Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Oğuzhan Kömcü
Oğuzhan Kömcü
1,650 UP
Üye
0

Tanrı zati bir varlık mıdır?

Su ıslak mıdır? Tanrının hep var olduğunu savunanlar, şu mantıkla bunu ifade ediyorlar. Suyun ıslaklığı nerden geliyor diye soramayiz suyun ıslaklığı kendindendir. Su kendi halinde bir sıvı degilmidir. Güneşinde ışığının kendinden olduğunu söylüyorlar. Böyle bir mantık doğru mudur?
577 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Herhangi bir inanç, o inancın öğretisi ya da din vs sinin kurallarına göre ele alınabilir.

Daha iyi anlamak için, herhangi bir kavram, içinden çıktığı disiplinin kuralları dahilinde ele alınabilir.

Burada bahsi geçen, zati olup olmadığı tartışılan da içinde bulunduğumuz kültüre ait dinin tanrısıdır. Allah yani.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kavramı da kendi dinine ait kurallar dahilinde tanımlayabiliriz. Yani aslında bu tanrı, kendisini din vasıtası ile nasıl tanımlıyorsa, buna göre inanır ya da reddederiz. Kendi kafamızdan ürettiğimiz, kulaktan dolma bir ilah tasviri, bahsi geçen tanrıyı onay ya da red anlamına gelmez.

Dini literatür açısından yaratıcılık vasfı ile yaratılmış olma vasıflarını ayıran en önemli unsurlardan biri, tanrısallığın varoluşunun, başka bir şeye ihtiyaç duymayacak nitelikte oluşudur. Bu anlamda yaratılmış herşey, varolabilmek için, varoluşa neden olan sebeplere, ve bu sebepleri kurgulayan tanrıya ihtiyaç duyar. İşte tanrısallık, böyle bir ihtiyaca sahip olmama özelliğini de barındırmaktadır içinde bulunduğumuz din açısından.

Ancak suyun ıslaklığının kendinden olması durumu biraz karikatürize bir yaklaşım. Biz, su moleküllerinin kurduğu zayıf bağların hızla koparak, tekrar bağlanması yoluyla akışkanlık kazandığını biliyoruz. Suyun faz değiştirmesiyle kaybolan bu akışkanlığı, tanrısallık ile doğrudan bağdaştırmak biraz garip. Anlatılmak istenen tabii ki varoluşu itibarı ile sahip olunan nitelik, ancak kurulan analoji net değil. Güneşin ışığı benzetmesi de benzer biçimde, nükleer dönüşüm sona erdiğinde soru işaretleri oluşacak değil mi.

Burada din tanımı içinde ele aldığımızda, tanrısal varoluşun zati olduğunu kabul etmek durumundayız. Tanım gereği. Ancak konuya objektif yaklaşmak söz konusu olursa, bunun tarafımızdan bilinemez olduğu gerçeğiyle yüzleşiriz. Henüz fizik evreni anlamamış bir bireyin, tanrıyı tanımlama çabası içsel bir çelişkiden ibaret olacaktır.

269 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close