Kanser; vücudun bir organ veya dokusunda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan kötü tabiatlı bir hastalıktır. Çoğalan bu hücreler (kanser hücreleri) bir araya gelir ve tümör olarak isimlendirilen bir kitle oluştururlar.
Normalde hücreler belli bir kontrol altında, ihtiyaca göre bölünerek çoğalırlar. Fakat bazı hücrelerin bölünme mekanizması bozulur, hücre çekirdeği böl emrini yerine getiremez ve kontrolsüz bölünerek çoğalırlar.

Tümör türlerini ayırırsak:
- Bening (iyi huylu tümörler)
- Pre-malign (şu an kanser olmayan, fakat gelecekte kansere dönüşme potansiyeline sahip oluşum)
- Malign (kanser yani kötü huylu)
İyi huylu tümörler oluştukları doku üzerinden kolayca ayrılabilir ve kanser olarak tanımlanmaz. İyi huylu tümörler cerrahi yollarla alındıklarında tekrar oluşma olasılığı son derece düşüktür.
Kötü huylu tümörler ise normal dokuları sıkıştırabilir, dokuların içine sızabilir ya da kan dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine sıçrayabilir. Gittikleri bölgede de yine kontrolsüz bir şekilde çoğalarak tümör oluşumuna yol açar.
Tedavisi var mı?
Kanser hastalığının pek çok farklı türü bulunur ve kanser türlerinin belirtileri gibi tanı ve tedavi yöntemleri de hastalığın türüne göre farklılık gösterir.
Tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Cerrahi (tümörün olduğu yerde çıkarılması)
- Kemoterapi (hücre bölünmesini durdurarak tümörü küçültmek veya yok etmek)
- Akıllı ilaçlar (Tümörlerde saptanan özel genetik değişikliklere yönelik geliştirilen ilaçlardır, hap şeklinde yada damar yolu ile uygulanan çeşitleri vardır.)
- İmmünoterapi (özel molekülerler bağışıklık sistemindeki doğal fren mekanizmasını ortadan kaldırarak, kanserli hücreyi tanıyan ve saldıran bağışıklık sistemi hücrelerinin daha etkin olmasını ve bu şekilde kanserli hücreyi tanıyıp yok etmesini sağlar.)
- Radyoterapi (hedef gözetilerek kişinin vücuduna ışın gönderilir.)
Aslında kanserin tedavisi yukarıda belirtilen yöntemlerdir. Bu yöntemler kötü huylu tümörleri yok etmeye yöneliktir. Bu yönelim de kanseri ortadan kaldırmak üzere bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemleri, hekimin hastaya göre kanserin evresi, oluşum yeri, metastaz durumu vb olguların göz önünde bulundurularak karar verdiği yöntemlerdir.
Kansere karşı tedavi yöntemleri, kişinin bağışıklık sistemi, kanser türü gibi birçok etkenlere karşı farklılık gösterir. Her hastalıkta olduğu gibi, kullanılan tedavi yöntemlerinden sonuç almamak da bir sonuç olabilir. Bu, sadece kanseri kapsamıyor. Zatürre hastalığının da tedavisi olduğu halinde ölümle sonuçlanabilir.
Elimizde diğer hastalıklarda olduğu gibi kanseri de direkt ortadan yok edecek ''sihirli bir değnek'' yok. Ancak bilim ve teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle daha geliştirilebilir ve daha kesin sonuçlu tedavi yöntemleri için çalışılıyor. Yukarıda belirtilen yöntemlerin her biri tedavi amaçlıdır zaten. Ancak bazılarımız kanserin tedavi edilemeyeceği yanılgısındayız. Bu, yanlış bir düşünce biçimi.
Kaynaklar
- P. D. M. ÖZDOĞAN. Kanser Nedir? Neden Ve Nasıl Oluşur? Kısaca Tüm Süreç Ve Biyoloji. Alındığı Tarih: 27 Ekim 2023. Alındığı Yer: Prof. Dr. Mustafa Ozdogan | Arşiv Bağlantısı
- anadolu sağlık. Kanser Tedavisi Nedir. Alındığı Tarih: 27 Ekim 2023. Alındığı Yer: Anadolu Sağlık Merkezi | Arşiv Bağlantısı