Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Çatal
Eren Çatal
21K UP
Üye 3 Eylül 2023 1 Cevap
1

uzak doğuda neden çubuk kullanılıyor?

469 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Araştırdım, öğrendim. 3 Eylül 2023

Yemek çubukları Doğu ve Güneydoğu Asya'daki insanlar için her zaman temel yemek yeme aracı değildi. Hem arkeolojik hem de yazılı kaynaklarla kanıtlanmış olan kaşık, antik çağda insanların en eski ve en önemli yemek yeme aracıydı. Kaşığın bu kadar önce gelmesinin pek çok nedeni vardı ama en önemlisi, antik çağlardan yaklaşık onuncu yüzyıla kadar Kuzey Çin, Kore ve Japonya'nın bazı bölgelerinde darının baskın tahıl gevreği olmasıydı. Darı, tane boyutu pirinçten daha küçük olduğundan, lapa olarak pişirilmesi en iyisidir. Eğer darı, pirinç gibi hazırlanıp, yeterli miktarda suya yüksek ısı uygulanarak kaynatılsaydı ve daha sonra kısık ateşte yumuşayıp kabarıncaya kadar kaynatılsaydı, tencerenin dibindeki darı taneleri yanacaktı. Yaygın olarak darı, lapa şeklinde tüketildiği için, bu yemeğin zarif bir şekilde yenilmesine yardımcı olan en kullanışlı araç kaşıktı. Tahıl gıdası bir öğünün en önemli parçası olduğu için, onu en iyi şekilde taşıyan araç da öncelik kazanıyor.

Peki ya yemek çubukları? Haşlanmış darı lapasında olduğu gibi, Asya'da ve diğer yerlerde kaynatma temel pişirme yöntemiydi. Eski zamanlarda sadece tahıllı yiyecekler değil, tahılsız yiyecekler de kaynatılırdı. Han Çin'inden (MÖ 206 - MS 220) veya daha öncesinden gelen bir metne göre, güveç (Çince'de geng) en yaygın olanıydı - statüleri ne olursa olsun, prenslerden sıradan insanlara kadar. Bu metin aynı zamanda geng (güveç) yerken kişinin yemek çubukları kullanması gerektiğini de emreder çünkü yemek çubukları, yiyecek maddelerini (örneğin sebzeleri) bir güveç veya herhangi bir çorba yemeğinden almada daha etkilidir. (Günümüzde Japonya dışındaki pek çok kişi kaşık kullanıyor olsa da, tesadüfen Japon miso çorbasının bu şekilde yenmesi gerekiyor.) Tahıllı yiyecekler, bir öğünde tahılsız yiyeceklerden daha önemli olduğundan, yemek çubukları da tamamlayıcı bir araçtı.

Ancak 1. yüzyılda Çin'de buğdayın artan çekiciliği ve özellikle buğdayın una dönüştürülmesinde değirmen taşının geniş çapta benimsenmesi sayesinde, yemek çubukları kaşığın önceliğini baltalamaya başladı. 10. yüzyıla gelindiğinde buğday, kuzey Çinliler arasında en çok tüketilen tahıl olan darıyı tahtından indirmeyi başardı ve onu Koreliler de takip etti. Erişte ve hamur tatlısı gibi buğday unlu yiyecekler, tahıllı ve tahılsız yiyecekleri tek bir biçimde birleştirdi ve erişte yemek için kaşık kullanışlı olmadığı için yemek çubukları açıkça daha iyi bir araçtı. Çinliler ayrıca köfte yemek için geleneksel olarak yemek çubukları kullanırlar. O günden bugüne erişte ve mantı, tartışmasız bölgede en sevilen buğday unlu yiyecekler oldu. Popülerlikleri aynı zamanda yemek çubuklarını daha yaygın olarak kullanılan yemek yeme aracına dönüştürdü. Yemek çubuklarını yalnızca Doğu Asyalılar erişte tutmak için kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda bir çalışma, ortaçağ Türklerinin muhtemelen Moğol etkisinden dolayı "makarna" yemek için de yemek çubukları kullandığını öne sürüyor. Modern günlerde, dünya çapında en bilinen erişte yemekleri belki de Japon ramenleri ve Vietnam pho'larıdır; her ikisi de en iyi yemek çubuklarıyla yenir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Q. Edward Wang. Why Chopsticks? Their Origin And Development In Asian Culinary Culture. (29 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2023. Alındığı Yer: Asia Dialogue | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close