Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Aysu Karbuz
Aysu Karbuz
50K UP
Üye 19 Eylül 2023
3

D vitamini takviyesi mi güneşlenmek mi?

D vitamini alayım derken cilt kanseri olma riskimiz nedir? Güneşlenerek yeterli miktarda d vitamini alabilir miyiz? D vitamini kan tahlili yapılmadan gıda takviyesi olarak yılda belli bir miktar kullanılmalı mı?
423 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
Aynı zamanda sağlıkçı olarak konuyla ilgili araştırmalar yapıyorum 29 Eylül 2023

D vitamini Nedir?

Metabolik faaliyetlerde yer alarak önemli bir yere sahip olan D vitamini, %90 oranında ciltte güneş ışığıyla sentezlenirken %10 oranında besinlerle alınır. Eksikliğinde halsizlik, vücudun belli yerlerinde ağrı, özellikle saç dökülmesi, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, kilo vermede güçlük çekme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Yaşlılar D vitamini eksikliği riski altındadır. D vitamini olmadan kemikler, yumuşak, ince ve kırılgan hale gelebilir.

D vitaminini Nasıl Alabiliriz?

En temel kaynağı güneş olarak bilinir. Bu doğrudur. Kapalı ortamlarda çalışmak veya kapalı giysiler giyiyorsanız bu seçenek zor olabilir. Tabii ki en önemli ve işe yarar seçenek güneş olmasına rağmen alternatif olarak şu besinler sayabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

  • Yağlı balıklar (somon, uskumru gibi)
  • Kefir, süt ve süt ürünleri
  • Mantar
  • Brokoli
  • Maydonoz
  • Fındık
  • Avokado
  • Isırgan otu
  • Yulaf
  • Yumurta sarısı

En iyi seçeneğin güneş olduğunu belirtmiştik fakat aklımızda şu soru beliriyor: ''Güneş ışınları cilde zarar veriyor, buna rağmen güneşe çıkmalı mıyız?'' ya da ''Güneş kremi sürmek D vitamini almamıza engel mi?

Bu soruların kafamızı karıştırması gayet doğal. D vitamini, güneş ışığından gelen ultraviyole ışınların (UV) deri üzerindeki yağları harekete geçirmesiyle üretiliyor. Ancak ultraviyole ışınlar, dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri olan deri kanserinin de en önemli sebebi.

Güneşten gelen UV ışınları üçe ayrılır

  1. UVA (cilt kanserini oluşturabilir ve yaşlanmayı hızlandırır)
  2. UBV (D vitamini üretmesinden sorumlu olan ışın)
  3. UVC (yeryüzüne ulaşmaz)
alınabilecek besinler
alınabilecek besinler
19 Mayıs Hastanesi

Bu demek oluyor ki, UBV ışınını almak için güneş ışınlarının dünyaya dik konumda geldiği saatlerde çıkmalıyız. Ülkemizde kaba taslak 11.00 - 16.00 arasında diyebiliriz. Bu saatler arasında güneş kremini, güneşe çıkmadan önce değil, yaklaşık 5 dakikalık bir güneş ışığı maruziyetinden sonra sürmeliyiz. 5 dakika olarak belirttiğimiz bu süre cilt yapısı, hava durumu, gibi faktörlere göre değişmekle beraber, yaklaşık derimizin hafifçe ısınması için yeterli bir süredir.

Tüm Reklamları Kapat

D vitamini Kontrolü

D vitamini takviyesi alan bireylerin 6 ayda bir kan tahlili yaptırarak D vitamini seviyesine baktırmalılar. Yukarıda belirtilen eksiklik durumundaki belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşüp kan tahlili yaptırmanızda fayda var.

Eksikliği kadar D vitamini fazlalığı da sağlığımız açısından oldukça kötü bir durum. Bu yüzden tedavi amaçlı D vitamini almak istiyorsanız lütfen kan tahlili yaptırınız. Kan tahlili sonucuna bakılarak hangi dozajda verilmesi gerektiğini doktorunuz belirleyecektir.

Kaynaklar

  1. E. S. Grubu. D Vitaminini Yükseltmek İçin Ne Yapmalıyız? - Erdem Hastanesi. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: Erdem Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
  2. bio bellinda. Güneş Kremleri D Vitamini Alımını Engeller Mi? | Biobellinda. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: biobellinda | Arşiv Bağlantısı
  3. D. S. ÖZDEMİR. D Vitamini Ve Güneş Kremleri. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: drserhatozdemir | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close