Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Aria X
Üye 13 Ağustos 2023 1 Cevap
0

Ağrı kesici ilaçlar (arveles, parol vb.) mideye zarar verir mi?

Arveles ilacını içtiğimden beri mide sorunları yaşıyorum.İlacı içmeyi bıraktım,hala zaman zaman ekşi,acı gıdalar yediğimde midem yanıyor.(eskiden olmayan bir durumdu) Doktoruma danıştığımda yanıt olarak mideye bir zararı olmayacağını söylüyor.
4,621 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Kerem Güngör
5. sınıf tıp öğrencisiyim 27 Ağustos 2023

Aşağıda yer alan bilgiler hekim tavsiyesi değildir. Yalnızca kendi edindiğim bilgiler ve deneyimler ışığında bilgi vermek için yazılmıştır.

Ağrı kesici ilaçlar ya da tıp literatüründe bilindiği üzere "Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (Non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs)" uzun yıllardır ağrı kesici ve iltihap giderici olarak kullanılmaktadır. Yani Arveles, Parol, Majezik, Apranax gibi ilaçlar. Bu ilaçlar etkisini COX-1 isimli enzimi bloke ederek gösterir. COX-1 enzimi vücutta ağrı ve inflamasyon tetikleyici olan prostaglandin isimli maddeleri üretir. Bu enzim NSAID'ler tarafından bloke edilince ağrı ve inflamasyon yatıştırılır.

Prostaglandinler yalnızca ağrı ve inflamasyon tetikleyici olarak görev yapmazlar. Vücutta bambaşka birçok olayın gerçekleşmesinden sorumlulardır. Hatta ağrı ve inflamasyonun konunun ne kadar küçük bir parçası olduğundan söz edecek olursak bu maddelerin adını nereden aldığına gelebiliriz. Prostaglandinler adını ilk izole edildiği yer olan prostat bezinden alıyor, prostate gland.

Tüm Reklamları Kapat

Prostaglandinlerin diğer önemli görevlerinden biri de midenin içini döşeyen ve asit ile karşı karşıya olan mukoza tabakasının korunmasını sağlamaktır. Bu madde NSAID'ler tarafından ortadan kaldırıldığında mide asit salgısı artabilir ve koruyucu mukoza tabakası zarar görebilir. Uzun süre ve gereksiz NSAID kullanımının mide ülseri gibi ciddi problemlere yol açabileceğini belirtmekte fayda var. Doğru bir yönlendirme için bir iç hastalıkları uzmanına daha sonra gastroenteroloji uzmanına muayene olunması daha uygun olur.[1]

288 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Bindu, et al. (2020). Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (Nsaids) And Organ Damage: A Current Perspective. Biochemical Pharmacology, sf: 114147. doi: 10.1016/j.bcp.2020.114147. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close