinin Biyoçeşitliliğe Olan Faydaları:
-Kullanılan teknolojiler sayesinde insanların istediği şekilde ürünler ve organizmalar elde ederek hem biyoçeşitlilik artar hem de insan ırkının gelişmesine katkı sağlarlar.
-Ölümcül mikro organizmalar biyoçeşitliliğe zarar vermesinden dolayı bu tür ölümcül organizmalara karşı bir çeşit "saldırı" veya "savunma" yaparak ölümcül organizmanın etkilerini en aza veya tamamen sıfıra indirilebilir.
-Nesli tükenmiş hayvanların veya bitkilerin tekrardan hayata döndürmek için biyoteknolojiden yararlanarak biyoçeşitlilik artabilir.
-Besin değeri ve sayısı arttırılmış besinler (GDB) sayesinde biyoçeşitliklerin sayısı korunulabilir. (Tek başına yetmez ama önemli bir faktördür.)
Biyoteknoloji biyoçeşitliliğe olan yararları ve zararları yasalarla, alınacak önlemlerle ve gelişen teknoloji sayesinde insan ırkına fayda sağlayabilir ve gelişmesinde büyük adımlar atabilir.
103 görüntülenme
Kaynaklar
-
Milliyet Yazarı. Biyoteknoloji Nedir, Nerelerde Kullanılır? Biyoteknolojinin Yararları Ve Zararları Nelerdir?. (13 Mart 2020). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: Milliyet
| Arşiv Bağlantısı